Türk İsmi

60

Yazılarınızı takip eden bir okuyucunuzum. İzmitle ilgili beğendiğim ve Ali Bey bu günde döktürmüş! dediğim çok yazılarınızı zevkle ve bilgilenerek okumuşumdur.

20 Şubat 2013 tarihindeki ‘Türk İsmi İlle de Irk İsmi Değildir.’ başlıklı yazınız http://www.ozgurkocaeli.com.tr/makale/turk-ismi-ille-de-irk-ismi-degildir-121397.html  çok beğendiğim ve teşekkür etmek istediğim bir yazıdır. Kürtçülük meselesi ile uğraştırılan ülkemiz insanına son dönemlerde maalesef ‘Türk ‘ kelimesi bir üst kimlik, bir vatandaşlık kimliği değil de bir etnik unsur gibi algılatılmaya çalışılmaktadır.Sosyal meselelerinde (Laiklik, Milliyetçilik, Dindarlık…) kavram kargaşasına kolayca düşen insanımız bu konudada kafa karışıklığı ile karşı karşıya bırakılmaktadır.

Sosyoloji Profesörü Mustafa Erkal’ın ‘ETNİK TUZAK’ isimli kitabında etnisite tarifi şöyledir. Toplumda mabetleri, mezarlıkları, düğün ve cenaze törenleri farklı olan topluluklar etnik topluluklardır. Bu özellikleri bir ve beraber olan topluluklar etnik farklılık olarak değerlendirilmemelidir. Bu tarifin Ana Britannica  kaynak gösterilerek yapıldığı yazılıdır.Dolayısıyla ülkemizde kürt, zaza, laz, çerkez, abaza, arnavut, yörük, manav, tahtacı vs gibi tanımlarla tariflenen topluluklar bir etnik grup değil  Türk Toplumu’nun birer parçaları gibi algılanmalıdır.Bunun için Atatürk  ve devleti kuran büyüklerimiz T.C. Devleti kuruluş döneminde bu unsurların hepsini Türk Milletinin ana unsuru olarak tariflemiş ve devletin milletini Türk Milleti olarak belirtmişlerdir. Bu milletin kurduğu devletin adı Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve bayrağı Türk Bayrağıdır. Fakat bazı dönemlerde yöneticilerimiz kavram kargaşası sebebi ile yanlış uygulamalar yaparak vatandaşlarımızla devletimiz arasına soğukluklar sokmuşlardır.Bu husus kendini dindar olarak tarifleyen içinde geçerlidir, kürt vatandaşlarımız içinde geçerlidir, milliyetçi vatandaşlarımız, komünist olarak tanımlayan vatandaşlarımız için de geçerlidir…….

Bu ve benzeri yazılarınızla toplumu aydınlatan siz değerli köşe yazarlarımız yazıları ile bu tür yanlışlara işaret ederek toplumun birlik ve beraberliğinin oluşmasında ve sürdürülmesinde, kavramların doğru bilinmesinde katkı vermektesiniz.Çalışmalarınızda başarılar dilerim.