“Vatani Ahlâk” Yoksa Herşey “Masal” Olur!

70

            Mavi Vatan da vatanımızın bir parçasıdır. Vatanda kara ve deniz fark etmez. Demek ki bazıları iktidarda olsalar her halde masal diye birçok kara ve deniz parçasını Akdeniz’de ve Ege’de (Adalar Denizinde) masal kabul ederek barış için ona buna ikram edecekler. Maalesef ülkemizde bazıları genel kabullerle çelişen garip ve aykırı beyanlarla toplumda tanınabileceklerini zannetmektedirler. Bu yolla siyasilerin hemen kendilerini kapacaklarını düşünmektedirler. Aykırı tavır ve beyanlardan makam ve görev bekleme hastalığı sürmektedir. Bazıları her an Dışişleri Bakanlığı için davet bekler dururlar. Bakü Büyükelçiliği’nde bir zat vardı; maalesef CHP bu zatı Dışişleri konularında yetkili kılmıştı. Geçenlerde kendi ülkesini suçlayıcı beyanatıyla Yunanistan’ı sevindiren bu zatın görevden ayrıldığını öğrendik. Bu defa aynı ekipten birisi “Mavi Vatan” için yine Yunanistan’ı çok mutlu edecek aykırı lafları yumurtladı. Yunan basını bu haberi büyük puntolarla yayınladı. Yunan için hamaset olmayan ve o çerçeveye sokulamayan bir ciddi konu maalesef bizim için çerçeveli hamaset oluyormuş. Hamaset ve masal denen konu Türkiye’nin Akdeniz’deki yasal haklarını korumak oluyor.

            Burada Mavi Vatan’ı anlatacak değiliz. Bu tip sözde aydınlar TC Devleti’nin her olumlu çıkışını içlerine sindirememiş; korku ve endişe ile hareket etmişlerdir. Bunlara göre sınırlarımız dışında operasyon yapmak yanlıştır. Orada burada ne işimiz var demek marifet sayılmıştır. Mavi Vatan fikrini anlatan milli ve yerli birçok değerli komutanımıza, kitap yazarak toplumu aydınlatan amirallerimize ne kadar teşekkür etsek azdır.

            Aslında ülkesiyle hep sorunlu örnekleri görünce rahmetli sosyolog ve fikir adamamız Ziya Gökalp’i hatırlarım. Gökalp ahlakı ikiye ayırıp “Vatani Ahlak” ve “Medeni Ahlak”tan bahsederdi. Ona göre, milli dayanışmanın temelinde vatani ahlak vardır. Vatani ahlak yerleşmemişse, yükseltilememişse medeni ahlaka varmanın faydaları azalabilir. Vatani ahlaka sahip olunarak dost gibi görünen düşmana ve müttefiklere karşı caydırıcı olunabilir. Milletlerin tarih boyu sürekliliği sağlanarak üniter ve milli devlet yapısı üzerindeki oyunlar boşa çıkarılabilir. Çokkültürlülük tuzakları aşılabilir. Uyuşturulma ve istismar önlenebilir. Milli meseleleri ve davaları koruma ve sahip çıkma sözde dostların iradesine bırakılmaz. Son yıllarda Anayasa üzerinde yapılmak istenen milli kimliksizleştirme ve Türk Milletini kalabalıklaştırma oyunları aynı zamanda birer vatansızlaştırma sürecidir. Emperyal güçler bu sürece bayılırlar ve gerçekleşmesini beklerler. TBMM kürsüsünden masal iddiasında bulunan Milletvekili ABD meclisinde katil Netanyahu’yu alkışlayan bir misafir milletvekili de değildir.

            Milli çapta sevgi ve duygularımızın yoğunlaşması ve Türkiye’den yana düşünebilme şuuru olan milliyetçi aydınlara ihtiyaç büyüktür. İçimize sinse de sinmese de bu filim böyle başlar ve milliyetçiliği selamlayarak sürer. Maalesef milli dava da neymiş diyerek Kıbrıs davasını küçümseyenleri, ciddiye almayanları da gördük. Gerek bu konuda gerek Ermeni soykırımı yalanlarına ve iddialarına karşı takındığımız tavır, Türk Milleti’nin Mavi Vatan konusunda ortak kolektif şuura sahip olduğunu gösterir. Masal olarak isimlendirilmek istenen ciddi konularla uğraşalım. Milli meseleleri birlikte kucaklayıp gereğini yapmak nerede kaldı? Eğer bazıları yanlış anlaşıldıysa; yanlış anlaşılmayı doğuracak hatalardan da kaçınalım.     

