Sağlığımız ve Aşılar

85

Son yıllarda aşılarla ilgili zıt fikirlerle çok karşılaşmaktayız.Aşıların faydalı olmayıp bazı kronik hastalıkların sebebi  olduğuna kadar giden iddialar bunlardandır.Bu sebeple koruyucu çocuk aşılarını bile reddeden insanların olduğunu basın-yayın kuruluşlarının haberlerinden okumaktayız.

                Günümüzde her bilginin kolayca yayılabilme özelliği sebebiyle doğru veya yanlış olduğuna bakılmaksızın kontrolsüz bir bilgilenme ile karşı karşıyayız. Temel bilgilerdeki yetersizlik durumunda, bu bilgilerin yanlış yorumlanması sebebiyle, bazı insanlar yanlış davranışlar gösterebilmektedir. İşte aşı konusu da bunlardan biridir.

                Aşıların bulunması ve uygulanması tıp tarihinde devrim özelliği taşıyan bir gelişmedir. .Aşılanmanın getirdiği bağışıklık, özellikle bulaşıcı bazı enfeksiyon hastalıklarına karşı, halk sağlığı alanında çok önemli ileri imkanlar sağlamıştır. Aşılar, çiçek, çocuk felci, kızamık gibi çok bulaşıcı olduğu için salgınları ile korkutucu olan,  ölüm ve sakatlıklar bırakan; kuduz, tetanos gibi dehşetli ıstırapları ve acılar içinde ölümlere sebep olan hastalıklarla mücadele ve korunmada önemli imkânlar sağlanmıştır. İnsanlar için tehlikeli,  tıp adamları ve tüm sağlık hizmeti çalışanları için korkutucu olan bu ve diğer bazı hastalıklar aşılar sayesinde günümüzde sorun olmaktan çıkmıştır.

                Sağlığımızla ilgili birçok konuda bilgi kirliliğinin sebep olduğu yanlışlar yaşanmaktadır. Aşıların faydasız, hatta zararlı olduğu yanlış bilgisi de bunlardan biridir. Bu sebeple  bulaşıcı çocuk hastalıkları aşılarında bile aşı retlerinin görülmesi üzüntü vericidir..Bunlar telafisi imkansız sağlık sorunları ile karşılaşılmasına sebep olabilir.Kızamık,Çocuk Felci gibi ülkemiz için sorun olmaktan çıkmış hastalıkların yeniden ortaya çıkma tehlikesi sağlıkçıları huzursuz eden,endişeye sokan ihtimallerdir.

                Aşı konusunda, grip aşısı dahil, doğru endikasyonlu aşı uygulaması insan ve toplum sağlığımız için lüzumludur. Her tıbbi müdahalenin tabiî ki riskleri vardır. Uygulamayı yapan hekim veya ilgili sağlık çalışanı bu konulardaki gereken uyarıları ve bilgilendirmeyi yapacaktır. Âmâ aşı preparatı içindeki bazı maddelerin, mesela ağır metallerin varlığı ve bunların zamanla zehirlenme yapacağı gibi veya aşıların etkisiz olduğu gibi bilgiler yanlıştır. Bunlar şu anki bilgilerimizle uyuşmayan ilim dış, ciddiye alınmaması gereken bilgiler olup bu iddialar sebebiyle aşı yaptırmamak doğru değildir. Gereksiz her şeyin zararlı olmasa bile yanlış olduğu gerçeğini unutmadan hekiminizin gerekli gördüğü aşılarınızı ihmal etmeden yaptırmalı ve sağlığımızı korumalıyız.

         Sağlıklı ve mutlu günler