9.4 C
Kocaeli
Perşembe, Kasım 5, 2026
Ana SayfaÖne ÇıkanlarOrganize Suç Yapılanması Tespit Edildiyse…

Organize Suç Yapılanması Tespit Edildiyse…

Daha önce fon soygununun bir “organize suç örgütü faaliyeti” olduğunu yazmıştım. Adalet Bakanı Akın Gürlek 3 Kasım’da yaptığı basın açıklamasında bu tespitimi doğrulayan beyanlarda bulundu:

“Soruşturmada kapsamlı, organize bir piyasa dolandırıcılığı ve suç yapısı tespit edilmiştir. Üst düzey finans bürokrasisini de kapsayan bir suç yapılanmasına şahit oluyoruz.”

“Üst düzey denetim mekanizmalarımıza sızan ŞEBEKENİN varlığı bugün itibarıyla oldukça belirgin bir hale gelmiştir.”

“Bu ÖRGÜTSEL YAPININ içindeki isimler arasında hiyerarşik ve sistemli bir iş birliğinin delillerine ulaştık. Borsa bürokrasisi, manipülasyonları yapanlar ve medya arasında kapsamlı bir işbirliği yapıldığını görüyoruz. Parayı kontrol eden mekanizmanın içindeki isimler rüşvet çarkını kurarak üzerlerindeki denetim mekanizmalarını etkisiz hale getirmişlerdir.”

“KARTELLEŞEREK ekonomimize zarar vermişlerdir.”

“Finansal sistemin altyapısına ve bürokrasinin üst kademelerine kadar uzandığını tespit ettiğimiz ORGANİZE BİR YAPININ bütün bağlantıları araştırılmaktadır.”

“Suç yapılanmasına iltisak etmiş en üst düzeyden en alt düzeye kadar bürokratik isimler, gerçek ve tüzel kişiler ve SİYASİ PROFİLLER hakkında yasal işlemler yapılmış ve yapılmaktadır.”

****

Artık bu aşamadan sonra soruşturmanın TCK m. 220 (Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma) kapsamında yürüyeceği söylenebilir. Bakan’ın, suçun sıradan bir borsa manipülasyonunu aştığını; hiyerarşi, görev dağılımı ve denetimi aşma kabiliyetini vurgulaması, soruşturmanın TCK m. 220 çerçevesinde ilerleyeceğini düşündürüyor.

Sürece, kamu görevlileri, denetim kadroları veya finans yöneticileri de dahil olduğundan Rüşvet (TCK m. 252), Görevi Kötüye Kullanma (TCK m. 257) ve İrtikap suçları (TCK m. 250) da gündeme gelecektir.

Ancak Adalet Bakanının açıklamasında her ne kadar bir organize suç örgütünden bahsedilse de bu örgütün adı, başı ve organizasyon şeması hakkında bir bilgi verilmemiştir.

Oysaki CHP’li (ve Yeni Parti’li) Belediyelerde yolsuzluk iddiasıyla açılan davaların en başında bile “İmamoğlu Çıkar Amaçlı Suç Örgütü”, “Aziz İhsan Aktaş Suç Örgütü” gibi isimlendirmeler ve şemalar basına sızdırılmıştı.

Ayrıca Adalet Bakanının açıklamasında, E. Aile Bakanı gibi bu kirli çarktan fahiş kazanç elde edenlerin örgüt şeması içinde değerlendirileceğine dair bir emare bulunmamaktadır. “Yasal işlem” ile örgüt şemasında yer alma aynı şey değildir.

***************************************

Kararname İle Atamalarda Sızma Olamaz

Adalet Bakanının açıklamasındaki “Üst düzey denetim mekanizmalarımıza SIZAN ŞEBEKENİN” cümlesindeki SIZMA kavramına dikkat çekmek istiyorum. Bu SIZMA sözcüğü tesadüfen söylenmemiştir.

Bu konuda devleti çok yakından tanıyan, üst kademe bürokratik görevlerde yıllarca hizmet etmiş E. Müsteşar Necdet Topçuoğlu’nun söyledikleri açıklayıcı olacaktır:

“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Modeline geçildikten sonra devletin üst yönetimlerine yapılan atama kararnameleri Cumhurbaşkanı tarafından imzalanmaktadır. Söz konusu kararnameler imzaya açılmadan önce bütün ayrıntılar incelenir.

Erdoğan Kabinesinin Adalet Bakanı devletin finans yönetimi ve denetim kurumlarına sızmalar olduğunu, bunların bir kartel oluşturduklarından bahsederek, fon vurgununa sebep olduklarını anlatmıştır. Devlet üst yönetimine kararname ile yapılan atamalarda sızma olması mümkün değildir. Söz konusu kararnameler Sarayda hazırlanmış olup, Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmıştır. Cumhurbaşkanı tarafından atanmış olan finans yönetimi ve denetim kadrolarını bir kartel olarak adlandırmak ya sürçü lisan ya da suçlamadır. Kaldı ki Adalet Bakanı ve yardımcıları da aynı makam tarafından imzalanan kararnamelerle atanmışlardır.”

Atama yetkisinin tek merkezde toplandığı sistemlerde sorumluluk doğrudan Atama Makamı’na aittir. Bürokratik “kartel” veya “sızma” nitelendirmeleri, siyasi sorumluluğu alt kademelere devretme çabası olarak yorumlanabilir.

Atanan kişilerin suç işlemesi durumunda “bizi kandırdılar” ya da “sızmışlar” demek hukuki değildir ve devlet gelenekleriyle bağdaşmaz.

