Marka Değerlerimizi Tanıyalım

110

 

Marka olmak, markalaşmak çok önemli. Yurt içi ve yurt dışında fırsat buldukça geziler yapıyor, yaptığım gezilerde gördüklerimi makaleye taşıyarak ayrıca Belgesel haline getirerek okuyucu ve izleyicilerimle paylaşıyorum. 
Gezip gördüğüm yerde bölgeler ve ülkeler marka değerlerini tanıtmak için var güçleriyle çalışıyorlar. Marka değerlerini tanıtan kurumlar, ülkeler ve bölgeler adından söz ettiriyor, marka değerleri sayesinde maddi ve manevi kazançlar elde ediyorlar. 
Türkiye genelinde marka değerlerini tanıtmak için il ve ilçelerin adeta yarış içerisinde olduğunu görmekteyim. Giresun Valiliği kendini tanıtmak için Almanya’da Giresun Tanıtım günleri organize etti. Sadece Almanya’da değil Giresun’da ciddi çalışmalar başlattılar, özellikle okul öğrencilerine yönelik Giresun’un marka değerlerini gençlere tanıtmak için büyük çaba sarf ediyorlar. 
KOCAELİ’NİN MARKA DEĞERLERİ
Kocaeli, her bakımdan çok önemli bir ilimiz. Kocaeli marka değerlerini değil kamuoyuna Kocaeli’de yaşayan insanlara bile tanıtamıyor. Örneğin, Gebze’de yaşayanlar olarak acaba “Gebze ve Kocaeli’yi ne kadar tanıyoruz?” Kandıra’ya, Kefken’e, Samanlı Dağlarına, Karamürsel ve Körfez’in karşı tarafına kaç kez gidip doya doya gezebildik. 
Kocaeli bir günde gezilebilecek bir il. Ancak ömrümüzde bile bir kez Kocaeli’yi gezmiyoruz. Kocaeli’nin marka değerlerini kendimiz bile tanımıyoruz. Her yıl binlerce öğrenci Kocaeli Üniversitesi’nden ve GYTE’den Kocaeli’nin marka değerlerini tanımadan mezun oluyorlar. Liselerde okuyan öğrenciler ise yaşadıkları Kocaeli ile ve ilçeleriyle ilgili hiçbir bilgi öğrenmeden okullarından mezun oluyor. Öncelikle gençlerimize ve öğrencilere yönelik Kocaeli’nin marka değerlerini tanımalı ve tanıtmalıyız.

GEBZE BÖLGESİNİN MARKA DEĞERLERİ
Gebze bölgesi tarih, kültür ve turizm bakımından büyük bir potansiyel. Dünyaca ünlü Osman Hamdi Bey, Eskihisar ve Darıca kaleleri, Kartacalı Komutan Anibal, Çoban Mustafapaşa Külliyesi, Fatih’in Otağı, Darıca Kuş Cenneti, Ballıkayalar tabiat Parkı ve daha bunlara benzer bir çok marka değerimiz var. Ancak bu marka değerlerimizi yurt içi ve yurt dışı turizmine bir türlü açamadık. Biz bile buraları tanımaktan aciziz. Öncelikle bölgemizde ki marka değerlerimizi kendimiz tanımalıyız. Gençlerimize ve öğrencilere tanıtmalıyız.
Gebze, Darıca, Dilovası ve Çayırova ilçelerimizde ki öğrencilerimize Kocaeli ili ve ilçelerini tanıtmaya yönelik dersler ve geziler organize edilmeli. Gençler ilçelerini ve Kocaeli ilini tanıyarak yetişirlerse çok büyük bir hizmet yapılmış olacak. Şehirlerine karşı aidiyet duygusunu kazanmış olacaklardır. Bu konuda yapılacak çalışmalar bölgemizin marka değerlerine gençlerin de sahip çıkmasını sağlayacaktır. 
BALLIKAYAR TABİAT PARKINI DÜNYA MARKASI YAPMALIYIZ
Ballıkayalar Tabiat Parkı, bölgemizin uluslararası alanda tanınmasına büyük imkan sağlayacaktır. Bugüne kadar onlarca yazı kaleme aldım. Değil Türk turizmine bölgemiz insanına bile tanıtamadık. Ballıkayalar’ın suyu azaldı, Ballıkayalar açık hava meyhanesi haline geldi, Ballıkayalar Tabiat Parkı içerisinde ailecek gezme imkanı bile yok. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın açılışını bizzat yerinde görmek istiyorum. Temennim bu açılış Ballıkayalar’ı marka haline getirir. 
Vali Ercan Topaca, Fatih’in Otağı ve Gebze Kervansarayıyla ilgili çok önemli çalışmalar başlatmıştı. Ancak vali’nin bu çıkışı sözde kaldı, bir türlü icraata dönüşmedi. Vali beyden Gebze kamuoyunun beklentisi halka verdiği sözü tutarak Gebze bölgesinin tarihi değeri olan tarihi ve kültürel eserlere sahip çıkmalıdır. 
Ballıkayalar bir çok Bakan gördü, Genel Müdür gördü ama yapılan çalışmalar sözde kaldı. Açılışın verilen hedefe ulaşmasını temenni ediyorum. 
BALLIKAYALAR’I TANIYALIM
Ballıkayalar, Gebze Tavşanlı köyü yakınlarında kayalık vadi. Tabiat parkı statüsündedir.Türkiye´de kaya tırmanışı sporunun başladığı yerdir. Tırmanış yapılan rotalar ilk olarak 1970´li yıllarda açılmıştır. İstanbul´a yakınlığı nedeniyle, tırmanışçılar buraya rağbet ederler. Vadinin kuzey-güney doğrultusunda olması nedeniyle, günün farklı saatlerinde bazı kayalar gölgede kalır. Böylece tırmanışçılar sıcak günlerde bile rahat tırmanma imkânı bulur. Tırmanışçılar dışında Ballıkayalar piknikçilerin de rağbet ettiği bir parktır.
NEDEN BALLIKAYALAR İSMİ
Arılar, burada bulunan büyükçe bir mağarada yuvalanmışlar.
Çok uzun zaman öncesinde, arılar bu mağarayı kovan olarak kullanmışlar. Oluşan karakovan petekleri ve bal, bölgenin zaman içinde “Bal Mağaraları, Ballı Mağaralar, Bal Kayalıkları” gibi isimlerle anılmasına sebep olmuş En son olarak Ballıkayalar şeklinde söylenmiş. Yani isim, burada bulunan kayalıklardan ve baldan kaynaklanıyor.