Özel İzmit Hastanesi ve Dr.Hikmet GAZETECİ

83

Şehrimin ilk özel hastanesini kuran Hikmet Gazeteci’nin ailesi 1952’de Yunanistan’dan gelmiştir. O, ilk ve ortaokulu İskeçe’de, liseyi İstanbul Haydarpaşa’da yatılı okumuştur. Babası, İskeçe’de gazete yazarı olup soy ismini buradan almıştır. Babasının vefatı ve Hikmet’in Haydarpaşa Lisesi’nde yatılı öğrenci olması üzerine annesi Fatma Hanım diğer 3 oğlu ile İzmit’e gelip yerleşmiştir. Ağabeyleri Halil ve Muzaffer sobacı esnaflığı ve daha sonra Yazıcı Nakliyat’ın sahibidir. Sabri ise şehrimizin berber esnaflarındandır. Hikmet ideali olan hekimlik eğitimi için İstanbul Tıp Fakültesi’ne girip mezun olur. İlk görev yeri Bursa İnegöl’dür. Tatillerini ise İzmit’te geçirir. Bu arada, şehrimizin hekimlerinden Dr. Celalettin PIRILDAR’ın kızı Nilüfer Hanım’la 1962’de evlenmişlerdir. 1968’de Almanya Bremen’e gidip ortopedi ve genel cerrahi eğimini almış; 1974’te de İzmit’e gelip muayenesini açmıştır. 1977’de Dr. Celalettin Bey’in de hayali olan şimdiki Pırıldar İş hanı olan yere hastane binasını yaptırıp hizmete sokmuştur. Bu hastanenin tıbbi ekipmanını Almanya’dan bir vagon kiralayarak getirtmiştir.

Özel İzmit Hastanesi, şehrimizin ilk özel hastanesidir. Mesul müdürü Sıtma Savaş’ın önder isimlerinden Dr. Haydar SEÇKİN’dir. Hastane sağlık hizmetlerini Dr.Hikmet Gazeteci’nin kendisi ve anlaşmalı hekimlerle yürütmüştür. Bu hekimler arasında Dr. Fikret AKBAŞ, Dr.Mehmet YÜKSEL, Dr. Süleyman BALCI (genel cerrahi) , Dr Özkan PEKCAN, Dr. Mithat ERSOY (dahiliye) , Dr. Vedat ÖZDOĞAN, Dr. İdris ÖZDEMİR, Dr. Gültekin AKBİLEK (Kadın doğum) , Dr. Ergin CİNALİ, Dr. İlker NALBANT, Dr. Şefik POSTALCIOĞLU (kbb), Dr.Köksal ALPTÜRER, Dr. Yüksel DEMİRCAN (ortopedi), Dr. Fevzi ERÇAKMAK, Dr. Levent ARCA (beyin cerrahi) , Dr. Kemal CEBECİ (üroloji) , Kasım EREN (Göz), Dr. Fikret ÇUBUKÇU, Dr. Naciye ÇEVRİM (çocuk), Dr. Ali ALTINTAŞ, Dr. Müjdat AKİSEN gibi isimler vardır. Hikmet Gazeteci 1984 yılında vefat etmiş ama hastane mesul ve anlaşmalı hekimler ile Hikmet beyin kuzeni Hüseyin Gazeteci’nin idari sorumluluğunda hizmetini sürdürmüştür.

Hastane 1988’de idari bir eksiklik sebebiyle 2 buçuk ay gibi kısa bir süre kapanmış ve daha sonra radyolog dr. Cemil ERATAÇ’ın mesul müdürlüğünde hizmete devam etmiştir. Kapanma dönemindeki mesul müdür ise Op.Dr.Güngör SÖZEN’dir. Bu hastanemiz 99 depreminde hizmetine ara vermiştir. Deprem sonrası Dr. İdris Özdemir tarafından kiralanarak devralınmış ve 2004 yılında kapanışına kadar bu şekilde hizmet vermiştir.

İstiklal Madalyalı bir hekim Dr. Celalettin PIRILDAR; 1892 İzmit doğumludur. İzmit posta ve telgraf müdürü Razettin Bey’in oğludur. Eğitimini İzmit İmaret okulu, Hamidiye Rüştüyesi, İzmit İdadisi’nde yapıp askeri tıbbiye’ye girmiş ve 1914’de askeri hekim olmuştur. 1. Cihan Harbi’nde Çanakkale ve Kafkas Cephesi’de, İstiklal Savaşı’nda ise 1. hıfsısıhha müşaviri ve

2.ordu 110 nolu seyyar hastane hekimliğini yapmıştır. Kendisi İstiklal madalyalı bir hekimdir.

1923’de Almanya Berlin’e gidip cerrahi eğitimini tamamlamıştır. Gelince Ankara Cebeci, İstanbul Haydarpaşa, Çorlu ve Kırıkkale’de askeri hekim olarak çalışmış, 1929’da istifa edip İzmit’e gelmiştir. İzmit’te Fevziye Camii karşısındaki tarihi binaların birinde İzmit Şifa Yurdu’nu açmıştır.Burası şimdi lokanta olan Cumhuriyet Bulvarı no 70dir. Bu açılış, Türk Yurdu Gazetesi’nin 21 teşrinievvel (ekim) 1929 tarihli basımında, şehrimizde önemli bir ihtiyacımız olan hususi klinik ve sıhhat yurdu açıldı şeklinde haberleştirilmiştir. Kendisi ayrıca 1942’den itibaren İzmit merkez hükümet tabipliğini de yürütür. Daha iyi ve donanımlı bir yerde hizmet verme düşüncesiyle Fethiye caddesindeki yerini alır. 1956’da vefat etmesi sebebiyle bunu hayata geçiremez. Daha sonra damadı önce muayenesini buraya açar, sonra da hastaneyi yaptırıp hizmete sokar. Aynı yerde torunu olan göz doktoru Hüseyin Şefik Gazeteci de 1998’de açtığı muayenesiyle burada hizmet verir ama 2001’de geçirdiği trafik kazasında beklenmedik bir şekilde vefat etmiştir.

Muayenehaneden hastaneye yazılarımdan bu makalem için Hikmet Gazeteci’nin kızı İzmit Belediye Meclis üyesi Fatmagül Gazeteci Terzi, kuzeni Hüseyin Gazeteci ve araştırmacı yazar Ahmet Galitekin’e gösterdikleri ilgi ve yardımlarından dolayı teşekkür ederim.

Gelecek yazımız Çağın Göz Hastanesi…