Konuşabilme Yeteneği

114

Hayat sahnesinde başarılı olabilmek için gerekli bazı becerilere sahip olunmalıdır. Bu beceriler Allah tarafından lütfedilmiş, doğuştan verilmiş becerilerde olabilir. Sonradan, çalışılarak elde edilen becerilerde…


Şüphesiz, hepimizin en çok eksikliğini hissettiğimiz konu, kendimizi ifade etme durumumuz olan konuşma becerimizdir. İster öğrenci, ister siyasetçi, ister yönetici hangi durumda ve konumda olursak olalım, en çok kendimizi ifade etme konusunda çekincemiz var.


Peki, neden konuşmakta güçlük çekiyoruz.?


Eğer konuşmakla ilgili fiziksel bir problemimiz yoksa tek cevap konuşmadığımız için olacaktır. Bu sebeple öncelikle neden konuşmadığımızın cevabını aramak gerekir. Yetişme biçimimiz ise, bizim neden konuşamadığımızı açıklıyor.


Düşünsenize; Çocukken evdeki büyüklerimize fikir beyan etsek, onların yanlışlarını ifade etsek cevap’’Sen sus, sen anlamazsın. Daha küçüksün’’ cevabı almıyor muyuz?


Okulda öğretmeninize bir şey söylemeye kalksanız cevap, Büyümüş de küçülmüş. Hele öğren de ondan sonra…’’ demiyor mu?


Çalışırken amirinize bir şey söyleseniz tepki, ‘’Bu kadar yıllık tecrübemiz var. Sana mı sorduk? Olmuyor mu?


Sosyal yaşamda,’’Niye? Deseniz, sesini yükseltme, düzen sarsılır! O sarsılırsa ben de seni sarsarım… Bu cevaplarla büyüdük muhtemelen. ‘’Acaba neden konuşamıyoruz?’’ un cevabı belli olmuştur umarım.


Neden konuşmadığımızın yanında, herkes her türlü yeteneğe sahip olarak dünyaya geliyor diye de, bir durumda söz konusu değildir. Bu şekilde dünyaya gelenlerde kendilerini şanslı hissetmelidirler. Çünkü Allah onlara bir lütuf sunmuş. Bu kimseler kendilerine bahşedilen yetenekle birlikte anlatacaklarını çekinmeden çok güzel bir şekilde ifade edebilirler. Doğuştan güzel konuşma becerisi gibi bir yeteneğe sahip olmayanlar ise bunu sonradan çalışarak öğrenebilirler. Bu kimseler içinde önerebileceğimiz birkaç şey olabilir.


İşe öncelikle cesaret ve istekli olmakla başlanmalıdır. Kendinizi ifade etmenin size temin edeceği faydaları düşünerek, kendinize olan güveninizi artırarak konuşmanın size neler kazandıracağını, size ne kadar dost temin edeceğini düşünmek sizi istekli hale getirecektir.


Konuşulacak konuları önceden belirlemek gerekir. Önceden düşünüp ne söyleneceği tasarlanmadıkça, dinleyiciler karşısında rahat olunamaz. Bu durum konuşacak kimsenin hata yapmasına neden olur.


Konuşma konusunda kendimize güven duymalıyız. Dimdik durup bizi dinleyenlerin gözlerinin içine bakmalıyız. Burada şunu da diyebiliriz. İnsanın konuşmasına hakim olabilmesi için öncelikle konusuna hakim olması gerekir.


Anlatılacak konu üzerinde çalışmak, pratik yapmak gerekir. Böylece elde edilecek tecrübe ile korkularda yok olur.


Son olarak doğru nefes almak da konuşmayı etkili kılar. Nefesi doğru dürüst kullanmak insana dolgun, derin tonlar, cazip tonlar verir. Onu ince, kaba seslerden kurtarır.