İncir Ağacı

75

Sonsuza kadar sürecek olan bir döngüdür mevsimler. Her mevsim emsalsiz güzelliklere sahiptir. Kendine özgü çiçekleriyle, meyveleriyle yaşantımızı renklendirirler.

Köyden kente ağaçlar, her mevsimin güzelliğine güzellik katarlar. Ağaçlar gövdeleriyle, meyveleriyle, gölgeleriyle anılarımızın önemli simgeleridirler.

İki ağaç biraz farklıdır diğerlerinden, başlarına buyrukturlar. Biri incir ağacıdır. Güzelim bahçeyi, tarlayı bırakıp, taşların duvarların arasından kıyısından fışkırırlar. Diğeri de nerede çıkacağına kendi karar veren, taşlık, mezbelelik ve bakımsız kuytularda boy gösteren çakal eriği ağacıdır.

Yazının başlığı incir ağacına gelince, ezelden beri bilinen dört beş ağaçtan biridir. Bunlardan biri de elma ağacıdır.

İncir üç büyük semavi dinin de kutsadığı cennet ağacıdır. İncir, elmanın yoldan çıkardığı Havva ve O’nun da suça sürüklediği Adem’in cennetten kovulduklarında yapraklarıyla  onların edep yerlerinin örtüsü olmuştur.

İncirin anavatanı Anadolu’dur tarih boyunca incirle ilgili pek çok yazıt, belge ve hikâye vardır.

Mısır’ın fettan kraliçesi Kleopatra’nın en gözde meyvesi incirmiş. Muğla ilimiz dolaylarında Mısır’a gönderilen incirlerin değeri çok yüksekmiş. Bu özel incir sepetinden çıkan yılan kraliçenin yaşamına son vermiş.

İncirin kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, B grubu vitaminleriyle A ve C vitamini içermesi nedeniyle eski Yunan’da atletlere ve savaşçılara verildiği bilinmektedir.

İncirin uzmanlara göre günümüzde yediyüzelli çeşidi bilinmektedir. Eskiden hemen her evin bahçesinde bir incir ağacı bulunurdu. Ancak ağaç, evin en uzak köşesinde olmasına özen gösterilirdi. Çünkü, incir ağacının kökleri çok güçlü ve yayılmacı bir karaktere sahip olduğundan evler için tehlike oluştururdu. Onun için halk, ocağına incir ağacı dikilmesi diye bir sözü kullanır olmuştur.

Günümüz Türkiye’sinde özellikle kurutmalık sarı incir (sarı lop) çok önemli bir ihracat (dış satım) kaynağıdır. Bu tür incir Ege bölgesinde yetişmektedir. Türkiye, dünya kuru incir piyasasının oluşmasında en önde gelen ülkelerden biridir.

Çeşitli uzmanlara göre, İncirin diğer bir özelliği ise, vücudu yıpratan önemli hastalıklardan sonra hızlı şekilde hastanın  iyileşmesine yardımcı olmasıdır.  İnsana güç ve kuvvet veren bir meyve olan incir fiziksel ve zihinsel açıdan da  vücuda, fayda,  enerji ve güç sağlar.  Ayrıca incir, astım, öksürük ve soğuk algınlığı gibi durumlarda da tedaviye yardımcı olarak önerilmektedir.

Adem ile Havva’ya  ilk günahı işleten   elma ile ilgili düşünceleri de aktarabilmek ümidiyle  inciri, ayvası,  narı, elması, armudu ve kestanesiyle renklenen, tadlanan mutlu zamanlar dilerim…