Dünyadaki Tüm Kitapları Okumak İstiyorum

82

 

Çünkü kitap bazen sana bir dost, bazen seni yansıtan bir ayna olur. Herkes sana postayı koymuşken bazen bir dert ortağı, bazen de umut verici bir arkadaş olmuştur.

Bazen senin aksini savunur bazen senin arkanda durur.

Bazen seni ağlatır bazen de yüzünde tatlı bir tebessüm bırakır.

Bazen seni düşündürür bazen de sırf çerez niyetine okutur kendini.

Bazen hemen bitirmek istersin kitabı, bazen kapağını bile açmak istemezsin.

Okumaktan bıkmadığın, hemen bitirip sonunu öğrenmek istediğin hatta dayanamayıp sonunu, sayfa atlayarak okuduğun kitaplar vardır ki bunlar seni yansıtan, ilgini çeken ve okumaktan hoşlandığın kitaplardır.

Bazen senin görüşüne ters olan kitaplar da karşına çıkar. Bazı yazarların yazmış olduğu eserler seni sıkabilir ve okumak istemeyebilirsin. Ama yine de okumalısın çünkü her kitap insana bir fikir katar.

Fikir sahibi olmak önemlidir. Fikir sahibi bir insanla fikir sahibi olmayan bir insan arasında kocaman bir uçurum vardır.

Fikir sahibi insanın fikri doğru ya da yanlış olsun fark etmez şu konumda. En azından bir fikri vardır ve başka insanların fikirlerine muhtaç olmaz. Diğer fikri olmayan insan oradan buradan duyduğuyla işin ucundan tutar.

Kimler bunu yapıyor bilmiyorum ama ben kitap okurken çok dikkatli okuyorum. Her cümleyi biraz düşünüyorum açıkçası. Genelleme yapılabilir bir cümle mi yoksa, sadece o kitaba ait olabilecek bir cümle mi diye düşünüyorum.

Tüm dikkatimi üstüne çeken ve bu dikkatle beraber beğenme duygumu yanında taşıyan cümleleri zihnime kazıyorum. Bana anladığımdan fazlasını anlatıp anlatmadığını da düşünüyorum. Çünkü ben cümlelerin anladığımdan çok daha fazlasını anlattığına inanıyorum. O cümleyi hayatımın bir parçası haline getiriyor, o cümleyi benimsiyorum.

Belki biraz saçma ama böyle yapınca o cümlenin içinde yaşamından izler olduğunu görüyorsun. Aslında biraz şaşırtıcı. Düşünsene kitapların içinde milyonlarca cümle var ve sen bu cümlelerin içinden seni yansıtan cümleyi arıyorsun.

Bu cümleleri kuran yazarlar da önemlidir. Kitap okuyarak favori yazarını bulmak gerekir. Ben kendi yazarımı aramaya başladığım gibi buldum. Ama yazarımı bulmuş olmam başka kitap okumayacağım anlamına gelmez.

Hele ki “Belki bu yazardan daha iyi yazan bir yazar vardır” hissi beni daha çok kitap okumaya teşvik ediyor.

Belki de senin düşünce tarzını, duygularını, hislerini yansıtan bir tane bile yazar yoktur. Bu durumda farklı yazarlara yönelmelisin. Kendi yazarını bulmak için milyonlarca kitap okuyabilir, bu konuda servetler bile harcayabilirsin. Ama “Bulamıyorum işte” demeyi bir kenara itip hedefinden şaşmamalı, kendi yazarını bulmak için çabalamalısın.

En çok da kendi yaşıtlarıma ithafen…