Prof. Dr. Turan Yazgan’ı Anma Mesajı

59

Hüseyin Nihal Atsız Hocanın fikir ve düşüncelerinden etkilenen, Kırımlı fikir adamı İsmail Gaspıralı’yı ideallerinin gerçekleşmesi için kendine örnek alan, 1977 – 1987 Yıllarında Güneydoğu Anadolu Bölge Planı’nın Genel Koordinatörlüğünü yapan, Aydınlar Ocağı Genel Merkezi’nin değerli üyesi ve İlim – İstişare Kurulu’nda uzun yıllar görev yapan, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’nın Kurucusu ve Genel Başkanı, Türk dünyasının meseleleriyle çok yakından ilgilenen, Türkler’in tek bir alfabeye geçmedikleri sürece istenen şekilde dil, fikir ve iş birliğinin gerçekleşemeyeceğini savunan, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra Türk Cumhuriyetlerinde parasız eğitim yapan muhtelif isimlerde okullar açan, Türk Dünyası Çocuk Şenlikleri ve Türk Dünyası Kadınlar Kurultayı düzenleyen, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı aracılığıyla süreli yayınlar çıkaran, Türk Dünyası’nda Dün, Bugün, Yarın kitabı ve akademik çalışmalarını yoğunlaştırdığı Sosyal Politika ve Sosyal Güvenlikle ilgili güçlü ve yol gösterici yayınların yazarı, Türkiye’de Türk Dünyası kavramını ilk kullanan, bütün hayatını Türk Dünyası’nın Dilde, Fikirde ve İşte Birlik ülküsünü gerçekleştirmeye adayan, çalışmalarıyla iz bırakarak Milliyetçi Fikrin Ölmez ve Abide Şahsiyetleri arasında yerini alan, ilim, fikir, gönül ve dava adamı Prof. Dr. Turan Yazgan Hocamızı 12. Vefat Yılında ( 22 Kasım 2012 ) saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz.

Ruhu şad, mekânı Cennet olsun.

Aydınlar Ocağı Genel Başkanı

Prof. Dr. Mustafa E. Erkal

Önceki İçerikMillet; tarihleri, dilleri, dilekleri, ırkları bir olan insanların tarihi topluluğudur./Şevket Süreyya Aydemir
Sonraki İçerikSevgi ve Özgürlük-2
Avatar photo
1944 İstanbul doğumludur. Orta Öğrenimini Maarif Kolejinde, yüksek öğrenimini İktisadî ve İdari Bilimler Yüksek Okul'unda tamamlamıştır. 1967'de İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne asistan olarak girmiştir. Ord. Prof. Dr. Z.F. Fındıkoğlu'na asistanlık yapmıştır. 1972'de "Bölgelerarası Dengesizlik" teziyle doktor, 1977'de "Orta Teknik Eğitim-Sanayi İlişkileri" teziyle doçent, 1988'de de profesör olmuştur. 1976 Haziranında yurt dışına araştırma ve inceleme için giden Erkal 6 ay Londra ve Oxford'ta inceleme ve araştırmalar yapmış, Doçentlik hazırlıklarını ikmal etmiştir. 1977 yılında hazırladığı "Orta Teknik Eğitim-Sanayi İlişkileri" isimli Eğitim Sosyolojisi ve Eğitim Ekonomisi ağırlıklı tezle Doçent olmuştur. 1988'de Paris'de, 1989'da Yugoslavya Bled'de yapılan milletlerarası UNESCO toplantılarında ülkemizi birer tebliğle temsil etmiştir. 1992 Yılında Hollanda'da yapılan Avrupa Konseyi'nin "Avrupa'da Etnik ve Cemaat İlişkileri" konulu toplantısına tebliğle katılmıştır. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi dışında dönem dönem Harp Akademilerinde, Gazi Üniversitesi'nde, Karadeniz Teknik (İktisadi ve İdari Bilimler Yüksek Okulu) ve Marmara Üniversitelerinde de derslere girmiştir ve konferansçı olarak bulunmuştur. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İktisat Bölümü ve İktisat Sosyolojisi Anabilim Dalı Başkanı, Metodoloji ve Sosyoloji Araştırmaları Merkezi Müdürü, İstanbul Üniversitesi Senato Üyesi, Aydınlar Ocağı Genel Başkanı ve İstanbul Türk Ocağı üyesi olan Prof. Dr. Erkal'ın yayımlanmış ve bir çok baskı yapmış 15 kitabı ve 700 civarında makalesi vardır. Halen Yeniçağ Gazetesi'nde Pazar günleri makaleleri yayımlanmaktadır. Prof. Dr. Erkal evli ve üç çocukludur. Dikkat Çeken Bazı Kitapları : Sosyoloji (Toplumbilimi) (İlaveli 14. Baskı), İst. 2009 Orta Teknik Eğitim-Sanayi İlişkileri, İst. 1978 Bölgelerarası Dengesizlik ve Doğu Kalkınması,(2. Baskı), İst. 1978 Sosyal Meselelerimiz ve Sosyal Değişme, Ankara 1984 Bölge Açısından Az Gelişmişlik, İst. 1990 Etnik Tuzak, (5. Baskı), İst. 1997 Sosyolojik Açıdan Spor, (3. Baskı), İst. 1998 İktisadi Kalkınmanın Kültür Temelleri, (5. Baskı), İst. 2000 Türk Kültüründe Hoşgörü, İst. 2000 Merkez Binanın Penceresinden, İst. 2003 Küreselleşme, Etniklik, Çokkültürlülük, İst. 2005 Türkiye'de Yolsuzluğun Sosyo-Ekonomik Nedenleri, Etkileri ve Çözüm Önerileri (Ortak Eser), İst. 2001 Ansiklopedik Sosyoloji Sözlüğü (Ortak Eser), İst. 1997 Economy and Society, An Introduction, İst. 1997 Yol Ayrımındaki Ülke, İst. 2007 Yükseköğretim Kurumlarının Bölgelerarası Gelişme Farklılıkları Açısından Önemi ve İşlevleri, İTO, İst. 1998 (Ortak Araştırma)