Fatih’ten günümüze Gebze

49

 

Gebze’de ilk kez Belediye’nin öncülüğünde Hünkara Vefa sempozyumu ve anma programları düzenleniyor. Amaç Gebze’yi kültürel değerleriyle de marka haline getirmek. Bugüne kadar bir çok belediye başkanı görev yaptı. Başkanlar kendi dönemlerinde birer sempozyum ve panel düzenleyebilselerdi, Gebze’nin tarih ve kültür turizmindeki yeri, Gebze’nin tarih ve kültür turizmde de tescillenirdi. Ama zararı yok. Zararın nereden dönülürse kar. Hünkara vefa  sempozyumu ile Gebze kültür turizminde de markalaşmış olacak.

Gebze, ilk kez bir uluslar arası sempozyuma ev sahipliği yapacak. Bugüne kadar bir çok sempozyum yapılmalıydı. Hünkar’a Vefa sempozyumu Gebze’yi kültür alanında Marka yapmak üzere önemli bir girişim. Belediye Başkanı Adnan Köşker ve sempozyum bilim komitesi Başkanı Prof.Dr. Mehmet Çelik beyin  daha önce Gebze’de yaptığı açıklamalar Gebze’nin kültür tarihi saçısından önemliydi.

Sempozyum, mevlit ve diğer etkinliklerle Gebze, kültür turizminde çok önemli bir ivme kazanacak. Gebze dendiğinde akla Kültür turizminde Fatih ve Hünkar Çayırı gelecektir. 35  Bilim Adamının ikisi yabancı, Uluslar arası seviye de ki bilim adamlarının sunacağı tebliğler her bakımdan çok önemli.

GELENEKSEL HALE GETİRİLECEK

Fatih Sultan Mehmet Han’ın 532. Vefat yıldönümünde düzenleyecek programı üç etapta gerçekleştirilecek. İlk etapta 01-02 Mayıs 2013 tarihlerinde 1. Uluslar arası Hünkar’a Vefa Sempozyumu yapılacak. Gebze Kent Meydanı Kültür Merkezi’nde düzenlenecek sempozyuma ülkemizin değerli tarihçi ve bilim adamları ile birlikte uluslar arası düzeyde bilim adamları da katılarak tebliğ sunacaklar. Fatih Sultan Mehmet’i tüm yönleriyle ele alacak bu sempozyum geleneksel hale getirerek her yıl düzenleyecek. 2. Etapta 2 Mayıs 2013 Perşembe günü akşam saat 20.00’da Hünkar’a Vefa Mevlid-i Şerif programı tertipleyecek. Kent Meydanı’nda, tüm Gebzelilere ve yurdun diğer illerinden gelecek vatandaşlarımıza açık, geniş katılımlı bir organizasyon olacak. 3. Etap programı 3 Mayıs Cuma günü gerçekleştirilecek. Hünkar Çayırı’nda geniş katılımlı bir gıyabi cenaze namazı kılınacak.

GEBZE FATİH SULTAN’LA MARKALAŞACAK

Yurt dışı ve yurt içinden toplam 35 tarihçinin katılımıyla gerçekleştirilecek Hünkara Vefa Tarih Sempozyumu’nda katılımcılar, çeşitli konularda Fatih Sultan Mehmet’e ilişkin bildiri yayınlayacak. Türkiye’de ilk defa bir Osmanlı padişahı için düzenlenecek olan anma ve anlama tarih sempozyumunun Gebze’nin adının dünyada duyulmasını sağlayacak. Sempozyumda Cihan Padişahı Fatih Sultan Mehmet’e ilişkin, Fatih’in bilinmeyen ya da çok az bilinen yönlerine ilişkin, kıymetli değerlendirmeler yapılacak.

SEMPOZYUMA KİMLER KATILIYOR

35 tarihçinin katılımıyla düzenlenecek geniş kapsamlı Hünkara Vefa Uluslar Arası Tarih Sempozyumu’na; Prof. Dr. Mehmet İnbaşı (oturum başkanı), Prof. Dr. Enver Konukcu (Fatih devrinde Akçakoca ve ailesi), Prof. Dr. Mihai Maxim (Fatih’in Boğdan seferi), Claudiu-Viktor Turcitu (Fatih’in Eflak seferi), Prof. Dr. Geza Davıd (Fatih’in Belgrat seferi), Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil (Fatih’in vefat meselesi), Prof. Dr. Bilgehan Pamuk (Fatih döneminde Osmanlı-Arnavutluk ilişkileri), Prof. Dr. Mahmut Ak (İstanbul’un fethi ve sonuçları), Prof. Dr. Mualla Uydu Yücel (Fatih’ten önce Türklerin İstanbul kuşatmaları), Prof. Dr. Fahamettin Başar (Fatih dönemi kaynakları), Prof. Dr. Kenan Ziya Taş (Otlukbeli savaşı üzerine değerlendirmeler), Prof. Dr. Kemal Yavuz (Aşıkpaşazade neslinin Türk tarihindeki yeri), Prof. Dr. Hayati Develi (Fatih devri Türk dili), Prof. Dr. Mustafa Öztürk (padişah fermanları), Doç. Dr. Ali Yılmaz (Fatih’in doğumu, çocukluğu, gençliği ve eğitim hayatı), Doç. Dr. Zekai Mete (Osmanlı-Venedik muharebeleri.)

