Yürekten Kaleme Sızanlar

74

Şair Yazar Nevzat Bayhan; “Şiir; duyguyu, düşünceyi, inancı, değerleri, özetle insana ait bütün latifeleri harç yaparak ‘söz tuğlaları’ile, mısradan saraylar inşa etme sanatıdır.” Diyor Ve ‘Yürekten Kaleme Sızanlanlar’ isimli şiir kitabını ‘söz tuğlaları’yla yapılan en güzide saraylardan bir tanesi olarak okuyucuya sunuyor.  

‘Yürekten Kaleme Sızanlar’; Gazeteci-Yazar, Kültür Adamı Nevzat Bayhan’ın YaFa Yayınları’ndan çıkan son kitabı. 

Değişik yayınevlerinden yedi kitabı yayınlanan Nevzat Bayhan, sözlerin tesiri bakımında en anlamlısının sanatla olacağını söylemekte ve bu sarayların görkemini söz mimarlarının ihtişamının ortaya çıkardığını ifâde etmektedir. Edebiyat bahrimizde bir sandal sefasına çıktığımızda, yalıların antik gölgelerinde nazlanarak sâhillere bûseler konduran sularında, mehtapta seyreden yüzlerce söz sultanıyla karşılaşacağımıza da inanmamızı sağlamaktadır. 

Bayhan, söz sultanlarının bize vermiş olduğu feyzin de ne kadar önemli olduğuna değiniyor. Yapılanın ise, ‘kırık kürekli cilasız bir sandalla bu engin denizde kısa bir seyahat yapma çabası’ olsa da, ‘Tabii ki kutup insanların yakuttan zebercetten sözlerini, gözyaşı harcıyla inşa ettikleri, adına şiir denen ihtişamlı sarayların yanında karalama kabilinden yazdıklarımın gecekondu olarak kalacağı muhakkaktır.’ Diyerek her zamanki gibi tevazusunu muhafaza ediyor. Bayhan kelimelerden yapmış olduğu bu saray için, ‘Bu bahirde bizim de yakamoza destek veren bir kabarcığımız olsun’ düşüncesiyle bu dizeleri değerli nazarlarınıza sunmanın büyük bir cesâret olduğunun da farkındayım.’ Dedikten sonra ‘Ancak müsveddeleri bile önemseyen siz değerli okuyucuların hoşgörüsüne sığınarak bir araya getirip takdim ediyorum.’ Diyor. 

İşte, Gazeteci Yazar, Şair, Kültür Adamı Nevzat Bayhan, kitabın ön sözündeki şu satırlarıyla okuyucu için düş dünyasına açılan o muazzam kapıyı aralıyor.  ‘Hayat, aslında bir şiir. Şiir de hayatın ayrılmaz bir parçası. Kırık kürekli sandalımızla edebiyatın engin denizinde çıktığımız seyahatte değişik vesilelerle kaleme aldığım, toplayabildiğim çalışmaların bir kısmını nazarlarınıza sunmanın heyecanını ve bahtiyarlığını yaşıyorum. Çoğu zaman kaşlarıma oturup, gözyaşı gölüne ayaklarımı salladığım ve kirpiklerimle bedeni bünyesinde bulunduran tabanlara uyarı yaptırdığım, hilalin ucuna ruh azığı çıkınımı asıp bulutlara binerek ulaşmaya ve ışığın tayflarından yakalamaya çalıştığım zenginlikle güneşe doğru havalandığım, galaksiler arasında insanlığın yitik medeniyetini aramaya çıktığım bu kısa yolcuğumda beni yalnız bırakmayacağınızı umuyorum. Bir mahşer olan yeryüzünden, engin bir umman olan gönül dünyasından, kâşiflerini bekleyen ruh nebülözlerine uzanan bu maceramızın faydalı, kalıcı ve amacına ulaşması temennisiyle…’ 

Virabismillah… Dâveti alanlar,  ellerinde ‘Yürekten Kaleme Sızanlar’ kitabı ile sevgi ummanının enginliklere açılabilirler. 

Nevzat Bayhan’ın şiir dünyasının hem kullandığı imgeler, hem musiki açısından; gelenekten beslendiği görülüyor. Görünen âlemin ötesinde görünmeyeni arama çalışmaları, sanatının gayesinin de ipuçlarını veriyor: İnsan, tabiat, kâinat ve hakikat iç içe geçmiş âlemler olarak şairin gözlerinden -kabul edelim ki hisli nazarlardan- seyredililiyor. Nevzat Bayhan’ın şiirlerinde kelime kadrosu modern insanın iyi tâbirle ihmal ettiği bir söz dünyasına ait. 

