Eskihisar’a Sahip Çıkalım

85

 

Gebze’nin denize açılan tek kapısı, eşsiz güzelliğiyle insanları büyüleyen, Osman Hamdi müzesi, kalesi, sahili, yeşil alanlarıyla göz ve gönül ziyafeti sunan Eskihisarımız, çok yakında tır parkı haline dönüp Ro-Ro deniz taşımacılığına açılıyor.

Vatandaşlar kendi tapulu yerlerine sit alanı olduğu gerekçesiyle çivi bile çakmasına müsaade edilmeyen Eskihisar, şimdi devlet eliyle tırların mekanı haline gelecek. Eskihisar’ın tır parkı haline gelmemesi için tüm okurlarımı göreve davet ediyorum. Lütfen bu konudaki görüşlerinizi yazılı ve sözlü olarak yetkililere ulaştırın.

Eskihisar belgeselini izlediniz mi?

Eskihisar bizim için çok önemli. Biz yayınlarımızla sürekli Eskihisar’ı gündemde tuttuk. Eskihisar’a vefa borcumuzu çektiğimiz Devri Alem belgeselleri, yazılarımızla ödemeye çalıştık. Eskihisar belgeselimizi izlemek için Gebe Gazetesi TV‘ye tıklayın.

Eskihisar’ın hep kültür ve turizm merkezi olması için mücadele ettik. Ancak bugün Eskihisar büyük tehlike altında. Biz elimizden geldiğince Eskihisar’ın tır parkı ve konteyner limanı olmaması için mücadele ediyoruz. Buradan devletin ilgili ve yetkili makamlarına sesleniyoruz, Eskihisar’da bu girişime müsaade etmemelerini istiyoruz. Biz Eskihisar’ı dünyaya tanıtmak için elimizden geleni yaptık. Eskihisar’ın sanat merkezi, sinema festivallerinin yapıldığı, dünyaca tanınan yer olmasını isterdik. Ama Eskihisar göz göre gidiyor ve buna seyirci kalıyoruz. Eskihisarla ilgili her haberi gazetemizde değerlendirdik. Artık bundan sonra söz sırası siz değerli okurlarımız ve Devri Alem belgesel programları izleyen izleyicilerimizde. Eskihisar’a ister sahip çıkın isterseniz seyirci kalın.

Eskihisar’ın önemi
Sizlere bugün bu köşeden daha önce Eskihisar ile ilgili yazdığımız yazıları paylaşıyoruz ve Eskihisar’ın güzelliklerini bir kez daha anlatmaya çalışacağım.

Eskihisar,  Türk Belgeselciliğin öncülerinden biri olan çizdiği resimlerle Türk resim sanatının dünyaya tanıtan, müzeciliğimizin kurucusu Osman Hamdi Bey’in resimlerini çizdiği evi ve mezarının olduğu yer.

Eskihisar, sadece Gebze ve Kocaeli için değil, Türkiye için çok önemli. Türk resim sanatı ve Türk müzeciliğinin Eskihisar’da yapılacak uluslar arası etkinliklerle tüm dünyaya tanıtabiliriz. Üzülerek söylemek gerekirse bugüne kadar ne Kültür Bakanlığı ve ne de bölgemizdeki kurumlar bu konuda hiçbir etkinlik yapmadı.

Eskihisar sadece Osman Hamdi İle değil binlerce yıllık tarihi kalesi, ünlü Kartacalı Komutan Anibal’in tutsak olduğu yer olarak da biliniyor. Eskihisar’da Anibal’la ilgili çekilecek bir sinema filmi Eskihisar’ı dünya çapında bir marka, kültür merkezi yapabilir.

Buradan Kocaeli Valisi Sayın Ercan Topaca ve Kocaeli Büyükşehir Belediye başkanı Sayın İbrahim Karaosmanoğlu, Kültür Müdürü ve diğer yetkililere çağrıda bulunmak istiyorum. Eskihisar ile ilgili ulusal ve uluslar arası düzeyde kültürel etkinlikler yapılabilmesi için çalışmalar başlatılmalıdır. Eskihisar’ı dünya çapında tanınacak Kocaeli ve Gebze bölgesini tarih, kültür ve sanat merkezi konumu haline getirilmelidir.

Eskihisar belgesel sinema festivali
Eskihisar’da neden bir belgesel sinema festivali yapılmasın? Yıllardan beri hayalini kurup planını yaptığım, “Eskihisar Belgesel Sinema Filmleri yarışması” düzenlemek için harekete geçmeliyiz. Kültür Bakanlığına bu konuda  proje vermek istiyorum. Öncelikle bu projeye Kültür Bakanlığı sahip çıkmalıdır. Adana’da Altın Koza Film yarışması Antalya’da Altın Portakal Film yarışması, Bursa ve Safranbolu Belgesel Film yarışmaları bizler gibi birkaç gazetecinin öncülüğünde başlamıştı.

Ben inanıyorum ki başlatacağımız bu çalışma çok büyük destek görecek. Eskihisar Belgesel Sinema Filemler yarışması gelecekte uluslar arası boyutta ün kazanacak ve dünya çapında belgesel sinema filmleri bu yarışmaya katılacaktır.