HÜNKARA VEFA SEMPOZYUMU KİTAPLAŞACAK

Prof. Dr. Sebahattin Küçük (Avni divanı), Doç. Dr. Arzu Terzi (Fatih’in padişah hocaları), Doç. Dr. Mesut Aydıner (Fatih dönemi bilim hayatı), Prof. Dr. İbrahim Sezgin (Fatih döneminde ateşli silahlar), Yrd. Doç. Dr. Zülfiye Koçak ve Yrd. Doç Dr. Serap Toprak (Fatih döneminde gayrimüslimlere gösterilen hoşgörü), Yrd. Doç. Dr. İbrahim Ethem Çakır (Fatih dönemi teşkilat kanunnamesi), Dr. Önder Bayır (İstanbul fethinin hazırlıkları), Prof. Dr. Mustafa Daş (Fatih’e yapılan suikastler), İsmail Kahraman (Fatih’ten günümüze Gebze) konularında sunum yaparak bildiri yayınlayacaklar. Sempozyum sonunda tarihçilerin yayınlayacağı bildiriler Gebze Belediyesi tarafından bir kitapta derlenecek.

GEBZE TARİHİNE NOT DÜŞÜLECEK

Hünkara Vefa sempozyumu çok önemli bir kültür hizmeti. Keşke yıllar önce bu tür programlar yapılabilseydi. Gebze’nin kültür ve tarihi markalaşmış olurdu. Sempozyumu organize eden Belediye Başkanı Sayın Adnan Köşker’in şaphsında emeği geçen herkesi candan kutluyor ve emeği geçenlere candan teşekkür etmeyi borç biliyorum. Sempozyuma ben de gazeteci ve TV programcısı olarak katılarak “Fatih Sultan Mehmet’ten Günümüze Gebze” konulu bir tebliğ sunacağım.  Gebze Fatih Sultan Mehmet tarafından kaza merkezi haline getirilmişti. Fatih’in vefat ettiği Gebze’nin bugün tam olarak kültür turizminde duyrulmaması  Kocaeli ve Gebzeli yöneticilerin ayıbı.  Kanuni’nin vefat ettiği Zigetvar’a Macarların gösterdiği ilgiyi Fatih Sultan Mehmed’e biz maalesef gösteremedik. Bu sempozyumla bu ayıp biraz olsun giderilmiş olacak. Yerli ve yabancı 35 bilim adamının Fatihle ilgili yapacakları bilimsel çalışmalar Gebze’nin de kültür tarihine ışık tutacaktır.

HÜNKARA VEFA SEMPOZYUUYLA İLGİLİ ÖNERİMİZ

‘Hünkara Vefa’ sempozyumundan Gebze’nin diğer kültür ve turizim değerlerine de yer verilebilirdi. Örneğin Fatih gibi dünyaca meşhur komutan olan Anibal, dünyaca ünlü Ressam Osman Hamdi Bey, Çoban Mustafa Paşa Gibi Büyük Devlet adamı ve Yahya Kaptan gibi Kuvayi milliye komutanları için de en azından birer tebliğ sunulabilir, Gebze’nin kültür tarihimizdeki yeri belgelerle isbat edilmiş olurdu. Gebze sadece Osmanlı değil Selçuklu ve Bitinya döneminde de önemli konuma sahipti. Çayırova bölgesi sadece Fatih’in vefat ettiği yer değil, Osmanlı’yı gerçek anlamda modern devlet yapan Orhan Gazi döneminde Bizansla Osmanlı arasında yapılan ünlü Palekanon Savaşı’nın  yapıldığı yer olarak da bilinmektedir.  Keşke bu konu da bilimsel bir tebliğ ile sempozyumda dile getirilebilseydi.  Gebze üzerine Yüksek Lisans ve Doktora çalışması yapan bir çok bilim adamımız var. Onlardan birisi de Kırklareli Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Gülfettin Çelik Bey. Sempozyum da Gülfettin Çelik Bey’e bir görev verilerek Gebze adına vefa borcu ödenebilirdi. Sempozyumu yürütme ve danışma kurullarında Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü (GYTE), Kocaeli Üniversitesi ve TÜBİTAK’taki bilim adamlarından da akademik destek alınabilirdi.

Evet sonuç olarak eksiği ile fazlası ile ‘Hünkara Vefa’ sempozyumu Gebze için çok büyük bir hizmet. Bildirilerin kitap haline getirilmesi ise Gebze Kültür tarihine büyük katkı sağlayacaktır. Sempozyumun gerçekleşmesinde emeği geçen başta Sayın Başkan Adnan Köşker olmak üzere herkese şükranlarımı sunmayı borç biliyorum. Temenni ile isteğim sanayi kenti olarak anılan Gebze Fatih’le bir kültür kenti olarak da anılmaya başlar. Unutmayalım Kültür Türkiye Cumhuriyeti’nin temelidir.