Karton kapak içerisinde 13,5 X 21,5 santim ölçülerinde 96 sayfalık kitap, 2012 yılında basıldı. 

YAFA YAYINLARI: 4. Etap, 1. Kısım, Sular Vâdisi Caddesi Başakşehir İstanbul. 

Telefon: 0.555-203 51 20 e-posta: yafayayinlari@gmail.com   

NEVZAT BAYHAN

1961 tarihinde Adıyaman’da dünyaya geldi. İlköğrenimini Adıyaman’da, ortaöğrenimini Kahramanmaraş’ta, Yükseköğrenimini İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’nde tamamladı. (Hangi dalda) Yüksek Mühendisi olarak diploma aldı. 

Ekonometride doktora çalışması yaparken kazandığı burs ile ABD’ye gitti. Rutgers Üniversitesi’nde ve Stevens Institute Of Technology’de master ve doktora çalışması yaptı. 

Türkiye’ye dönünce çeşitli medya kuruluşlarında kültür-sanat ağırlıklı programlar gerçekleştirdi makaleleri yayımlandı. TRT’de program yapımcılığı ve sunuculuğu, Zaman Gazetesi’nde editörlük ve köşe yazarlığı, Cihan Haber Ajansı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı (İBB) Kültür A.Ş.’de yöneticilik, İBB’de Başkan Danışmanlığı yaptı. Hâlen T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Darülaceze Müessese Müdürüdür. 

2005 Yılı En İyi Kültür Sanat Kurumu Ödülü, 2006 Yılı Hacı Bektaşı Veli Ödülü, Miniatürk ile 2008 Yılı En İyi Müze Ödülü, 2009 yılında Hürriyet Gazetesi tarafından yılın en iyi Kültür Bürokratı ödülü, Kurduğu Kültür A.Ş. Yayınları’yla 2009 ESKADER En İyi Kamu Yayıncılığı Ödülü, 2009 Yılı Yerebatan Sarnıcı’yla En Konuksever Müze Ödülü, 2010 Türkiye Yazarlar Birliği En İyi Kamu Yayıncısı Ödülü, 2010 Avrupa Büyük Kültür Ödülü, 2010 Uluslararası Millenium Ödülü,  2010 Panorama 1453 Tarih Müzesi ile ESKADEER Yılın En İyi Müzesi Ödülü,  2010 İstanbul’un Yüzleri Serisiyle En İyi Ansiklopedik Eser Ödülü ve  2011 Gap Oskarları Yılın En İyi Bürokratı Ödülü, 2011 Yılın Pozitif Kültür Adamı Ödülü’nü aldı.

Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı Müteveli Heyeti üyeliği, Adıyamanlılar Vakfı Kurucu Başkanı, Şiir Derneği Başkanı, Gazeteciler Cemiyeti, Basın Yayın Meslek Birliği, Yayıncılar Birliği, TUGEV, Dünya Panaoramalar Konseyi gibi Sivil Toplum Kuruluşları’da yönetici ve üyedir. Fahri Kültürel Büyükelçi’dir. Halen Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği’nde Kültür Müdürü olarak ve derneğin yayın organı olan Dil ve Edebiyat Dergisi’nin Yazı Kurulu’nda hizmet vermektedir. 

Kitap hâlinde yayınlanmış eserleri: *Uyuşturucuda Harlem Modeli (1997), *Tarih Boyunca İlim ve Din (kollektif) (1998), *Bir Gazetecinin Hac Defteri (1999), *Deprem Rehberi (2001),  *Mutluluk Psikolojisi (2001), *Stresi Mutluluğa Dönüştürmek (2002), *Kültür Yorumları (2009), *Uyuşturucu-Bağımlılık Âfeti ve Sorunları (kollektif) (2009),  *Batı’ya Akan Nehirler (2010), *Kültürün Renkleri (2012), *Yürekten Kaleme Sızanlar: (2012). 

