Kore’deki Şehitlere Türk Toprağı

76

Kore’de ki şehitlere Türk toprağı götürdüm

Kore gitmek için hep bir imkan ve fırsat aramıştım. Bu fırsatın gerçekleştiğini ve Kore’den davet aldığımda heyecanlanıp ilk fırsatta Pusang’da ki şehitliği ziyaret etmeye karar vermişti. Aslında gazeteci ve belgeselci olarak Kore’ye gemilerle giden askerlerimizin Türkiye’den ayrılışı, Akdeniz’e çıkıp Süveyş kanalını geçerek Hint Okyanusu’ndan Pasifik sahilleri ve Kore’nin liman kenti Pusang’a gemiyle deniz yolundan giderek Kore savaşına katılan askerlerimizin duygularını birebir yaşamak istemiştim.

Bu isteğimiz olmadı, askerlerimizin bir ay da gittiği Kore yolunu biz THY’ye ait uçakla 10 saatle gideceğiz. Mehmetçiklerin Kore’ye gidiş yolları 1876’da Ertuğrul firkateyninin Japonya’ya gidiş yolunu takip ederek Haziran 1950’de Türk askerlerini taşıyan gemi Kore’ye gitmişti. En büyük arzum bu yolları denizden gitmek, inşallah oda olur ama zararı yok biz uçakla Kore’ye giderek Mehmetçiklerin Kore topraklarına çıktığı sarı deniz sahilinde ki Pusang şehrindeyiz.

Pusang’da Türk Şehitliği

Pusang Kore’nin başkenti Seul’den sonra en büyük ikinci şehir. Liman kenti, Mehmetçiklerimizin Kore topraklarına çıktıkları ilk kara parçası.

Pusang’da ilk durağımız Türk Şehitlerinin de mezarlarının bulunduğu BM Anıt mezarlığı. Birleşmiş Milletlerin ilk ve tek anıt mezarlığı Pusang’da. BM gücü olarak Kore savaşına katılan çeşitli ülkelere ait 40 bine yakın asker mezarının büyük bir kısmı Pusang’da. ABD’&den sonra en çok asker zayiatı Türkiye verdi. Heyecanla elimde kameram Türk askerlerinin mezarlarının bulunduğu bölgeye doğru yönelip şehitliğin kapısından içeri giriyorum. İki Koreli asker kapının sağ ve sol taraflarında durarak bize selam veriyor.

Anıt mezarlıkta ilk göze çarpan Kore savaşına katılan ülkelerin asker kayıpları. Türkiye’nin 724 asker kaybettiğini Pusang’da ki şehitlikte 462 Türk askerinin mezarının bulunduğu yazılı. Burada çekim yaparak nazlı nazlı dalgalanan Türk bayrağının altında adeta bir gül bahçesinde yatarcasına Mehmetçiklerin kabirlerinin bulunduğu bölgeye geçiyoruz. Burası bir anıt mezarlık değil, gerçek bir mezarlık.

Savaşta hayatlarını kaybeden askerlerin mezarları ülkesi ve adının yazıldığı pirinç kitabeler altında değişik renkte ki güllerin bulunduğu mezarlıkta yatıyor. Çok geniş bir alan. Şehitlerimize ait mezarlık ilk bölümde. Şehitliğe girer girmez dikkatimi çeken Koreli ana okulu öğrencileri, anıt mezarlığa getirilmiş, öğretmenlerinin nezaretinde anıt mezarlık gezdiriliyor. Koreli çocukların Türk bayrağı ve şehit Mehmetçiklerin mezarı önünde ki masım tavırları dikkatimi çekerek, hem fotoğraf makinemi hem kameramı çalıştırıp bu tarihi anı belgeselleştiriyorum.

Kore Şehitlerine Türk Toprağı

Devri Alem ve Belgesel yayıncılık olarak Milli ve manevi görevimizi Pusang’da ki Türk şehitliğinde de gerçekleştirmenin mutluluğu içindeyim. Kore şehitleri için Türkiye’den götürdüğüm toprağı Kore’de ki şehit mezarlarımızın üzerlerine serperek onların bir nebze de olsa vatan hasretini gideriyor. Şehit mezarlarının başucunda Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Halit Yılmaz’ın Fatiha okumasına şahitlik yapıp şehitlerimizin ruhuna ithaf ediyoruz. Büyük bir çiçek buketini Türk bayrağı altında ki platforma yerleştirerek şehitlerimizin aziz hatırası önünde minnet ve şükran hissiyle görevimizi yapıyoruz.

Türk bayrağının dalgalandığı bölgede üst düzey şehit askerlerin mezarları var. Ayrıca TBMM Başkanlığı döneminde Mehmet Ali Şahin’in getirdiği toprak yer alıyor. Meçhul Mehmetçik mezarı anıtın bir başka köşesinde bulunuyor. Türkiye’den gelen gazeteci ekibin mezarlıkta isim aramaları Kore’li yetkililerin müdahalesiyle önleniyor. Çünkü şehitlerin gerçek mezarının üzülmesine basılmasını istemiyor Koreli yetkililer. Bayan Koreli görevli koşarak gelip İngilizce mezarlara basmayın diye feryat etmesi hala gözlerimin önünde. Anavatandan çok uzakta olan Mehmetçiklerimiz Koreli dostlarımızın şefkatli ellerinde olmasına seviniyorum.

Şehitliğin her noktasından kamera ve fotoğraf çekimleri yaparak Pusang’da ki şehitliğimizi belgeselleştirmeye çalışıyorum. Şehitliğin alt bölümünde ki uzun havuzda ise şehitlerimizi temsil eden kırmızı ve barışı temsil eden beyaz balıkların yarış edercesine yüzmesi barışın ne kadar önemli olduğunu şehit Mehmetçiklerimizin al kanlarını temsil eden balıklar da bizlere farklı duygular yaşatıyor.

Anıtta ki BM merkezinde Kore savaşlarıyla ilgili belge ve dokümanlar, sinevizyon gösterisi ve anıt hatıra defterinin bulunması şehitliğe verilen önemi gösteriyor. Bir çok Koreli görevli şehitlikte ki çiçekleri ve yeşil örtüyü ve çimleri sürekli bakmaları Korelilerin şehitliğe verdiği önemi gösteriyor. Anıtın girişinde ki Koreli askerlerin esas duruşta verdikleri selamı alarak anıttan çıkarken aklım mezarlıkta bıraktığımız şehitlerde kalıyor.

Bu şehitler Anadolu’nun nerelerinden buralara gelmişti. Bazıları bekar bazıları evliydi. Bir çoğunun adı Mehmet ve İbrahim’di. Onların da umudu, onlarında mutluluk ve sevgi heyecanı vardı. Onlar hayatlarının baharında dilini ve dinini bilmedikleri Kore topraklarında şehit olmuşlardı. Mehmetçiğin neden Kore’ye gönderildiği Türkiye’nin neden bu kadar kalabalık asker gücüyle Kore savaşlarına katıldığı elbette tartışılır ve tartışılmalı. Tarihi yargılamadan ve o günlerde yaşananları unutmadan tartışmalıyız.

Şehitlikte geziye katılan Türk gazetecilerinin de görüşlerini alıyorum. Mehmetçiklerin araya ilk adım bastığı Pusang limanını, limana hakim yüksek bir yerden görüntülerken Pusang şehrinin Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile kardeş şehir olduğunu da öğrenmiş oluyorum.