Ramazan Bayramı

140

 

Yazıma bütün Müslümanların Bayramını kutlayarak başlamak istiyorum.  

Yüce Allah insanlara huzur saadet sevgi ve hoşgörü versin. 

Savaşlar bitsin, kavgalar bitsin kimse kul hakkı yemesin, kimse kimseye üstünlük taslamasın. Ezen ezilen olmasın, kimse dini inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanmasın, zorlanmasın, horlanmasın.  

Bunları yazarken aklıma 20 sene önce baktığım bir dava geldi. Bu dava çok ilginç olduğu için sizinle paylaşmak istiyorum.  

Balıkesir’in Dursunbey Kazasında vatandaşın birisi bir mahalli gazete çıkarıyor. Gazete bir Ramazan Bayramı için şu cümleyi kullanmış ” Kim namaz kılmaz, oruç tutmaz ve bayramdan istifade ederse bayramı zehir zıkkım olsun” bu bir bedduadır. Ve bize göre yanlış bir cümledir. Ancak CHP Dursunbey İlçe Başkanı bu yazıyı okuyor ve hemen C. Savcığına şikâyet ediyor. Sayın savcı da bu dilekçeyi ciddiye alıyor ve yazı ile birlikte dosyayı Ankara C. Savcılığına gönderiyor. Yazıda suç unsuru olup olmadığını bilirkişi marifetiyle tespit ettirmek istiyor. Rapor veriliyor. Bu yazıya göre gazeteci eski ceza kanununun 312/2 maddesini ihlal etmiştir. DGM’de yargılanması gerekmektedir.

Dursunbey C. Savcısı dosyayı İstanbul DGM’ye gönderiyor.  

İstanbul DGM’de gazeteci hakkında 312/2. Maddeyi ihlalden dava açılıyor.  

Şimdi 312/2 nedir merak edersiniz diye aynen yazıyorum.  

“Sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge farklılığına dayanarak halkı birbirine karşı kamu düzeni için tehlikeli olabilecek bir şekilde düşmanlığa veya kin beslemeye alenen tahrik eden kimseye bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir.” 

Gazetecinin bir bedduası nasıl bu suç kapsamına alınmış ve DGM’de dava açılmış anlamak çok zor. Neyse rahmetli İsmail Dayı Yağmur yayınevinin sahibi bizi tanırdı. Gazeteci de hemşerisi olduğu için bize vekâletini verdi. Ve biz davaya sanık vekili olarak girmeye başladık. Biz savunmamızı yaptık. “Her ne kadar söz söylenmemesi gereken bir söz olsa da basit bir bedduadır. 312. maddenin içerisinde mütalaa edilemez” diyerek sanığın beraatını istedik. 

Karar oy çokluğu ile ceza olarak çıktı. Mahkeme başkanı beraat istiyor, iki üyenin oy çokluğu ile karar çıkmıştı.  

Verilen kararı temyiz ettik, karar temyizden bizim savunmamız doğrultusunda bozuldu ve mahkeme bozmaya uyarak beraat kararı verdi.  

Nereden nereye Gazetecinin işgüzarlığı yaptığı bir beddua sebebiyle DGM’de yargılanması ibret verici bir olay olduğu için Bayramda bunu yazma zorunda kaldım. Tekrar Bayramınız kutlu olsun.