 

BABAM VE BEN 

Yakın tarihimizin üstü kapatılmaya çalışılan gerçeklerini birinci ağızdan dinlemek gerekir.  Bir çocuk düşünün ki küçük yaşlardan beri hatıralarını yazıyor. İlgi çekici olanı ise hatıraların bir başbakan çocuğunun kaleminden çıkmasıdır. 1955-5196 yıllarında Adnan Menderes, oğlu Aydın’a Resimli Tarih Mecmuası’ndaki 2. Viyana Kuşatması yazısını okumasını ve akşam yemeğinden sonra kendisine anlatmasını ister. Küçük Aydın, akşam büyük bir maharetle konuyu açıklar ve babasının verdiği ilk ödevi başarıyla anlatır. 

‘Babam ve Ben’ isimli kitabın güzel tarafı, yakınlık derecesi sâyesinde olayları en ince detayına kadar anlatabilmesi. Hatıraları önemli kılan ise yazarı ve yazarın doğruluğudur.

Yazar, 397 sayfalık eserinde anlattıklarının doğruluğunu çift yönlü ele alıyor. Birincisi, o olayın içinde yer alması veya olayın aktörleri arasında bulunması, ikincisi de izleyici veya tanık olarak bulunması… 

Kıbrıs Meselesi, 6-7 Eylül Olayları, 27 Mayıs Darbesi, Demirel’in Mason olup olmadığı… kitapta ele alınan konulardan sadece birkaçı. Siyasî olaylardan bahsedilirken aile fertleri ve çevresindekiler de unutulmamış. Mesela; ‘Aydın Menderes’in dünyasında Yüksel Menderes, Celal Bayar, Fatin Rüştü Zorlu, İsmet İnönü ve Adnan Menderes nasıl bir yer teşkil ediyordu?’ sorusuna derli toplu cevaplar alıyoruz. ‘Babam ve Ben’, Aydın Menderes’in ifâdesiyle; ‘Türkiye’nin yakın siyasî tarihini incelemek isteyenler için bir kaynak eser özelliğindedir.’

Bir devri en iyi, onu yaşayan bilir derler. Özellikle de Aydın Menderes gibi onun nabız atışlarını bir ömür hissetmiş olanlar…

UFUK YAYINLARI: Rasimpaşa Mahallesi, Rıhtım Caddesi Derya İş Merkezi Nu: 28/39-48 Kadıköy, İstanbul.
Telefon: 0.216-449 49 09 Belgegeçer: 0.216-449 49 11 www.ufukyayincilik.com

e-posta: bilgi@ufukyayincilik.com  

BARBAROS HAYREDDİN PAŞA’NIN HÂTIRÂLARI

Osmanlı tarihine ait en meşhur figürlerden biri Barbaros Hayreddin Paşa’dır. 

‘Osmanlı’ ve ‘denizcilik’ kelimeleri yan yana geldiğinde muhakkak Paşa’nın ismi de zikrediliverir. Bu kadar dillere destan olmuş bir denizciyi daha yakından tanımak isteyenler, Ertuğrul Düzdağ’ın hazırladığı 470 sayfalık bu kitaba başvurabilirler.  Barbaros’un söyleyip yanındaki kahramanlardan Seyyid Murad Reis’in kaleme aldığı ‘Gazavât-ı Hayreddin Paşa’ adıyla meşhur olan eser sâdeleştirilerek okuyucuya sunuluyor. Eser, Kanuni Sultan Süleyman’ın; ‘Sen ve karındaşın nasıl ortaya çıkıp cihad meydanına atıldınız? Bunun sebebi ne idi? Kimlerdensiniz? Bu zamana gelinceye kadar ufak büyük, karada ve denizde, ne şekil gazâlar oldu ise, baştan sonra kadar, ne eksik ne fazla, gerek nazım gerekse nesirler yazıp, bir kitap düzüp buraya gönderesin ki, eskiden yazılmış tarihlerin yanında Hazine-i Âmire’mde bulunsun!’ Şeklindeki emri üzerine yazılmaya başlanmış. Barbaros’un Akdeniz’de giriştiği büyük korsanlık hareketi, Ceneviz, Venedik, Fransız ve İspanyol gemilerine karşı kazandığı başarılar, Cezayir’i hâkimiyeti altına alması, Osmanlı’ya bağlılığını bildirdikten sonra Kaptan-ı Derya olarak yaptığı kahramanca savaşların satır aralarında dolaşırken kendinizi zaman tüneline girmiş gibi hissediyorsunuz. 

Barbaros Hayreddin Paşa; korkusuz bir kahraman, akıllı bir kumandan, yetenekli bir yönetici, yiğit bir Müslüman’dır. 