Önceki İçerikSiyâsetçi ve Milliyetçi Yazar Merhum Ali Erat’tan İki Eser:
Sonraki İçerikBir Gezinin Bana Öğrettikleri
Avatar photo
1944 İstanbul doğumludur. Orta Öğrenimini Maarif Kolejinde, yüksek öğrenimini İktisadî ve İdari Bilimler Yüksek Okul'unda tamamlamıştır. 1967'de İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne asistan olarak girmiştir. Ord. Prof. Dr. Z.F. Fındıkoğlu'na asistanlık yapmıştır. 1972'de "Bölgelerarası Dengesizlik" teziyle doktor, 1977'de "Orta Teknik Eğitim-Sanayi İlişkileri" teziyle doçent, 1988'de de profesör olmuştur. 1976 Haziranında yurt dışına araştırma ve inceleme için giden Erkal 6 ay Londra ve Oxford'ta inceleme ve araştırmalar yapmış, Doçentlik hazırlıklarını ikmal etmiştir. 1977 yılında hazırladığı "Orta Teknik Eğitim-Sanayi İlişkileri" isimli Eğitim Sosyolojisi ve Eğitim Ekonomisi ağırlıklı tezle Doçent olmuştur. 1988'de Paris'de, 1989'da Yugoslavya Bled'de yapılan milletlerarası UNESCO toplantılarında ülkemizi birer tebliğle temsil etmiştir. 1992 Yılında Hollanda'da yapılan Avrupa Konseyi'nin "Avrupa'da Etnik ve Cemaat İlişkileri" konulu toplantısına tebliğle katılmıştır. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi dışında dönem dönem Harp Akademilerinde, Gazi Üniversitesi'nde, Karadeniz Teknik (İktisadi ve İdari Bilimler Yüksek Okulu) ve Marmara Üniversitelerinde de derslere girmiştir ve konferansçı olarak bulunmuştur. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İktisat Bölümü ve İktisat Sosyolojisi Anabilim Dalı Başkanı, Metodoloji ve Sosyoloji Araştırmaları Merkezi Müdürü, İstanbul Üniversitesi Senato Üyesi, Aydınlar Ocağı Genel Başkanı ve İstanbul Türk Ocağı üyesi olan Prof. Dr. Erkal'ın yayımlanmış ve bir çok baskı yapmış 15 kitabı ve 700 civarında makalesi vardır. Halen Yeniçağ Gazetesi'nde Pazar günleri makaleleri yayımlanmaktadır. Prof. Dr. Erkal evli ve üç çocukludur. Dikkat Çeken Bazı Kitapları : Sosyoloji (Toplumbilimi) (İlaveli 14. Baskı), İst. 2009 Orta Teknik Eğitim-Sanayi İlişkileri, İst. 1978 Bölgelerarası Dengesizlik ve Doğu Kalkınması,(2. Baskı), İst. 1978 Sosyal Meselelerimiz ve Sosyal Değişme, Ankara 1984 Bölge Açısından Az Gelişmişlik, İst. 1990 Etnik Tuzak, (5. Baskı), İst. 1997 Sosyolojik Açıdan Spor, (3. Baskı), İst. 1998 İktisadi Kalkınmanın Kültür Temelleri, (5. Baskı), İst. 2000 Türk Kültüründe Hoşgörü, İst. 2000 Merkez Binanın Penceresinden, İst. 2003 Küreselleşme, Etniklik, Çokkültürlülük, İst. 2005 Türkiye'de Yolsuzluğun Sosyo-Ekonomik Nedenleri, Etkileri ve Çözüm Önerileri (Ortak Eser), İst. 2001 Ansiklopedik Sosyoloji Sözlüğü (Ortak Eser), İst. 1997 Economy and Society, An Introduction, İst. 1997 Yol Ayrımındaki Ülke, İst. 2007 Yükseköğretim Kurumlarının Bölgelerarası Gelişme Farklılıkları Açısından Önemi ve İşlevleri, İTO, İst. 1998 (Ortak Araştırma)