(İkinci Bölüm)
7-Bir Hisli Yüreğin Kahire Atışı
Mehmet Cemal Çiftçigüzeli’nin Kültür Bakanlığı’nca devlet arşivine alınan 214 sahifelik uzun metraj kurmaca film senaryosudur. 2001 yılında yayınlanmıştır.
Kahireli Nâdiye, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Târih bölümünden mezun olarak Mısır’a dönerken, uçakta Mehmet Âkif’in Mısır’daki hayatını incelemek üzere bu ülkeye giden Gazeteci Ahmet ile tanışır. Nâdiye, Ahmet’e çalışmalarında yardım ederek Kahire’de Mehmet Âkif’in hâtırâlarının olduğu Kahire Üniversitesi, Hilvan ve oturduğu ev, randevu verdiği Hacı Bekir Şekercisi, Mevlevihâne, Han El Halil, El Hüseyni, İstanbullu Öğrencilerin kaldığı yurdu vs birlikte dolaşır, bilgilenirler.
Zaman zaman da geri dönüşlerle Âkif’in İstanbul hayatı, dostları, edebiyat mahfilleri, mücâdelesi, Sebilürreşad yazıhanesi, Sarıgüzel Mahallesi, Mısır Apartmanı, Kumkapı Askerî Talebe Yurdu ve Mehmet Âkif Ersoy’ın cenâze töreni gündeme gelir.
Çalışma aynı zamanda ortak kültüre sâhip iki ülkenin dayanışmasını, kalkınmasını, birlikteliğini vurgular.
8-Mehmet Akif Ersoy Albümü (2002-Ankara).
Mehmet Cemal Çiftçigüzeli ve Mehmet Çetin’in ortak çalışmasında İstiklal Marşı Şâiri Âkif’in hayatı yanında entelektüel yanı ve dik duruşu anlatılır. Bol resimli, ilk defa yayınlanan fotoğraflar, îtibar baskılı, grafik tasarımı özel bir kitaptır.
Âkif’in genç bir adam, insan, aydın, İstiklal Marşı Şâiri, Kur’ân müfessiri, şiirini dâvâsına kurban eden sanatkârın yazamadıkları, gönüllü sürgün hayatı, yanlış anlaşılan bir erdem anıtı, inanmış bir aydın, bir milletvekili ve bir âile reisi olarak portresi anlatılıyor.
Kitabın sonunda Fethi Tevetoğlu’nun “Bayrağa Sardığım Bir Şâir” yazısıyla, Âkif kaynakçası yer alıyor.
2002 yılında yayınlanan 8-TBMM’nde İstiklal Marşı ve Mehmet Akif isimli çalışması da yine Mehmet Cemal Çiftçigüzeli’nin Mehmet Çetin ile birlikte ortaya koydukları bir kitaptır.
Çalışma İstiklal Marşımızın TBMM’nde kabulü sırasındaki tartışmalar, müzâkereler, yarışmaya katılan şiir örnekleri, TBMM 80. Yıl Özel Oturumu, Mehmet Âkif Ersoy Fikir ve Sanat Vakfı’na ilişkin bilgileri içeriyor. Bugünün Aynasında Âkif konusunda da özel bir çalışma da yer alıyor.
2012 yılında basılan 9-Mehmet Âkif Ersoy ve İstiklal Marşı isimli kitap İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yayınıdır. Mehmet Cemal Çiftçigüzeli’nin bu çalışmasında Âkif’in hayatı, millî mücâdele, Sebilürreşat’ın cephede dağıtılması, Tacettin Dergâhı, milletin istiklal ve hürriyetine dokunulamaz özelliği, Türk ve İslâm düşüncesinin temeli olan hususlar, millî mutabakat metni, en zor ayrılık: vatan hasreti, ‘o şiir bir daha yazılamaz, kimse de yazamaz’, ‘Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın’, ‘kimdir bu şâir’, ‘Türkçeyi yüceleştiren sanatkâr’, ‘bir sosyal bilimci’, ‘bir kültür târihçisi şâir’ gibi konular yer alıyor.
10-Demokrasimizin Perde Arkası;
Doğan Yayıncılık tarafından 2014 yılında yayınlanan kitapta Türkiye’de muhafazakâr demokrat fikriyatın belirleyici ismi Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş’ın çocukluğundan başlayarak, hayat serüveni, mücâdelesi, idealleri anlatılıyor.
