Türk Aydınlar Ocakları Kosova’da(1)

82

 

Kosova

Nerede olsam karşıma çıkıyor bir kanlı ova          
Sen misin yoksa hayalin mi vefasız Kosova           
Hani binlerce mefahirdi senin her adımın             
Hani sinende yarıp geçtiği yol Yıldırım’ın              
Hani asker, hani kalbinde yatan şah-ı şehid          
Söyle Meşhed öpeyim secde edip toprağını         
Yok mudur Murad’ın sende iki üç damla kanı

Mehmet Akif Ersoy

Kosova Aydınlar Ocağı’nın 29-Mayıs/ 03-Haziran 2013 tarihleri arasında düzenlemiş bulunduğu şura toplantısı Aydınlar Ocakları Genel Başkanı Sayın Prof. Dr. Mustafa Erkal’ın başkanlığında Türkiye’den çeşitli meslek gurupları ve akademisyenlerden oluşan yaklaşık 200 Türk Aydın’ın iştirakiyle gerçekleştirildi.

Kosova denince aklıma ilk gelen Mehmet Akif Ersoy’un şah-ı şehid olarak vasıflandırdığı Sultan I.Murad’ın şehit edilmesidir.

1.Kosova Meydan Muharebesi 28-Haziran-1389 tarihinde I. Murat emrindeki Osmanlı Ordusu ile haçlı ordusunun büyük kayıplar vererek savaşmasıdır.

Kosova Meydan Muharebesinden önce sabah ezanından önce abdest alıp,iki rekat namaz kıldıktan sonra göz yaşları içerisinde yaptığı Allah’a yakarışı nasıl bir edep ve asil ruh abidesi olduğu yanında ayrıca özlemini çekmekte olduğumuz devlet adamlığını da bize gösterir.Bu nedenle yaptığı dua aynen aşağıya alınmıştır.

“İlâhî, bunca kere duamı kabul edip beni mahcup etmedin. Bir yağmur ver, şu tozu-toprağı def edip dünyayı aydınlığa boğ; tâ ki kâfir leşlerini gözümüzle görüp yüz    yüze cenk edelim. Yâİlâhi, mülk ve kul senindir, sen kime istersen verirsin.          Benim fikrimi ve sırlarımı sen bilirsin; istediğim mülk ve mal değildir. Temiz             kalbimle senin rızânı isterim. Yâ Rab, beni bu Müslümanlara kurban eyle! Tek   mü’minleri küffar elinde mağlup edip helâk eyleme! Bunları mansûr (gâlip) ve       muzaffer eyle! İlâhî, beni yanına alıp, mü’minlere ruhumu fedâ kıl!.. Şimdiye dek         beni gâzi kıldın, sonunda da şehâdeti göster!..”

Sekiz saat kadar süren bu meydan savaşında Sırp Lazar komutasındaki haçlı ordusu tamamen imha edilmiş ve ancak büyük komutan 1.Murat Hüdavendigar savaş alanını dolaşırken ölü taklidi yapan bir Sırplı tarafından hançerlenerek şehit edilmiştir. Velhasıl duaları kabul olmuş, savaşı ve şehitliği kazanmıştır.

Yaralanıp, Hakka yürümeden evvel oğlu Yıldırım Beyazıt’a

“Ey oğul!

Dünyada ölümden kim kurtulmuş ki bana ağlıyorsun. Ağlayacaksan Müslümanlara ağla. Hallerini perişan bırakma.Yerim sana kalıyor.Doğruluktan, iyilikten ayrılma, beni de hayırla andır. Padişahlığın sermayesi doğruluktur.Padişahlığı rahat bir şey sanma. Dünyanın en zor işi budur. Dünyada iyi bir ad bırakmaya çalış.İşin, şanına denk olsun.”

Diye yaptığı vasiyeti de dikkat çekicidir. Gücü ele geçirenlerin, bir müddet sonra gücün sarhoşu olmaması gerektiğini bize asırlar öncesinden hatırlatmaktadır.

Osmanlı, değerlerden aldığı bu terbiye üzerine gelişmiş ve İmparatorluk olmuştur.Ne zaman ki değerleri yozlaşmaya başlayınca çöküşe geçmiştir.

1.Murat Hüdavendigar’ın vasiyeti üzerine iç organları savaşın geçtiği Piştine’ye altı kilometre uzaklıktaki bu günkü Mazgit köyünde defnedilmiş, naşı ise tahnit edilerek Bursa’ya getirilmiştir.

İç organların defnedildiği yere Yıldırım Beyazıt tarafından bir türbe yaptırılmış ve bu türbe Osmanlılar döneminde birkaç defa tamirat gömüş olup, en son 2005 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından onarılarak, çevre düzenlemesi de yaptırılmıştır.

Sultan Murat Türbesi ve Selamlık Binasının Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından görevlendirilen elemanlar tarafından düzenli bakım ve temizliği yapılmaktadır.

TİKA özellikle Balkanlarda hayırlı bir evlat görevi ifa etmektedir. TİKA’yı bu yoldaki çalışmalarından dolayı takdir etmemek mümkün değildir.

1.Kosova Meydan Muharebesinin en önemli sonucu; Tuna Nehri’nin güneyindeki Balkan toprakları Osmanlı hâkimiyetine geçmiş ve Kosova 1912 yılına (Balkan Soykırımı) kadar 523 yıl fasılasız Osmanlı idaresinde kalmıştır.

Bu kıssa girişten sonra dışarıdan bakan göz olarak, 21.yüzyıl başlarında Kosova’daki görgü ve özellikle tespitlerimizi devam edecek yazımızda ele alacağız.

Şimdilik sağlıcakla kalınız. Saygılarımla