***************************************

173 Milyar Dolar Buharlaştı

DEVA Partisi Genel BaşkanıAli Babacan’ın açıklamasına göre, “son iki ayda halka açık şirketlerin piyasa değeri 479 milyar dolardan 306 milyar dolara geriledi.” 173 milyar dolarlık devasa erime makroekonomik bir felaketin boyutunu gösteriyor.

Bankacılık ve borsa sistemine duyulan güvenin sarsılmasının maliyetinin daha da derinleşeceği öngörülüyor.

Finansal sistemde güven zedelendiğinde, yatırımcı sermaye kaçar ve bankacılık sistemi likidite sıkışıklığına girer. Zamanında sağduyulu adımlar atılmadığı takdirde, kurumsal yapının temerrüde veya iflasa düşme riski kaçınılmaz şekilde büyür.

E. Müsteşar Necdet Topçuoğlu uyarıyor: “Vurgunun üstünü örtme konusunda direnilirse, kriz bankalara ve emeklilik fonlarına sıçrar. İnsanlar güven duymadıkları için bankalara hücum ederse, panik başlar, temerrüde düşülür.”

“Çalınan parayı yedirmezler, bakın mafya haraç kesmeye başlamıştır. Temerrüde düşmek iflas etmek demektir. İflas eden bir Devletin ne iktidarı kalır ne de muhalefeti. Çözümü, vurgunu vuranların tövbe hesaplarına para yatırmasında aramak, hukuk devletini yok saymaktır.”

Adaletin tecelli etmediği, alacakların hukuken tahsil edilemediği bir ortamda ise sahipsiz kalan alanları illegal yapılar ve mafya haraç çetelerinin doldurması sürpriz olmaz.

Devlet içine de dal budak sarmış bir çetenin ülkeye verdiği zararın boyutu ve bundan sonra bir süre daha zarar vermeye devam edecek olması gerçekten dehşet vericidir.

**************************************

Çözüm İçin Üç Adım

Bu sistemik krizi aşmanın yolları bellidir:

Tam Şeffaflık: Şüpheleri gidermek adına tüm süreç şeffaf yürütülmeli ve suça bulaşanların isim listeleri kamuoyuna açıklanmalıdır.

Yasama Denetimi: Anayasa m. 98 gereğince TBMM bünyesinde geniş yetkili bir Araştırma Komisyonu kurulmalıdır.

İdari Tasfiye ve Yargı: Suça karışan veya denetim görevini ihmal eden tüm bürokratlar görevden el çektirilmeli, bağımsız yargı önünde hesap vermelidir.

Hiçbir kurum veya şahıs devletin bekasından ve hukukun üstünlüğünden önemli değildir. Zaman daralmaktadır. ADALET tecelli etmediği ve piyasalarda yeniden GÜVEN tesis edilmediği sürece bu ekonomik ve idari maliyeti tüm toplum ödemeye devam edecektir.

Ruhittin sönmez
Ruhittin sönmez
Ruhittin Sönmez 1956 Bucak/ Burdur doğumludur. 1980’den itibaren Kocaeli’de yaşamaktadır. EĞİTİM: İlkokul, orta okul ve lise eğitimlerini Bucak’ta yaptı. 1973’te İstanbul Üniversitesi Kimya Fakültesi - Kimya Yüksek Mühendisliğinden ve 1995 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. İŞ HAYATI: 1978-1980 Akyazı/Sakarya Yonca Süt Fabrikası İşletme ve Laboratuvar Şefi 1980-1995 Petkim A.Ş. Yarımca Kompleksi (İşletme Mühendisi, İşletme Şefi, Başmühendis.) 1995-2001 Satış Müdür Muavini 2001’de 8. Beş Yıllık Kalkınma Planı Kauçuk Ürünleri Sanayii Özel İhtisas Komisyonu Başkanlığı yaptı. 2001-2004 Tüpraş Körfez Petrokimya ve Rafinerisi Ticaret Müdür Yrd. 2004 - 01.02.2007 Tüpraş Körfez Petrokimya ve Rafinerisi Ticaret Müdürü. 01.02.2007 - 30.09.2007 Tüpraş Körfez Petrokimya ve Rafinerisi İnsan Kaynakları Müdürü. 01.01.2008 - 30.10.2008 Yantaş Yavuzlar Plastik A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı. 03.03.2010’den itibaren Serbest Avukat 2018’den itibaren Arabulucu Sosyal Faaliyetler: Yaklaşık 16 yıl Türk Sanat Müziği korolarında korist olarak çalıştı. (İstanbul Üniversitesi Korosu, Kubbealtı Musiki Cemiyeti ve Tüpraş Türk Sanat Müziği Grubu) 250 Mühendis üyesi bulunan Petkim Mühendisler Derneği'nde 4 yıl başkanlık yaptı. Kocaeli Aydınlar Ocağı'nda Başkan Yardımcısı, Yönetim Kurulu Üyesi ve 7 yıl Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yaptı. 2001-2002 yıllarında Kocaeli TV' de "Geniş Açı" adlı siyasi, sosyal, kültürel tartışmaların yapıldığı programın yapımcılığı ve sunuculuğunu yaptı. Ocak 2023’ten itibaren aynı programı noktaTV’de devam ettirmektedir. Halen Kocaeli Gazetesinde haftada 2 gün köşe yazısı yayınlanmaktadır. Bu yazıların tamamı kocaeliaydinlarocagi.org.tr sitesinde yer almaktadır.
Önceki İçerik

Seçtiklerimiz

spot_img