Süt ve Mamüllerinin Hastalık Durumlarında Kullanımı

70

Ülkemizde büyüme ve gelişme dönemindeki çocuklar ile emzikli annelerin süt ve yoğurt tüketimi çok yetersizdir. Beyin gelişimi ana rahminde başlar ve doğumdan sonra iki yaşına kadar devam eder. Beyin gelişimini en çok etkileyen faktörler aminoasitler olup yetersizliğinde zihinsel özürler ortaya çıkar. Ve iki yaşından sonra dengeli beslenme sağlansa da düzeltilemez.

Süt ve yoğurt birçok hastalık durumunda da uygun besinlerdir. Vücut için zararlı olduğu bilinen doymuş yağlar sütte azdır. Yoğurtta kolesterol sentezini azaltan maddelerin bulunduğu bilinmektedir. Ayrıca sütte bol miktarda bulunan kalsiyum kan basıncını düzenleyici etkisi olduğu ileri sürülmektedir.

Süt ve yoğurt karaciğer, sarılık, siroz ve safra gibi hastalıklarda en uygun besindir. Gastrit ve ülser rahatsızlıklarında, mide tümörlerinde süt proteini son derece uygun gelmektedir.

Yoğurt bağırsak enfeksiyonları ve bunların neden olduğu ishallerde vazgeçilmez besindir. İshalde su ve tuz kaybının yerine getirilmesinde ve ishalden dolayı besin depolarının boşalmasının önlenmesinde ayran ve yoğurt en uygun yiyecek ve içeceklerdir. Diş çürümelerinin önlenmesine yardımcı olmaktadır.

Yoğurdun antimikrobiyal özellikler taşıdığı eskiden beri bilinmektedir. Bu özelliği başlıca laktik aside bağlanmaktadır. Fakat diğer görüşlerde belirli laktobacil sujlarının antibiyotik benzeri öğeler üretme kabiliyetinde olduklarından patojen mikroorganizmaların gelişmesini engelledikleri ileri sürülmektedir. Bu öğelerin özellikle ince bağırsaktaki gram(-) bakterilere karşı etkili olduğu bilinmektedir.

Süt yağı organizmayı nispi olarak az yormaktadır. Çünkü çok iyi bir hazmolabilirlik göstermekte ve çok kolay parçalanmaktadır. Tereyağı diyetik tedbirler için çok uygun olan ideal bulunan kısa ve orta zincirli yağ asitlerini ihtiva etmektedir. Bu nedenle mide, bağırsak,

Karaciğer, safra rahatsızlıklarında yararlıdır. Ayrıca vücut sıcaklığında eriyebilen sindirimi kolay bir gıda maddesidir. Kullanım kolaylığı bakımından kolesterol yaptığı şeklindeki spekülasyonların aksine vücut tarafından sindirimi diğer nebati yağlara oranla çok kolay olan bir gıda maddesidir.

Yine süt mamullerinden peynirde yüksek değerde protein, yağ, mineral maddeler, fosfor, potas, vitaminlerden A D E K ve B kompleksi vitaminlerince zengin olduğu için beslenme değeri yüksektir.

Bunların yanında süt mamulleri olarak krema, peynir altı suyu, lor, koyulaştırılmış süt gibi gıdaları saymak mümkündür. Bütün bu gıdalar ise farmakoloji’den tutunuz içeceklere katkı maddesi olarak bile girmiş bulunmaktadır.

Süt ve süt ürünlerinin yeri dia bet tedavisi ve nıkris için tartışma götürmez. Ürik asidin ön maddesi olan nükleoprateitler ve nükleotidlerin, miktarı süt proteininde düşük olması hastalıklarda kullanılmasında büyük avantaj sağlar.

Besin öğelerinin daha kolay sindirilmesinde dolayı diyetik ve terapatik etkisi bulunmaktadır.