Er odur ki dünyada koya bir eser. Esersiz kişinin yerinde yeller eser!

KAPI YAYINLARI: Ticarethâne Sokağı No: 53 Cağaloğlu, İstanbul. 

Telefon: 0 212-511 53 03 

e-posta: www.kapiyayinlari.com      bilgi@kapiyayınlari.com    

 

BİR OSMANLI ŞEHRİ: ŞAM / VAKIFLAR VE ŞEHİR

Şehir tarihçileri şehrin tanıtılmasında hangi unsurların yer alacağı, nasıl bir şehir sınıflandırması yapılması gerektiği; İslam şehri, Osmanlı şehri, Arap şehri gibi adlandırmaların yapılıp yapılmayacağı gibi meseleleri tartışadursun, Amsterdam Üniversitesi’nden tarihçi Richard Van Leeuwen’in eseri raflardaki yerini aldı. Son 50-60 yılda büyük oranda artan, şehirlerin tarihlerinin farklı cepheleriyle yazımına yetkin bir katkı olan kitap istanbul, Bursa, Kahire gibi önemli Osmanlı şehirlerinden biri olan Şam’ı konu ediniyor.  İslam medeniyetinin geliştirdiği vakıf kurumunu merkeze alarak bir Osmanlı şehrinin hüviyetini ortaya çıkarmaya çalışıyor. Yazar, yöntem olarak Michel Foucault ve Pierre Bourdieu’nun ‘iktidar’, ‘kamu alanı’, ve ‘yerleşim’gibi kavramların ışığında şehrin iç dinamikleri, aktörleri, mekânın sembollerini, sanatla ve yerleşimle ilgili düzenlemelerini, başşehir İstanbul ile olan ilişkisini, Osmanlılaştırılma gibi pek çok meseleyi etraflıca inceliyor. Bir kurum olarak vakfın hukukî çerçevesini, vakıflar-ulema-devlet münâsebetlerini, Osmanlı’nın Şam şehrindeki vakıfları ve şehirde icra ettiği fonksiyonlarını geniş ve derin bir şekilde anlatıyor.  

Osmanlı öncesi ve sonrasına ait tarihî ve biyografik metinler, vakfiyeler, siciller, fetvâ mecmuaları ve çağdaş araştırmaları yetkin bir şekilde kullanıyor. Yayınevinin Şehir Tarihi dizisinin ikincisi olan kitap, tarihçilere ve meraklılarına hediye edilmiş bir yolculuk bileti gibi. Şam’ın tarihine seyahat etmek isteyenlere duyurulur.

KÜRE YAYINLARI: Vefa Caddesi No: 56 Vefa, İstanbul. 

Telefon: 0.212-520 66 42  

Belgegeçer: 0.212-520 74 00

www.kureyayinlari.com  

e-posta: kure@kureyayinlari.com  

 

SCHOPENHAUER PARADOKSLAR ÜZERİNDE RAKS

Felsefe meraklılarına, felsefeden korkan meraklılara roman tadında lirik bir felsefe kitabı… Schopenhauer tam bir paradokslar filozofudur. Ateisttir, mistik ve kötümserdir. Hayatı ve felsefesi paradokslarla doludur. Ancak o tezatlar ve tereddütlerden yılmayan bir filozoftur. Sözünü sakınmadan söyler. Doğruluk, cesâret ve samimiyet O’nun karakteridir. O, insana ürperti ve korku veren ve âdeta bir soyut kavramlar dağı hâlini alan felsefenin dağ gibi problemleri arasında bir akrobat cesâretiyle ve bilgece dolaşır. Schopenhauer metafizik bunalımların ve derin şüphelerin filozofudur. Bütün düşünceleri ciddî bir kritik ve kriz mahsulüdür. Felsefenin bütün problem alanlarında yenilikçi, ihtiraslı ve ateşli bir tartışmacıdır. Merhamet etiğinin mimarıdır. Hayata karşı menfi ve bedbin tavrıyla tanınan filozof, yetkin bir estetikçidir. Sanat, edebiyat, edebiyatın bütün türleri, mûsikî, mimârî, heykel ve resim gibi tüm estetik mevzularda çığır açıcı orijinal fikirleri vardır.  

Schopenhauer’i tanımak, falsefeyi anlamak isteyenlere…

Senail Özkan’ın 415 sayfalık eseri, Ötüken tarafından 2006 yılında kültür hayatımıza kazandırıldı. 

