İzmit’in Ucubeleri

87

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, İzmit Belediyesi’nin Saraybahçesi  altında yaptırdığı “Şelale” açılışında; “Karşıda Çin Seddi gibi duran Merkez Bankası’yla KYÖD’ün bulunduğu binalar yıkılacak”  demiş.

KYÖD’ün bulunduğu binanın adı “METROPOL İŞ MERKEZİ” dir. O binada yalnızca KYÖD yoktur! MÜSİAD ve Tanyıldız Düğün Salonu da vardır.

Ayrıca bu yapının bir parçası olarak; akaryakıt istasyonu ve çevresindeki diğer iş yerleri ve bir de otopark bulunmaktadır.

Edindiğimiz bilgiye göre; Ergün’ün yıkılmasını istediği yerler, öncelikle KYÖD’ün bulunduğu kat ve bir altta MÜSİAD’ın bulunduğu üçüncü kat ve Merkez Bankası binasının üstten iki katıdır.

Öncelikle ve altını çizerek belirtmeliyim ki; bu iki yapı da bu kente yakışmayan binalardır. Bu noktada Ergün’le aynı düşüncedeyim.

Ancak, bu kente yakışmayan binalar sadece bu iki bina değildir!

Önce, “Aman Merkez Bankası gelsin” çabasıyla Ertuğrul Ünlüer’in Belediye Başkanı olduğu dönemde Merkez Bankası binası yapılmış, daha sonra da Sefa Sirmen döneminde Metropol İş Merkezi “Kat karşılığı” yaptırılmış, belediyeye sadece üstten iki kat kalmıştır.

KYÖD, 1993’de, “dört duvar” olarak kiraladığı katın iç mimarisini sıfırdan inşa etmiş, tefrişi için de çok büyük harcamalar yapmıştır. O boş alana “değer katmış” ve kent sosyal yaşamına çok yönlü bir katkı sunmuştur.

Restoran hizmetlerinde onlarca insan ekmek yemiştir ve halen onlarca aile buradan geçinmektedir.

Bir çırpıda, bugünden yarına oranın tahliye edilmesi demek, KYÖD’ün uğrayacağı büyük maddi zararın yanı sıra, oradan ekmek yiyen onlarca insanın ekmeksiz kalması demektir.

Kimileri KYÖD’e olumsuz bir gözle ve önyargılarla bakmaktadır. Bunu biliyoruz.

Ancak, unutulmasın ki, 1947’de kurulan KYÖD, bu kentin 64 yıllık bir saygın kurumudur.

Üniversiteli gençlere eğitim bursu vermekte, içeriği dolu sosyal ve kültürel etkinlikleriyle önemli bir hizmet yapmaktadır.

KYÖD’ün üyeleri sadece CHP’liler değildir!Farklı siyasi görüşlerden insanlar bu kuruma üyedirler. Büyükşehir Belediye Başkanımız İbrahim Karaosmanoğlu, İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan ve Saraybahçe eski belediye başkanı Halil Vehbi Yenice de kendi istekleriyle bu derneğe üye olmuşlardır.

KYÖD, özellikle İzmit ve Kocaeli’nin belli başlı sorunları karşısında “duyarlı” ve “kamu yararına” tutumlar göstermiş, düşünce ve seçeneklerini ortaya koymuştur.

Belli ki KYÖD, kimilerini de rahatsız etmektedir! Bu kentle ilgili bir takım kararlar alınacaksa, yıkılıp yapılacaksa, KYÖD’ün de görüş ve katkılarına saygı gösterilmelidir.

Çünkü, Türkiye Cumhuriyet’i bir “Hukuk Devleti” dir! Bireylerin, sahip oldukları siyasal güce dayanarak; “İktidar benim, ben ne istersem onu yaparım” anlayışı ne hukuk devletine ne de demokrasi kültürüne sığmaz.

Öte yandan; bu kentte, “kent estetiğine yakışmayan yapılar” sıralanırsa, KYÖD’ün bulunduğu binaya en sonlarda sıra gelmelidir!

Bu kente yakışmayan ve bir oldu bittiye getirilerek, her dönemin iktidar sahiplerince birer kazık gibi batırılan nice yapı vardır.