Bu konular içinde darbe dönemleri, Aydınlar Ocağı, DPT, İstanbul Üniversitesi, TRT, TBMM ve Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı, AGİT günleri, cumhurbaşkanlığı adaylığı, siyâsette değişim ve dönüşüm hareketi, Necip Fâzıl, Cemil Meriç, Fâruk Kadri Timurtaş, Peyâmi Safâ, Nurettin Topcu, Fethi Gemuhluoğlu, Hasan Celal Güzel, Ali Kırca, Uğur Dündar, Emin Çölaşan, Süleyman Demirel, Turgut Özal, Necmettin Erbakan, Abdullah Gül ve Recep Tayyip Erdoğan anlatılıyor.
Ayrıca Sovyet işgali sırasında Nevzat Yalçıntaş Hoca’nın Afgan, Sırp katliamı karşısında da Boşnak Direnişçilere tavsiyeleri dikkat çekiyor. Bu kitap dâvâ konusu edilerek toplatılması istenmiş, Mehmet Cemal Çiftçigüzeli ve Nevzat Yalçıntaş dâhil 7 kişi hakkında dâvâ açılmasına rağmen, mahkeme kitabı aklamıştır.
11-Kırım Ey Güzel Kırım:
Kırım Türklerinin vatan sevgisi ile dopdolu bu güzel türküsü, Kırım sevdalısı güzide üç insanımızın; Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, Mehmet Cemal Çiftçigüzeli ve Zafer Karatay’ın müştereken hazırladıkları kitaba isim olmuş: ‘Kırım Ey Güzel Kırım’
Kitap; Prof. Yalçıntaş’ın ‘Ön söz’ü ile başlıyor. Hocamız 5 sayfaya, 1438 yılında Hacı Giray tarafından kurulan Kırım Hanlığı’nın 345 yıllık târihini sığdırmış.
Kitabın ikinci yazarı Mehmet Cemal Çiftçigüzeli; ‘Üç Kırım’ı anlatıyor. Bir Kırımlının trajik hikâyesini usta bir kalemden okuyorsunuz. Yüreğiniz dayanabilirse, gözyaşlarınızdan satırları görebilirseniz…
Aziz Dost Çiftçigüzeli, mükemmel bir gözlemci, usta bir yazar. Kısacık bir gezi süresinde Kırım’ın târihini, Kırım Türklerinin özelliklerini, hasletlerini, vatan hasretlerini, duygularını en ince detaylarına kadar belirleyip düzgün ifâdelerle okuyucuya aktarıyor. Satırlarını şiirlerle, türkülerle renklendirip zenginleştirerek…
Asıl zenginlik de gönlünden geliyor.
‘Ey Güzel Kırım’, güzel üç insan tarafından kaleme alınan; ‘Bir büyük destanla birlikte, Kırım topraklarına, Kırım Türkü’nün adını yeniden yazmaya çalışanların’ hikâyesidir. İnancın ıstıraplara merhem olduğu, ümitlerin hüzünleri boğduğu, göz pınarlarının kâh acıdan kâh sevinçten dolduğu, sel olup taştığı içli ve müjdeli bir hikâye…
12-Kuruluşundan Günümüze Millî Türk Talebe Birliği
2016 yılında yayınlanan bu araştırmada MTTB Târihinin ilk yüz yılı değerlendiriliyor. Bütün Osmanlı arşivleri taranmasına rağmen ilk yıllardaki (1916) kuruculara ulaşılamamasına karşılık tozlanmış dosyalar arasında MTTB Nizamnamesi bulunmuş ve günümüz Türkçesiyle eserde yayınlanmıştır. Arşivlerde ilk ulaşılan ise MTTB’nin 1921-1922 dönemi Başkanı Hamit Necdet Bey olmuştur. Kâzım İsmail Gürkan (1922-1923), Tahsin Bekir Balta (1923-1926), İbrahim Öktem (1926-1928), Ferruh Ağan (1928-1930) ve Muzaffer Canbolat Dönemi (1930-1931) ilk defa bu araştırmada yer alıyor. 12 Eylül 1980 Askerî Darbe sonrasında kapatılmadan önce Vehbi Ecevit Dönemi dâhil, daha sonra yeniden hayata geçirilen MTTB’nin Taha Enes Şener (2008-2009) ve halen 2009’dan bu yana başkanlığı deruhte eden Milletvekili İsmail Emrah Karayel dönemi bu çalışmada yer alıyor ve günümüze kadar devam ediyor.
13-Yalnız Yürümeyeceksin adlı biyografi çalışmasında Yazar Mehmet Cemal Çiftçigüzeli, bir sigorta üst seviyede uzmanı ve politikacı Alâeddin Büyükkaya’nın ailesini, kasabasını, çocukluğunu, gençliğini, okuma cehdini, fakülte hayatını, öğrenci eylemlerini, yurtdışı eğitimini, askerlik hayatını, evlenmesini ve başarılı bir işadamı oluşundan dersler çıkararak anlatıyor. 2014 yılında yayınlandı.
