Kurban Bayramı Mesajı

99

Yüce Allah’ın biz müminlere bahşettiği iki hayırlı günden biri olan Kurban Bayramı’na bir kere daha ulaşmış bulunuyoruz. Bugün, tüm dünya Müslümanları olarak Kurban Bayramı’nın sevinç ve mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz. Hz. Peygamber (s.a.s.)’in ifadesiyle “Allah katında günlerin en büyüğü olan Kurban Bayramı”na(Ebu Davûd, Menâsik, 19) bizleri ulaştıran Yüce Mevla’mıza binlerce hamdü senalar olsun.

 

Dinî bayramlarımızın fert vetoplum hayatımızda çok önemli yeri vardır. Bayramlar, dinî şuur ve duygunun gelişmesine, millî ve manevî değerlerin güçlenmesine, karşılıklı sevgi ve saygının artmasına,dargınlık ve düşmanlıkların giderilmesine, birlik-beraberlik ve kardeşlik duygularınınpekişmesine, toplumsal yardımlaşma ve dayanışmanın tesisine vesile olan müstesna zaman dilimleridir.

 

Bayramlar, sevinçlerin paylaşıldığı, üzüntü ve kederlerin unutulduğu, gönüllerin kaynaştığı, akrabalık bağlarının ve komşuluk münasebetlerininkuvvetlendiği, öksüz, yetim ve kimsesizlerin sevindirildiği rahmet ve bereket dolu günlerdir.

 

Kurban Bayramı, İslam âlemi için çok önemli günledir. Yeryüzündeki milyonlarca Müslüman aynı duygu ve heyecanla bu bayramı kutlamaktadır. Ayrıca dünyanın çeşitli bölgelerinden gelen yüz binlerce Müslüman, Arafat’ta, Müzdelife’de, Mina’da ve Kâbe-i Muazzama’nın etrafında toplanarak, İslam’ın sevgi, kardeşlik ve barış mesajını tüm insanlığa ulaştırıyorlar.

 

Maalesef günümüzde zulme maruz kalan, savaş ve terör sebebiyle evinden yurdundan ayrılıp mülteci durumuna düşen,bayramın mutluluk ve heyecanını doyasıya yaşamaktan mahrum olan Müslüman kardeşlerimiz bulunmaktadır. Bu muzdarip, çaresiz insanların perişan halleri vicdanlarımızı ve yüreklerimizi sızlatmaktadır. Onların acılarını paylaşıyor, bir an önce huzura kavuşmaları için kendilerine dua ediyoruz.

 

Bayramlar bir yönüyle de acı ve kederlerin paylaşılması, giderilmesi hiç değilse en az seviyeye indirilmesi gereken günlerdir.  Bu günlerde fakir, kimsesiz ve dertli insanların da toplumun sevinç ve mutluluğuna ortak olmaları sağlanmalıdır. Bütün Müslümanların bayramın sevinç ve coşkusunu yaşayabilmesi için elimizden gelen gayreti göstermeliyiz.

 

Allahu Teâlâ, bu sevinç ve mutluluğa fakir ve yoksulların da katılabilmesi için Ramazan Bayramında sadaka-ı fıtır, Kurban Bayramında da kurban ile müminler arasında paylaşma, yardımlaşma ve dayanışma tesis etmiştir.

 

Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s.), kurban etinin üçe taksim edilip; bir bölümünün kurban kesemeyen fakirlere dağıtılması, bir bölümünün akraba ve komşulara ikram edilmesi, diğer bölümünün de aile fertlerine ayrılması yönünde tavsiyedebulunmuştur. Ancak durumu iyi olanların kurban etlerinin çoğunluğunu hatta tamamını dağıtmaları daha uygun olur. Çünkü günümüzde ihtiyaç sahiplerinin sayısı çoğalmaktadır. İhtiyaçların arttığı hatta şiddetlendiği zamanlarda infakı artırmak, cömertlikte daha ileri seviyeye yönelmek, hatta isarda bulunmak yani ihtiyaç sahibi din kardeşlerimizi kendi nefsimize tercih etmek en büyük fazilettir.

 

Kurban Bayramı gerek kesilen kurban etlerinin ihtiyaç sahiplerine dağıtılmasıyla, gerekse hediyeleşme, ziyaretleşme ve ikramlarlaMüslümanlar arasında sevgi, saygı, kardeşlik duygularının pekişmesine, birlik ve beraberliğin kuvvetlenmesine vesile olmaktadır.

 

Bu mübarek Kurban Bayramı’nı aramızdaki sevgi ve saygıyı, kardeşlik duygularımızı, birlik ve beraberliğimizi artırmak, toplumda huzur ve güven ortamını sağlamak için fırsata dönüştürmeliyiz. Bayram vesilesiyle başta anne-babalarımız olmak üzere, akrabalarımızı, dostlarımızı mümkünse ziyaret etmeli, değilse telefon ederek gönüllerini almalıyız. Karşılaştığımız kimselere güler yüz göstermeli, bayramlarını tebrik etmeli,  çocuklarla ilgilenmeli, ölen yakınlarımızın kabirlerini ziyaret ederek Kur’an okumalı ve dua etmeliyiz. Küskünlükleri, kırgınlıkları bırakmalı, dargınları barıştırmalıyız. Zira Yüce Rabbimiz, Kur’an-ı Kerim’de; “Şüphesiz müminler kardeştirler, öyleyse dargın olan kardeşlerinizin arasını düzeltin…”(Hucurât, 49/10) buyurarak dargın olanların aralarının düzeltilmesini emretmiştir.

 

Bu duygu ve düşüncelerle Kocaeli halkının, aziz milletimizin ve bütün din kardeşlerimizin mübarek Kurban Bayramı’nı en içten dileklerimle kutlar; bu bayramın ülkemize, İslam coğrafyasına ve tüm insanlığa barış, huzur ve mutluluklar getirmesini Cenab-ı Hak’tan niyaz ederim.