ÖTÜKEN NEŞRİYAT: İstiklal Caddesi Ankara Han Nu: 65/3 Beyoğlu 34433 İstanbul.  Telefon: 0.212-251 03 50  

Belgegeçer: 0.212-251 00 12 www.atuken.com.tr 

e-posta: otuken@otuken.com.tr  

TARİH OKUYORUM

Çocukken tarih derslerinden çok mu sıkılıyordunuz? ‘Ah keşke şöyle biri çıkıp roman havasında olan bitenleri anlatsa, bizde heyecanla dinlesek’ dediğiniz de oluyordu herhalde. Şâyet böyleyse ‘Tarihi sevdiren adam’, ‘halk yazarı’ve ‘tarih mimarı’ gibi sıfatlarla anılan Ahmet Refik’in (Altınay) bu kitabı tam size göre! Devrinde ‘hoca’ ve ‘müverrih’ olarak adlandırılan, Darülfünun’da tarih okutan, onlarca kitap, binlerce makale neşreden, tarihi daha ilgi çekici bir kılıkta okuyuculara sunan popüler tarih yazıcılığımızın öncü isimlerinden biri olan Ahmet Refik’in eserinde İslam ve Türk tarihindeki şahsiyetlerin din ve vatan uğrunda göstermiş oldukları kahramanlıklara yer veriliyor. 4 Halifeden Peygamber Efendimiz’in mihmandarı Eyüp Sultan’a, Ehl-i Sâlibe göğüs geren Kılıç Arslan’dan Osmanlı padişahlarının atası Ertuğrul Gazi’ye, kahraman kumandan Cezzar Ahmed Paşa’dan büyük bilgin Kâtib Çelebi’ye kadar onlarca tarihî şahsiyetin hikâyesi bu kitapta! 

Kitabın yazarı, ‘Atalarımızın vatanımıza nasıl hizmet ettiklerini bilmeliyiz. Müslümanlığı ilerleten, Türklük için uğraşan bütün adamlarımızı gözümüzün önüne getirmeliyiz. Peygamberimizden sonra gelen, Müslümanlığı yaymaya çalışan halifelerimizin büyüklüğünü, hatta bazen fenalık eden adamların hayatını öğrenmeli, onlardan ibret almalıyız.’ Diyor ve de doğruyu söylüyor.

2012 yılında 150 sayfa olarak yayınlanan kitabı, Tahsin Yıldırım yayına hazırlamış. 

SELİS KİTAPLAR: Prof. Dr. Kâzım İsmail Gürkan Caddesi Nu: 13 Çağdaş Han Kat: 2 Cağaloğlu, İstanbul. 

Telefon: 0.212-513 63 89 www.seliskitaplar.com  

e-posta: info@seliskitaplar.com  

 

KISA KISA / KISA KISA…

1- ANADOLU YAKASI: Mustafa Kutlu. Dergâh Yayınları. 

Telefon: 0.212-518 95 79 e-posta bilgi@dergahyayinleri.com  

2- TASAVVUF VE MÂRİFETULLAH: Mûsâ Topbaş. Erkam yayınları. 

Telefon: 0.212-671 07 00 e-posta: erkamalisveris@erkamyayinlari.com  www.berkamyayinlari.com    

3- OĞUZLAR-TÜRKMENLER: Prof. Dr. Faruk Sümer. Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Yayını.
Telefon: 0.212-511 10 06 e-posta: tdav@turan.org 

4- TÜRK GRAMERİNİN SORUNLARI BİLDİRİLERİ: Türk Dil Kurumu Yayınları. 

Telefon: 0.312-457 52 00  e-posta: bilgi@tdk.com.tr   

5- TÜRK MİLLİYETÇİLER DERNEĞİ ve KAPANIŞ DÂVÂSI: Prof. Dr. Necmeddin Sefercioğlu. Bilgeoğuz Yayınları. Telefon: 0.212-527 33 65 e-posta: bilgi@bilgeoguz.com.tr  

 

