Kore’nin Başarısı ve Posco Modeli

78

 

Kore deyince biraz içimiz burkulur, Kore savaşlarını hatırlarız, binlerce Mehmetçiğin gurbet ellerde ki mezarsız ve kefensiz yattığı yerler hatırımıza gelir, gurbet elde ki bu Mehmetçiklerimizi minnet, şükran ve hayırla yad ederiz.

Kore aslında başlı başına bir başarı hikayesinin adıdır. Kore, sanayi, bilim, teknoloji ve kalkınma modelinin ifade ettiği anlamdır. Türkiye kamuoyu Japonları tanımakta. Ama Japonlardan daha başarılı bir millet ve devlet var. O da Kore.

Kore’nin çok ilginç bir bayrağı var. 4 köşe içerisinde kırmızı ve maviden oluşan yuvarlak ve siyah çizgilerde güç, başarı, cennet, gökyüzü, su, yeryüzü ve Kore halkının saf ve temizliği, barış severliliğini simgelemekte.

Bugün Türkiye’de yüz civarında büyük çaplı Koreli sanayici bulunmakta. Bunun dışında bir çok Kore ürünü Türkiye’de satılmakta. 50 milyona yakın nüfusuyla Kore Uluslarası arena da Türkiye’nin yanında yer almakta, Türkleri sevmekte.

Kuzey Kore ile halen savaş halinde olmasına rağmen Güney Kore, ekonomik ve siyasi alanda başarısına başarı katmakta, 50 milyona yakın nüfusuyla ve 23 bin dolar kişi başına geliriyle dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer alıyor.

NEDEN KORE İLE İLGİLİ YAZI YAZIYORUM

İzmit’te kurulan Kore’nin ünlü çelik devlerinden Posco’nun davetiyle geçen yıl Kore’ye giderek, Kore’yi yakından tanımış, Kore’nin nasıl başarılı olduğunu, Kore’nin başkenti  Seul, Pohang şehirlerinde araştırma yapıp, belgeseller çekmiş ve Kore ile ilgili araştırmalar yaptıktan sonra 4 Eylül 2011’de İzmit’te temeli atılan Posco’nun İzmit tesislerinin temel atma töreninde bulunmuştum. Kore’ye gidip geldikten sonra çok geniş yazılar kaleme almıştım. Bu yazılar www.gebzegazetesi.com vewww.belgeselyayincilik.com adresinden “İsmail kahraman’ın kaleminden 721 Şehidimizin bulunduğu Kore’de Devr-i Alem” yazısından okuyabilirsiniz. Ayrıca başta TGRT belgesel TV olmak üzere bir çok kanalda yayınlanan devri Alem programında Kore belgesellerimizi www.belgeselyayincilik.bcom sitesinden izleyebilirsiniz.

Kore’de yaptığımız kültür çalışması ve belgesel çekimlerinde Türkiye’den toprak götürerek Phusang’da ki Türk şehitliğine koyup, şehitliğimizde Kuran-ı kerim ve Ezan okutarak şehitlerimizin ruhunu şad eden ilk Türk gazetecisi olarak tarihe not düşmüştük, bu çalışmamızı Anadolu Ajansı fotoğraflamış ve Hürriyet gazetesi geniş yer vermişti.

POSCO’NUN İZMİT FABRİKASINDA BASIN TOPLANTISI

Önceki gün Posco’nun bir yıl önce temeli atılan İzmit fabrikası inşaatında basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Posco’nun Türkiye’de ki üst düzey yöneticileri ve Kore gezimizde de bizlere büyük destek veren Posco’nun Türkiye fabrikası genel müdürü Selda Hanım katılarak bilgiler verdiler.

Fabrika inşaatı tüm hızıyla devam ediyor. Her şey planlandığı gibi yürüyor. Nisan 2013’de fabrika üretime başlayacak, 500’e yakın insan istihdam edilecek, 200 bin ton paslanmaz çelik üretilerek bölge ülkelerine ihraç edilecek, Posco’nun uzun vadede ki hedefi ise Türkiye’ye büyük bir çelik fabrikası kurmak. İzmit Alikahya’da Asım Kibar OSB alanı içinde yapımı devam eden POSCO çelik haddeleme fabrikası, 170 bin metrekare alan üzerinde 8 bin 600 metrekare kapalı alana sahip. 744 metre uzunluğunda 150 metre genişliğinde olacak POSCO fabrikasının tamamı çelik konstrüksiyondan yapılıyor.

Türkiye’de kendilerini evlerindeymiş gibi gördüklerini söyleyen POSCO Genel Müdürü Kwon, Türkiye’nin Güney Kore’ye desteğini tarih boyunca unutmayacaklarını ifade etti. Kwon, “Türkiye’nin yıllık paslanmaz çelik ihtiyacı 360 milyon ton. Türkiye’yi çok sevdiğimiz için bu yatırımı buraya yapıyoruz. Yıllık üretim kapasitemiz 200 bin ton olacak, bir yıl sonra kapasiteyi 400 bin tona çıkartacağız ve Türkiye piyasasına daha ucuz satacağız” dedi.

POSCO’NUN BAŞARISI, EREĞLİ DEMİR ÇELİK’İN BAŞARISIZLIĞI

Koreli Posco firması ile Türkiye’nin Ereğli Demir çelik fabrikası aynı dönemde kuruldu. Kore Japonlardan aldıkları harp tazminatıyla Posco’yu 1968 yılında kurmuşlardı. Türkiye’de aynı yıllarda Amerikan desteğiyle Ereğli Demir çelik’i kurmuştu. Ereğli Demir çelik bugün ölüm kalım mücadelesi verirken, dünyanın bir numaralı Demir çelik devi olan Posco ise dünya markası olarak yüzde 60’ı New York borsasında satılan büyük bir dünya şirketi. Üstelik Kore Çelik cevherini ve kömürü ithal etmekte. Türkiye’de ise hem kömür hem de çelik cevheri bulunuyor. Posco’nun İzmit fabrikasını gezerken bu acı gerçekleri düşünerek Posco’nun fabrika inşaatını gezip Kore’nin başarı hikayesini Türkiye ile paylaşmasını sevinçle karşıladım. Her yıl 120 binden fazla Koreli turist Türkiye’ye geliyor. Türkiye’den ise çok az insan Kore’ye gidiyor. Kore’den Türkiye’nin alacağı çok ders var. Kore’yi yakından takip etmek ve araştırmak gerekiyor. Kore’de bizlere rehberlik yapan ve kendisine Türkçe Eylül adını veren Koreli hanımefendi rehberimiz Kore’nin kaynakları az, az olan kaynakları başarılı ve verimli kullanmak için çalıştıklarını, Kore’nin başarı hikayesinin de buradan geldiğini söyledi. Kore ile ilgili Posco’nun da Türkiye’ye gelemsine aracılık eden dünya devi Hyundai’nin Türkiye temsilcisi sayın Ali Kibar beyle de Kore üzerine bir söyleşi yapmıştık. Bu söyleşiyi www.belgeselyayincilik.comsitesinden  http://www.belgeselyayincilik.com/genel/dunya-celik-devi-posco linkinden okuyabilirsiniz.  Kore’yi yakından tanıyalım çünkü alacağımız çok önemli dersler var.