Kocaeli’den Pakistan’a Yardım

87

Kurtuluş savaşında hanımların kollarındaki bilezikleri dahil varını yoğunu İstiklal mücadelemize katkı olsun diye bize gönderen, 17 Ağustos 1999 Marmara depreminde ilk yardım edenlerden olan Pakistanlı kardeşlerimize kısa bir müddet önce kendileri deprem felaketini yaşadıklarında Kocaeli olarak 2.5 milyon TL. toplayıp göndermek sureti ile bizde küçük bir yardımda bulunmuştuk. 1000 yılın felaketi olarak anılan Marmara depreminden etkilenen insan sayısı 460.000 kişi olduğu halde, Pakistan’ı vuran sel felaketinden etkilenen insan sayısı 20 milyona ulaşmıştır. İskan edecek bir karış kuru toprağın bulunmadığı geniş alanlarda yaşam mücadelesi veren bu insanların dramını gözlerimiz yaşararak,içimiz acıyarak televizyonlardan  seyrettik.

Hükümetimiz ve Kızılay’ımız her zaman olduğu gibi özellikle Pakistanlı kardeşlerimize çok kısa zamanda Türk insanının  yardım elini uzatmıştır.

Yaklaşık bir ay önce Kızılay İzmit Şubesi öncülüğünde  acaba  Kocaelililer olarak bu mağdur kardeşlerimize biz nasıl yardım yaparızın araştırmasını yaparken Eski Orman Bakanımız Sayın Osman Pepe adına İş adamı Sayın  Mehmet Çoban, Kent Konseyi Başkanımız Sayın Ali Ufuk Yaşar, Kent Konseyi Genel Sekreterimiz Sayın Sedat Yücel beni arayarak TürkKızılayı üzerinden Pakistan’a yardım yapmak için bir araya gelmemizi teklif ettiler. Kocaeli Kent Konseyi ofisinde Ayışığı Derneği ve Kullar Belediyesi eski Başkanı Sayın Mahmut Civelek, İlim Yayma Cemiyeti Başkanı ve Fuar Müdürü Sayın Fevzi Utaş, Sayın Mehmet Çoban ve Sayın Orhan Atabay’ın da iştiraki ile bir araya geldik. Orada Kocaeli Kent Konseyi öncülüğünde, TürkKızılayı İzmit Şubesi ile müşterek  Kocaeli Pakistan’a Yardım Platformu adı altında bir yardım platformu oluşturmaya karar verdik. Sayın Osman Pepe’nin Demiryolu Caddesindeki boş olan binasının alt katını irtibat bürosu olarak kullanarak çalışmalara başladık.

Çok hızlı bir şekilde devam eden ziyaretler sonucu, Sayın Kocaeli Valimizin, Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızın, Sayın Kartepe, Başiskele, Gölcük, Körfez, Gebze, Darıca  gibi ilçe Belediye Başkanlarımızın da desteği ve hamiyetperver İş adamlarımızın, sanayicilerimizin bağışları ile su, muhtelif gıda ve temizlik malzemelerinden  oluşan  700 ton bağış malzemesini İntertex kapalı fuar alanında topladık. TürkKızılayı Genel Merkezinin temin ettiği 20 vagondan müteşekkil bürüt 500 ton kapasiteli Tren katarına, taşıma işini yapan sayın Muammer Saral’ın temin ettiği Konteynırlı Tırlarla net 410 ton malzemeyi yükledik. Halen Fuar alanında bir miktar eksiği ile  ikinci bir katarı gönderebilecek kadar bağış malzemeleri bulunmaktadır.