Ortadoğu Eş Başkanlığı El mi Değiştiriyor?

78

 

Bir rivayete göre sayın başbakan Erdoğan’a gezi olayları arifesinde, ABD ye yaptığı son ziyarette yetkililerin, yüzüne karşı eş başkanlık görevinin kendisinden alındığı söylenir.

Eskiden fırsat buldukça “Biz orta doğunun eş başkanıyız” sözünü gururla söylemekten çekinmeyen Erdoğan’ın ağzından, o gün bu gündür bir daha böyle bir kelâm duymadık.

Aynı gülerin takibinde ise ne tesadüf ki Kemal Kılıçdaroğlu’nun Ortadoğu ülkelerine seri olarak gezi ve ziyaretleri başlar. Daha önceleri ısrarla ABD ziyareti için yetkililere haber üzerine haber gönderip kabul görmeyen Kılıçdaroğluna,  Ortadoğu ülkeleri ziyaretlerinden sonra olumlu cevaplar verilir.

Türk siyasetinin ve devlet geleneğinin aksine ABD büyük elçisi Ricciardone, Kılıçdaroğlu’nu otelde görüşmeğe davet eder. Hem de tercüman hariç tek başına. Ne konuşulur ne söz verilir bilinmez ama kendi partisinden dahi görüşmeğe yalnız gittiği için tepkiler alır.

Olay bununla da kalmaz, Erdoğan’ın gezi olaylarından şikâyetçi olduğu faiz lobisi, rantiyeciler ve ABD’nin destekleriyle Mustafa Sarıgül CHP ye monte edilir.

Bu noktaya geliş sebepleri ise Erdoğan hükümetinin, ABD ye vermiş olduğu taahhütleri yerine getirmemesi ve dış politikada raydan çıkmış olması. Öyle ya AKP kurulurken parti tüzüğünü dahi ABD den alan bir partiye, Suriye, Mısır, Irak politikalarında kendilerince yanlış yollar seçen bir hükümete desteğini neden devam ettirsin? Üstelik Füze ihalesini Çinli bir firmaya vermişken.

Bütün bu olup bitenlere karşılık, Erdoğan da oturup akıbetini bekleyecek değil’ya; o da kendince önlemini, tedbirini alacak. Önümüzde üç tane seçim var. Yerel seçimler, genel seçimler ve cumhurbaşkanlığı seçimleri.

Önce komşulardan başlanıldı, İran’dan heyetler geldi, uzun zamandır iki ülke arasında köprülerin atıldığı Merkezi Irak, dışişleri bakanı nezdinde ziyaret edildi. Küstürülen iki devlet bir millet dediğimiz Azerbaycan devlet başkanı Aliyev’in zannediyorum bir nebze olsun gönlü alındı.

Geldik en önemli son finale. Hafta sonu Diyarbakır da buluşacak olan Erdoğan ve Barzani birlikteliği bakalım içeride ve dışarıda ne gibi yankılar uyandıracak?

“Türkiye ye değil bir PKK lı, kedi bile vermem” , “Türkiye Kerkük’e karışırsa bizde Diyarbakır’a müdahale ederiz” gibi çeşitli defalarda söylemlerde bulunan Barzani’ye; Bizim devletlû büyüklerimiz bakalım onlar ne söyledi:

Tayyip Erdoğan: “Bu sözlerinin altında kalır; tarih, bizim kim olduğumuzu bilir, kendisi zaten benim muhatabım değil”.

Abdullah Gül: “ABD ye: Susturun şu adamı, yoksa biz susturmasını biliriz”.

Bülent Arınç: “Bizim verdiğimiz pasaportla canını zor kurtardı, verdiğimiz ekmek daha kursağında duruyor sonu çok kötü olur” gibi laflar edildi.

Ama bu gün; Şivan Perver, İbrahim Tatlıses eşliğinde düet ler okunacak, türküler söylenip zılgıtlar çekilecek ve birlikte toplu nikâhlar kıyılacak. Ne diyelim onlar ersin muradına, biz geçelim kerevetine diyeceğim ama gelin görün ki kazın ayağı hiçte öyle değil.

Memleketimin kaderi; Başkent Ankara da, bakanlar, bürokratlar eşliğinde değil’ Diyarbakır da iki kişinin dudaklarının arasında tayin ediliyor. Sanki yıllar öncesi seyrettiğim “Bir kavuk devrildi” tiyatrosunda olduğu.

 

 

Önceki İçerikSiyasi Şike
Sonraki İçerikSuriye’nin Geleceğini Konuştuk.
İdris Türkten 1 12 1949 tarihinde Tokat/Artova da doğdu. İlkokulu Artova Gaziosmanpaşa ilkokulunda, Ortaokul ve Liseyi Turhal da okudu. Berlin Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünün 2. Sınıfından ayrıldı. Kocaeli Petkim Petro Kimya Fabrikasından emekli oldu. Ülkü Ocakları ve Milliyetçi Hareket Partisi teşkilatlarının her kademesinde görev yaptı. İYİ Parti Kocaeli İl kurucuları arasında bulundu ve İYİ Parti yönetim kurulunda bir dönem görev yaptı. Halen Kocaeli Aydınlar Ocağı İdari Sekreterliği görevini yürütmektedir. Editörlük ve güncel Köşe Yazarlığı yapmaktadır. Biri kız, iki erkek evladı var.