14-Tut Elimi Killize isimli eserinde Mehmet Cemal Çiftçigüzeli Türkiye’nin yükselen yıllarında bir taşra kasabasını, insanlarını, bürokrasisini, görenek, gelenek ve kültürünü, okumak isteyen öğrencilerin bir askerî darbe ile önlerinin kesilmesini, sürgünleri, tutuklamaları, tâcizleri, öfkeleri, işkenceleri, örfleri, idealizmi, aşkı ve sevgiyi tuzağa düşürmeye çalışsa da ufukta onları değil, yeni fikirler söyleyen, yeni yaklaşımlar içindeki yeni bir nesil anlatılıyor. 2018 yılında Akıl Fikir Yayınları tarafından okuyucuya sunuldu. Kitapta Kilis’in sosyal hayatı hakkında alâka çekici bilgiler yer alıyor. Resmî makamların ‘Eşkıya’ olduğunu iddia ettikleri halk dostu, yardımsever ‘Bâdeli Nahsen’ ismindeki şahsın harikulâde mâcerâlı hayatı, rüşvetle iş gören savcılar, hapishâne müdürleri ve gardiyanların mârifetleri, hayret uyandırıcı akıcı üslupla anlatılıyor. Hâtıra roman türündeki kitapta Bâdeli Nahsen ile birlikte hakkında araştırma yapan gazeteci bayanın, lisenin genç ve yaşlı öğretmenlerinin kelimelerle çizilen portrelerinin yer aldığı sayfalar, okuyucuyu uykusundan da işinden de alıkoyuyor.
15-Öp Beni Asitane: Tut Elimi Killize’nindevamı olan ‘Öp Beni Asitâne’ isimli ikinci ciltte, ilk cillte lise öğrencisi olan gençlerin İstanbul’daki üniversite hayatı eşliğinde, ‘İstanbul nostaljisi’ denilebilecek tarzda ve yine okuyucuyu kopartılamaz halatlarla sayfalara bağlayan tasvirlerle devam ediyor. Zaman zaman okuyucu, üniversiteli gençlerin sabah kahvaltılarına misâfir ediliyor. 1963-1976 yılları Türkiye’sinin gruplar arasındaki hak, hukuk, güç mücâdelesi anlatılıyor.
Eserden tadımlık bir bölüm:
Fikret Öğretmen son dersini verdikten sonra öğretmenler odasına gidiyordu ki bir öğrenci sordu: ‘Öğretmenim siz hiç âşık oldunuz mu?” Bunu hiç düşünmemişti. Evlenmişti, boşanmıştı ama aşk her halde farklı bir şeydi. Talebesine sordu ‘Hayırdır, bu merakının altında neler var bakalım?’ Öğrenci mahcup bir edayla önce başını yere eğdi, sonra ‘Ben bir kızı seviyorum, ama açılamıyorum’ dedi. Sonrada ekledi ‘Eğer sizin tecrübeniz varsa istifade etmek istiyorum! Bana ne tavsiye edersin öğretmenim.’ Bir öğretmene böyle bir soru sormak cesâret isterdi. Ancak anlayışla karşıladı. ‘Sen de bir düşün, ben de bir düşüneyim. Bu konuyu daha rahat bir zamanda değerlendirelim.’ dedi. Öğrenci sevindi. Fikret Öğretmen de sorumluluk aldığını fark etti.
Sol öğretilerden başka fikir, enternasyonalizmden, beynelmilelcilikten başka düşünce, lâiklikten başka inanç tanımayan, kargadan başka kuş bilmeyen kısır kalemlerin aynı torna tezgâhından çıkmış malzemeler veya genleri değiştirilmiş sebze ve meyveler gibi tek düze, zevksiz, ruhsuz ve râyihasız romanlardan sıkılanlara Mehmet Cemal Çiftçigüzeli’nin iki ciltlik romanı iyi gelecek, üçüncü cildi bekleyecekler.
TUT ELİMİ KİLLİZE ve ÖP BENİ ASİTANE: AKIL FİKİR YAYINLARI: Alemdar Mahallesi, Alayköşkü Caddesi, Küçük Sokak Nu: 6/1 Cağaloğlu, Fatih, İstanbul Telefon: 0.212-514 77 77 e-posta: bilgi@akilfikiryayinlari.com www.akilfikiryayinlari.com
(Devam Edecek)