İşte, aklıma gelen örnekler;

1-    Vali Konağı: Tarihi Saraybahçesi içinde, bir eşi eski Savcılık binası olarak halen o alanda bulunmakta olan tarihi bir yapı yıkılarak konak dikilmiştir.

2-    Yeni Cuma önündeki köprü: Son dönemde, “tarihe saygısızlık” örneği olarak ve tüm uyarılara karşın inşa edilen bu köprü, Yeni Cuma Camii’ni yapan Mimar Sinan’ın kemiklerini sızlatıyor olmalı!

3-    Cedid Erenler Ölüm Rampası: Uzman kuruluşların tüm uyarılarına rağmen, akla ve tekniğe aykırı olarak inatla yapılan bu bulvarda ard arda bir çok kaza yaşandı. Şimdi, yine bizim paramız harcanarak, “ek önlem projesi” ile düzeltilmeye çalışılıyor!

4-    Real Kavşağı: D-100 İzmit geçişi projesinin bir parçası olan bu akıl almaz kavşakta iki yıl içinde 9 kaza meydana geldi. Ama yanlışı kabul eden yok!

5-    Dubai Port İnşaatı:  Eski Yarımca Seramik önünden denizi 500 metre doldurarak yapılacak bu limanı Büyükşehir Belediyesi istemiyor, HALK istemiyor, YARGI “yürütmeyi durdurma” kararı vermiş, ama inşaat hızla sürüyor!? Bir “Hukuk Devleti” böyle bir hukuksuzluğa nasıl göz yumar? Siyasi iktidar boyun eğerse!

6-    POSKO Çelik Fabrikası: Alikahya’da inşa edilecek bu fabrikayı Alikahyalıllar, işsiz gençler, doğaya saygılı kişi ve kurumlar istemiyor. Ama siyasal iktidar kimseyi dinlemiyor!

7-    Uzunçiftlik’te 1.sınıf tarım alanlarında kurulan fabrikalar: Merak edenler gidip görsün, o bereketli topraklardan ürün elde etmeye çalışan insanları bir dinlesin!

8-    Körfez İlçe’de 3 mahalle arasında asfalt şantiyesi: Mahalleliler ayağa kalkmış ama siyasi iktidar sahiplerinin umurunda mı?

9-    Cephanelik Alanı: 800 dönümlük bu cenneti beton yığınına çevirecek 1150 yataklı Sağlık Kompleksi kuruluyor! Ne çevreyi ne de ulaşım sorununu takan yok! Büyük sermayeli bir şirket, “yap-işlet-devret” modeli ile inşa edecek! Bu olayla Başbakan’ın eşinin ortağı olduğu şirketin ilgilendiği söyleniyor!? Doğru mu? Oysa bu alanın, tüm halkın yararlanacağı, çocukların görerek eğitim alacağı bir Botanik Bahçesi, Spor ve Kültür Merkezi yapılması için projeler sunuldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Karaosmanoğlu da bu projeleri çok beğendi. Ama galiba bu iş, O’nun iradesini de aşıyor!

10-   TOKİ Konutları: Yasal İmar mevzuatının dışında, akıllarına esen her yerde konut yapıyorlar. Kent planına, estetiğine aykırı, kalitesiz ve özellikle izolasyon sorunları ile sahiplerini bezdiren bu yapılar, siyasal iktidarın ucubeleri değilse nedir?

11-  Taş Ocakları: Son yıllarda taş ocağı ruhsatı almak ve yerleşim alanları yakınlarındaki doğal alanları tahrip ederek taşocağı işletmek ve çevredeki halkı rahatsız etmek moda oldu! Galiba birileri bu işten çok para kazanıyor! Ama, kentin orası burası kel kafalara döndü!

İşte, bir çırpıda benim aklıma gelen, bu kentin kentsel gelişimine aykırı, halkın ve kurumların itirazlarına rağmen, “siyasal iktidar olmanın güç ve pervasızlığı ile yapılan ucubeler” bunlar…

Şimdi, Nihat Ergün, bütün bu ucubeleri görmezden geliyor ama gözünü KYÖD’ün olduğu binaya dikip “tez yıkıla!”kararı veriyor!

Mustafa Kemal padişahlığa son vereli bir asır oldu! Ergün, hala Mustafa Kemal’i ve bu halkı anlayamadı galiba!