Hangi Balları Tüketmeliyiz?

101

Balın en makbulü çiçek sayısı ve çiçek kalitesi ile ilgilidir. Ayrıca balların ilaç antibiyotik, naftalin, kalıntı ve sirayetlerinin olmamasıdır. En makbul bal çiçek sayısı fazla yüksek rakımlardan elde edilen polenlerin çapının küçük olduğu ve temiz yaylalardan elde edilen ve arıların ilaçlanması konusunda yeterli bilgi becerisi olan işine hile katmayan insanların arılarından elde edilen ballardır. Ancak günümüzde bu tür balları bulmak pek mümkün olmamaktadır.,

O yüzden tüketicinin çok bilinçli olması günümüzde kaçınılmazdır. Bununla ilgili tüketicilerimizi bilgilendirme amaçlı pratik bilgiler vermek istiyorum. En azından ilaç kalıntılı olup olmadığını anlamayabiliriz ancak diğer olumsuzlukları anlayabiliriz. Bunlardan sizlere önerebileceğim bazı hususlar şunlardır.

Süzme Balmı, Petek Balımı Yiyelim?

Petekli bal göze hoş görünür iştahı celbeder hileli olup olmadığı hususunda alıcıya pek endişe vermez. Bununla beraber, petekli bal içindeki balmumunun hiçbir besleyici değeri olmadığı sindirim sisteminde hiçbir değişikliğe uğramadan dışarı atıldığı hatta barsak parazitlerine sebebiyet vermektedir. Bu nedenle balı petekli olarak yemek israftır.

Balın Rengi ve Aroması:

Balın rengi yaklaşık su beyazından siyaha kadar değişir. Balın rengine nektar içerisindeki bitki pigmentleri sebep olur. kolloidal maddeler ısıtma ile balın koyulaşmasına sebep olur. Fazla ısıtılan ballarda bal içerisindeki aminoasitleri ile şekerlerin acılaşmasına sebep olur. Balın iyisi esmer petekte olur. Belirtilen analiz raporlarına göre koyu renkli ballarda potasyum, sodyum, magnezyum, demir, bakır, manganez, klor ve kükürt gibi kül maddeleri daha fazladır. Koyu renkli ballar asidikte, nitrojen mineral maddeler çok karmaşık şekerler bakımından açık renkli ballardan daha zengindirler.

Hileli Ballar:

1)-Zararsız olanı: Bal arılarına bol nektar akışı esnasında şekerli şurup yâda glikoz verilerek yapılan hileli baldır.

2)-Sahte Bal: Tamamen Kimyasal karışımlarla (Bal esansı. Atık şeker, mısır şurubu, tatlandırıcı vs) gibi karışımlardan yapılan sahte ballardır.

Hakiki bal kendine has kokusu, rahiyesi, rengi ve akışkanlığı vardır. Balın özelliği arının çiçekten aldığı nektara göre değişir. 2 şekilde öğrenilir.

Aldığımız balı az bir miktar bölüp bir tabak içerisine yerleştirip buzdolabının derin dondurucusuna yerleştiriniz. Haliyle donacaktır. Donan bal tereyağı gibi ise sahte değildir. Şayet balda pütürlenme ve reçeldeki gibi ağza alınınca çıtırdama varsa hile var demektir.

Diğer Yöntemler: Doğal bal tahta bir kaşık alıp akıtılır bal ip gibi kaymadan akarsa şekersiz doğal kesik, kesik akarsa şekerli baldır.

Şekerli Bal İle Doğal Bal Arasındaki Farklar:

Şekersiz doğal balı boğazı yakmaz tadı hafif ve hoştur. Şeker varsa boğazda yanma hissedersiniz. Tadı da dilinize garip gelebilir. Doğal balda ağır ilaç kokusu olmaz. Genelde çiçek ve bitkinin türüne göre kendine has hoş koku taşır. Kağıda 1 damla dökün ateşle yakın yanmadığını göreceksiniz.