Türk Tipi

80

Her ne kadar gerek başbakanımız, gerekse hükümet üyeleri Türk kelimesini kolay, kolay telaffuz etmek istemeseler de işlerin çatallaştığı veya zorda kaldıkları her zaman “Türk tipi modelden” bahsederler.

Türk tipi başkanlık sistemi, Türk tipi yerli model araba, Türk tipi ileri demokrasi, Türk tipi anayasa gibi…

Başbakanımızın gönlünde başkanlık hevesleri var. Geride bıraktığımız günlerde bayağı tartışılıp, konuşuldu, daha da konuşulacağa benzer.

Başkanlık konusunda bir kısım aydının görüşü: Yahu Obama’nın zavallı durumu ortada iken hala bu ısrar niye?

Bizimkilerde cevap hazır; öyle bir model getireceğiz ki bu model Türk modeli olacak.

Bunun gibi gerek Başbakanımız, gerekse Sanayi Bakanı; Türk tipi yerli araba modelinin geliştirilmesi için sermaye sahiplerine adeta baskı yapıyorlar. Lâkin iş çevreleri de parayı yolda bulmadı ya; onlarda direk olarak reddetmeseler de olaya olumsuz bakıyorlar. Malum dünya otomobil pazarlarında pay sahibi olabilme meselesi.

Bu kıyaslamayı aşağıda Link’ini verdiğim 21. 11. 2013 tarihli Milliyet gazetesi yazarı Güngör Uras’tan aldım. http://ekonomi.milliyet.com.tr/bir-yanda-almanya-ote-yanda/ekonomi/ydetay/1795240/default.htm.

Siz Bangladeş tipi üretimle dünya pazarlarına girip Almanya ile Japonya ile ABD ile rekabet yapamazsınız. Önce alt yapıyı düzeltmeniz gerekiyor.

AKP iktidarları döneminde de en fazla konuşulup tartışılan konulardan biri de ileri demokrasi! Maalesef bu gün sahip olduğumuz Türk milletine layık görülen demokrasi; tam bir arabesk demokrasisi. Başbakanın, gelen adalet, içişleri ve bazı bürokratların tutumuna göre değişen sözde demokrasi uygulamaları.

En azından geçtiğimiz aylarda sergilenen gezi olayları ilerimi, gerimi nasıl bir demokrasi ile yönetildiğimizi pek ala anlatır sanırım.

İçeride yatan onca milletvekiline karşılık, Mustafa Balbay’ın serbest bırakılması. Sebahat Tuncel’in yıllar önce içeriden çıkarılıp milletvekilliği yapmasına müsaade edilmesine rağmen; Engin Alan’ın hızlandırılmış hükümle Balyoz davasından hala içeride tutulması. Dediğim gibi tam bir arabesk demokrasisi.

En son anayasa konusunda bile anlaşma sağlanamadan dağılmıştır. Nasıl dağılmasın ki; Anayasanın değişmez ilk üç maddesinde dahi ortak bir görüş etrafında birleşilememiştir. Türkiye Cumhuriyetinin esas kurucusu Türk milleti, diğer etnik guruplarla aynı görülerek yok sayılmak durumuna düşürülmüştür. Bir alman nasıl Alman milletine mensupsa, bir Fransız nasıl Fransız milletine mensupsa Türkün de Türk milletine mensup olmasından daha tabii ne olabilir? Yok illa Türkiyeli olacak. İşte bu da bariz Türk tipi model tabi millet yerse.