“Millet-i İbrahim”i Açıklıyorum Arkadaşlar

80

 

1-İsrailoğulları, 2-Araplar, 3-Acemler, 4-Türkler (eşittir) = RABİA. Nasıl, yeterli mi? Yoksa millet kelimesinin etimolojisine mi girelim? Fahreddin Razî’ye sorarsanız “din“, Elmalılı’ya sorarsanız “imlâ“, Zemahşerî’ye sorarsanız “yol“, Şehristanî’ye sorarsanız “şeriat“. Evvel Anayasalara sorarsanız “Türkiye’de din ve ırk ayırt edilmeksizin vatandaşlık bakımından herkese Türk denir.” Ahir Anayasalara sorarsanız “Türkiye Cumhuriyeti’ne vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk’tür”.

“Nedir millet kavramı? İllâ başına ‘Türk‘ kavramı gelecek veya ‘Türk‘ ifadesi gelecek, diyor. Kardeşim, sen ‘illâ Türk Milleti‘ olarak diye dayatırsan öbürü der ki ‘Hayır, Kürt Milleti‘ der; öbürü çıkar ‘Hayır, Laz Milleti‘, öbürü ‘Boşnak Milleti‘ der. Niye bunu böyle diyorsun? Diyor ki ‘Türk Milleti hepsini kavrar‘. Hayır, Türk Milleti hepsini kavramaz. Millet hepsini kavrar. Çünkü millet kavramının içinde Türk‘ü de var Kürt‘ü de var, Laz‘ı da var, Çerkez‘i de var, şu da var, bu da var. Millet kavramını incelerseniz, “millet-i İbrahim“e dayanır. İşin bir de bu tarafı var.”

Kim bu büyük düşünür acaba? Düşünmeden söyleyeyim; Başbakan. Millet’i etnisite yapmış, Türk Milleti’ni Irk milleti olarak algılamış, Kürt’ten küresel ölçekli millet imalatına destek olsun diye Laz‘dan ve Boşnak‘tan da seri üretime geçmiş, vatandaşın sandıklar dolusu verdiği gazla o da debriyajın Türk’süz bir Millet’i kavradığını test etmiş, bildiği ve bilmediği konularda Kuran‘ı (Bkz: Kitapta yeri var) şahit tuttuğu için İmam Hatip’teki Tefsir derslerinden “millet-i İbrahim” kavramını seçmiş ama vasatî karşılığının ‘ümmet‘ olduğunu diyememiş. Hoş, dese ne fark ederdi? Dahası “Müslümanlar, tek millet” ve “Küfür de tek millet” diyesiydi, diyemedi. De bende Marko Paşa kadar anladım Başbakan müsaade ederse Arap olayım; “Anladım, anladım ama ne?”

Ümmet kelimesiyle 56 devletlik ve 1 milyar 350 milyonluk bir kitleyi kastediyorsanız Türkiye’de ‘anâsır-ı İslâmiye‘ bellidir, ‘gayr-i Müslim ahali‘ bellidir; ne alâkası var. Yok, “ümmetî, ümmetî” diyen bir Peygamberin bazı müfessirlerce beyan edildiği gibi tüm insanları (Ey nas!) kapsama alanına almasına bakarsanız dünyada her renkten ve her ırktan vatandaş var. E öyleyse, yeryüzündeki tüm İslamları ya da insanları bir sayacaksanız Kürt’ü, Laz’ı, Çerkez’i bir daha millet diye ne ayırıyorsanız?

Evet, kafa karışıklığımız meşhur; hem de en üsttekinden en alttakine kadar. Hadi, tarih ve sosyoloji bilmiyorsunuz; hadi, Kuran’ın kıraati dışındaki mana ve mesajından bîhabersiniz bari insanları bir asırdır tutan bağ tutmadığında ve yerine anlamlı bir şey konmadığında ne olur, bunu da görmüyor musunuz? Alın “Etnik Cehennem” diye bir kitap (M.Erkal), ikra edin.

Tribün liderlerine, – Meksikalılar hariç – amigolara ve – koyunlar hariç – koçlara sesleniyorum: Kürtspor diye bir kulüp kuruldu, sıcacık para sahipleri başkan oldu, Batı takımlarından iyi transferler yaptı ve Avrupa kupalarında şampiyonluğa oynuyor diye Bank Asya ve Türkiye 2’nci, 3’ncü Futbol Liglerinde oynayan Zazaspor, Lazspor, Gürcüspor, Çerkezspor, Boşnakspor, Romanspor ve sairenin de olmayan parayla astronomik transferler yapması da, kafaya oynaması da nâmümkün. Hele hele kafaları futboldan çok geçim derdi, paralı sağlık, eğitim karmaşası, dış ve iç güvenlikle dopdoluysa..

“Hastayim dedum, dedum; inanmadunuz” bak, son kez söylüyorum: Sizin etnik ve ırksal bir ayrıma tutarak saydıklarınız hepsi Türk’tür. Tarihi tarihçiler bırakmıyorsunuz bari sosyologlara, Türkologlara danışın. Türk’ün Türkmen asıllısı da var, Laz asıllısı da var. Hadi, Türkmenler mercimek tarlasını bekliyorlar. Amma velâkin benim yanımda Lazlarla ilgili ileri geri konuşmayın.

Demadi, dema!