Önceki İçerikBunlar Türk Milletine Az Bile
Sonraki İçerikİsmail Kahraman’ın kaleminden Kuzey Afrika
Avatar photo
28 Kasım 1938 tarihinde Bafra’da doğdu. İlk ve ortaokulu doğduğu şehirde bitirdikten sonra Ankara Ticaret Lisesi ve Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nde okudu. İş hayatına Ankara’da muhasebeci olarak başladı. Ankara ve Karabük’te; muhasebeci, mali müşavir ve profesyonel yönetici olarak devam etti. İstanbul’da, demir ticareti ile meşgul oldu. SSCB’nin dağılmasından sonra Türk Cumhuriyetlerinde sanayi yatırımları gerçekleştirmek üzere çok ortaklı şirket kurdu. Şirketin murahhas azası olarak Azerbaycan’da ve Kırım’da tesis kurup çalıştırdı. 2000 yılında işlerini tasfiye etti. İş hayatı ile birlikte yazı hayatı da devam etti. İlk yazısı 1954 yılında Bafra’da yayımlanmakta olan Bafra Haber Gazetesi’nde başmakale olarak yer aldı. Sonraki yıllarda İlhan Egemen Darendelioğlu’nun Toprak Dergisi’nde, Son Havadis ve Tercüman gazetelerinde yazıları yayımlandı. Türk Ocakları Genel Merkezinin yayımladığı Türk Yurdu dergisinde yazdı. İslâm, Kadın ve Aile, Yörünge, Ufuk, Emelimiz Kırım, Papatya, Tarih ve Düşünce, Yeni Düşünce, Yeni Hafta, Sağduyu, Orkun, Kalgay, Bahçesaray, Türk Dünyâsı Târih ve Kültür, Antalya’da yayımlanan Nevzuhur, Kayseri’de yayımlanan Erciyes ve Yeniden Diriliş, Tokat’ta yayımlanan Kümbet, Kahramanmaraş’ta yayımlanan Alkış dergilerinde, Dünyâ ve Kırım’da yayımlanan Kırım Sadâsı gibi gazetelerde de imzasına rastlanmaktadır. Akra FM radyosunda haftanın olayları üzerine yorumları oldu. 1990 – 2000 yılları arasında (haftada bir gün) Zaman Gazetesi’nde köşe yazıları yazdı. Hâlen; Önce Vatan Gazetesi’nde, yazmaktadır. Oğuz Çetinoğlu; Türk Ocağı, Aydınlar Ocağı, ESKADER / Edebiyat, Sanat ve Kültür Araştırmacıları Derneği ve İLESAM / Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sâhipleri Meslek Birliği Üyesidir. Yayımlanmış Kitapları: 1- Kültür Zenginliklerimiz: (2006) 2- Dört ciltte 4.000 sayfalık Kronolojik Tarih Ansiklopedisi: (2008 ve 2012), 3- Tarih Sözlüğü: (2009), 4- Okyanusa Açılan Kapılar / Tefekkür Mayası Röportajlar: (2009). 5- Altaylardan Hira’ya Türk-İslâm Dostluğu: (2012 ve 2013), 6- Bilenlerin Dilinden Irak Türkleri: (2012), 7- Türkler Nasıl ve Niçin Müslüman Oldu: (2013), 8- Türkmennâme / Irak Türkleri Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey: (2013). 9- Türklerin Muhteşem Tarihi: (Nisan 2014 ve Nisan 2015) 10- 115 Soruda Türk İslâm-Âlimi Mâtüridî (Röportaj): 2015) 11- Cihad – Gazi – Şehid: Kasım 2015. 12-Yavuz Bülent Bâkiler Kitabı (2016 Mehmet Şâdi Polat ile birlikte) 13-Her Yönüyle Kâzım Karabekir (2017 Mehmet Şadi Polat ile birlikte) 14-Dil ve Edebiyat Dergisi / İlk 100 Sayı Bibliygorafyası (2017 Mehmet Şâdi Polat ile birlikte) 15-Büyük Türk İslâm Âlimi Serahsî (2018), 16-Âyetler ve Hadisler Rehberliğinde Kutadgu Bilig’den Seçmeler (2018), 17-Edib Ahmet Yüknekî ve Atebetü’l-Hakayık (2018), 18- Büyük Türk İslâm Âlimi Mâtürîdî (2019), 19-Kâşgarlı Mahmud ve Dîvânu Lugati’t-Türk (2019). 20-Duâ / Huzura Açılan Kapılar. (2019) 10-Yesevi Yayıncılık, 12-Yakın Plan Yayınları, 13-Boğaziçi Yayınları, 14-Dil ve Edebiyat Dergisi, diğer kitaplar Bilgeoğuz Yayınları tarafından yayımlanmıştır.