Adaletin Bu mu Dünya

81

Bir millet ancak adaletle medenileşir, ebedileşir. Adalet bulunmayan yerde gerilik, kötülük zulüm ve huzursuzluk vardır. Bir memlekette adalet kurumları sağlam kaldıkça diğer kurumların ciddi suretle bozulmalarına imkan yoktur.

Eğer bir memleket halkı adalete inanmaz hale gelirse, adalet kurumlarının halkın itimadını sarsacak işler yaptığı görülürse o rejim çürümüş demektir. Anarşi ve terör baş gösterir. Herkes hakkını kendi aramaya kalkarsa o rejim batar.

Bu gün adalet mefhumunun en yüksek ifade vesilesi adliye olmuştur. Dünyada adalet kadar ilahi hiçbir erdem yoktur. Adalet hava gibidir. Onsuz yaşanmaz. Adli kudret kadar vatandaşlar üzerinde doğrudan doğruya etkili olan hiçbir kuvvet yoktur. Bu kudreti elinde bulunduranların metin, zeki, anlayışlı alçak gönüllü, kudretli ve uyanık olmaları gerekmektedir.

Hâkimlik mesleği kadar dünya da hiçbir meslek yoktur ki kutsi ve ilahi olsun Dünyada adliyeciler kadar milletin ızdıraplarını damla damla içine doldurmuş, o acıları yudum yudum içmiş kim vardır? İşte bunun için hâkim olmak Allaha yaklaşmaktır.

Bu gün Türkiye, bir hukuk, hak ve adalet devleti haline gelme gayreti içerisindedir. Cumhuriyet Türkiyesinin yoksulluk içinde bulunan adalet kurumlarının tam bir huzur ve bağımsızlık içinde çalışması adli kudreti elinde tutanların, şahısların da görülen kusurların ortadan kaldırılması antidemokratik olan adli mevzuatın ıslah edilmesi ve adliyelerin yeterli bina ve personel ve araç gereç bakımından çağın gerektirdiği şekilde donatılması halinde Türk hâkimleri, adli ve bi-taraf kararlar vereceklerdir.

Zenginliğin, barışın ve sosyal adaletin hüküm sürdüğü bir dün yaratma isteği yine her zaman ki kadar soylu ve her zaman ki kadar geniş biçimde paylaşılan bir istektir. Fakat böyle bir dünya eski temeller üzerinde yükselemez.