Kilisede Buluşalım İnşallah

81

“Dağlar dağladı sizi

Gören ağladı sizi

Siz feleğe ne ettiz?

Çapraz bağladı sizi”

Van’da 1915 katliamında çapraz bağlanan Müslümanlar için Ermenilerin def çalarak söyledikleri türkünün ilk nakaratı böyle. İkincisi de şöyle:

“Dağlarda, meşelerde

Gülsuyu şişelerde

Biz sizi aldık

Kocalarınız kaldı köşelerde”

Kendini Mermit Çayına atan kadınlar, Zeve’de doğranan çocuklar, Mollakasım’da yaşanan vahşet..

“Yağmur yağar üstünüze

Haber verin Paşa’nıza

Cevdet Paşa sizi severse

Çadır kurar üstünüze”

Bunları eski Millî Eğitim Bakanımız Doç. Dr. Hüseyin Çelik’in ‘Görenlerin Gözü ile VAN’DA ERMENİ MEZÂLİMİ’ adlı kitabından aldık. Mustafa Çalık’ın sahibi olduğu Cedit Yayınları 2005’te 2. Baskısını yapmış. Zaman Gazetesi’nin 1997-98’lerde yayınladığı ‘Bağrımıza Saplanan Hançer: MİSYONER OKULLARI’ yazı dizisinden de çok istifade etmiştik.

19 Eylül’de Akdamar Adası’ndaki âyini ve Heybeliada’daki etkinliği görünce gözlerim doldu, mutlu oldum. Ama Ayasofya’ya hac yapmak için gelecek Haç’lı kardeşlerimin vazgeçtiğini duyunca sevincim yerini kedere bıraktı. Referandumdan sonra bu gibi güzel haberlerin artarak sürmesini umarım.

‘Müslüman bir delikten iki kere ısırılmaz.’ Hele hele şu tarihçiler pişmiş aşa su katarlar. Yok tarihten ders alın, yok geçmiş ibretler vesikasıdır diye.. Neymiş efendim o olaylar 95 sene önceymiş. Avrupa Birliği yolunda artık bu yoldan geriye dönüş mü olurmuş?

Elhak, ben de aynı kanaatteyim. Lâkin şeytan da bırakmıyor ki birâder. İllâ alt yazılı bir fotoğrafı maillemiş, yerli yersiz gönderivermiş. E benden günah gitti; takdim ediyorum netekim. Hayırlı seyirler dilerim.

Balta ile Katliam: İzmit’in Kullar Köyü’nde Ermeniler tarafından balta ile katledilen Müslümanlardan bir kısmının olaydan sonra çekilen fotoğrafı;

1- Boşnak Malik

2- Abdülmecid oğlu Ali

3- Ali oğlu Seyid (14 yaşında)

4- Ömer oğlu Abdülgani

5- Abdülgani oğlu Mecid

6- Abdullah oğlu Hüseyin

7- Bekir oğlu Yusuf

8- Osman oğlu İsmail