18 C
Kocaeli
Cumartesi, Temmuz 27, 2024
Yükleniyor Etkinlikler

« Tüm Etkinlikler

  • Bu etkinlik geçti.

Kocaeli Aydınlar Ocağı Mart ayı Etkinliği: “Nasıl Bir Kocaeli”

Mart 9 @ 14:00 - 16:30

Kocaeli Aydınlar Ocağı, Mart ayı etkinliği kapsamında: “Nasıl Bir Kocaeli – Kocaeli’nin Yeniden İnşası” meselesini konunun uzmanı konuşmacılarla masaya yatırdı.

9 Mart 2024 Cumartesi günü, Fuar İçi Sivil Toplum Merkezi’nde gerçekleşen Panelin açılışı Kocaeli Aydınlar Ocağı’nın genç üyelerinden Av. Ezgi Elikçi’nin sunuculuğu ile başladı.

Av. Ezgi Elikçi, açılış konuşmasını yapmak üzere KAO Başkanı Av. Gürkan Uysal’ı kürsüye davet etti. Sayın Uysal konuşmasında: “Ben 40 yaşındayım ve Kocaeli yaşadığım sekizinci şehir. Bu şehir coğrafi olarak dünyanın en güzel konumlarından birisine sahip ancak maalesef tarih boyunca plansız ve kötü bir şehirleşmenin kurbanı olmuş. Ben çocuklarımın bu şehirde büyümelerini istiyorum ve kendim de hayatımın geri kalanını bu şehirde geçirmek istiyorum. Kocaeli ciddi projelerle çok daha güzel, çok daha yaşanabilir bir şehir haline gelebilir ve hak ettiği güzelliğe kavuşabilir. Bu şehrin problemleri ve çözüm yolları amatör şehir sevdalıları tarafından değil konunun uzmanları tarafından dile getirilmeli. O nedenle bugün aramızda konunun uzmanı üç isim var ve bugün bize Kocaeli’nin nasıl güzelleştirileceğini anlatacaklar” dedi.

Başkan Av. Gürkan Uysal konuşmasını bitirdikten sonra mikrofonu Panelin Moderatörlüğünü yapmak üzere kürsüde bulunan Kocaeli Aydınlar Ocağı Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Doç.Dr. Serkan Irmak’a devretti.

Panelin ilk sunumunu Prof.Dr. Halil İnalcık’ın asistanlığını da yapmış olan Tarihçi Onur Şahna gerçekleştirdi. Onur Şahna, sunumunda Kocaeli’nin ilk olarak bugün Başiskele bölgesinde Astakos Krallığı olarak kurulduğunu, daha sonra Bitinya Krallığı tarafından bugünkü İzmit bölgesinde Niceomedia şehrinin kurulduğunu belirtti. Şahna devamla, Romalıların Nicemodeia’yı ele geçirmelerinden sonra şehrin uzun bir süre Roma İmparatorluğu’nun başkenti olduğunu ve bu dönemde İzmit’in (Nicomedia) Roma, İskenderiye ve Antakya ile birlikte dünyanın en büyük dört şehrinden biri olduğunu söyledi. Şehrin tarihi boyunca hep başkentlik yaptığını, ticaret yollarının kesişim noktasında bulunduğu için tarih boyunca en önemli ticaret noktalarından biri olduğunu ifade etti. Dünyanın en büyük ikinci Herakles Heykeli’nin İzmit’te bulunduğunu, yine 40 bin kişilik tiyatro ile hipodromunun bulunduğunu, arkeolojik kazılarda bulunan sütunların büyüklük ve genişlikleri Efes gibi diğer bölgelerdeki sütunlarla karşılaştırıldığı zaman bu şehrin büyüklüğünün daha iyi anlaşılacağını ifade etti. Onur Şahna, sunumunun devamında İzmit’te korunması gereken tarihsel alanlar bulunduğunu, bu alanlar içerisinde özellikle İnbayırı Sarnıcı, Nimfeon, Çukurbağ kazı alanı, 22 su kemerinden oluşan Paşasuyu su sisteminin öncelikli olarak koruma altına alınması gerektiğini ifade etti.

İkinci sunumu Doç.Dr. Sayın Sonay Ayyıldız gerçekleştirdi. Ayyıldız sunumuna yine İzmit’in şehirleşme tarihi ile başladı, Kapanca Sokak’taki tarihi evlerin restorasyon ve rekonstrüksiyon çalışmalarından bahsetti. Bütün iyi niyetli çalışmalara rağmen tarihi evlerin hemen bitişiğinde yapılan her biri birbirinden farklı binalarla şehrin tarihi dokusunun ve şehir kimliğinin yok edildiğini ifade etti. Bu problemin çözümünün halkın bilinçlendirilmesi ile çözülebileceğini ifade etti. Kocaeli’nin 3000 yıllık tarihi ile şiirlere bile konu olduğunu vurgulayan Ayyıldız, sunumunu Muhittin Bakan’ın 1996’da yazdığı şu şiir ile sona erdirdi;

 “…3000 yıl öncesinden bugüne,

Nice uygarlıkların tanığısın.

Cennetten cehenneme uzanan yolda,

Aldatılmışlığın kurbanısın.

Nicemedia’m,

Astakos’um,

İzmit’im.”

Panelin son sunumunu ise, Dr. İsmail Talih Güven gerçekleştirdi. Güven sunumuna “afet” ve “dirençlilik” kavramlarını izah ederek başladı. Dirençli Kent oluşturmanın önemini ve dirençli kent oluşturmak için emniyetli açık alanlar, stratejik binalar, erişim sistemi ve hayati alt yapı denilen dört bileşenin bir arada olması gerektiğini ifade etti. Doğal afetin kaçınılmaz olduğunu ancak doğal afet yönetiminin afetin felakete dönüşmemesi için alınacak önlemler, afet esnasında etkin ilk yardım çalışmaları, afet sonrası bölgenin yeniden yapılandırılması şeklinde üç aşamalı olarak modellendirilebileceğini belirtti. Güven sunumuna Kocaeli’nin deprem ve fay dağılımı, sismik tehlike dağılımı, Vs30 hız dağılımı ve bu bağlamda şehrin deprem yönünden hangi bölgelerinin daha fazla riskli hangi bölgelerinin daha az riskli olduğunu anlatarak devam etti. Şehrin ulaşım ağını, aile sağlık merkezi, eczane ve hastanelere erişilebilirlik ile güvenlik ile alakalı olarak polis merkezlerine erişilebilirliği konusunda hangi bölgelerinin daha avantajlı hangi bölgelerinin daha dezavantajlı olduğunu harita ile anlattı. Güven sunumunu şehirdeki emniyetli yeşil alanların dağılımını göstererek ve bu alanların şehir için yetersiz olduğunu ifade ederek konuşmasını sona erdirdi.

Sunumların ardından soru cevap kısmında izleyicilerden konuşmacılara sorular yöneltildi. Üç konuşmacı da katılımcıların sorularını cevapladılar.

Soru cevap kısmından sonra konuşmacılara Plaket takdimine geçildi. Doç.Dr. Sonay Ayyıldız’ın Plaketini Kocaeli Aydınlar Ocağı Başkanı Av. Gürkan Uysal, Dr. İsmail Talih Güven’in Plaketini Oğuz Boyları Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Özer, Tarihçi Onur Şahna’nın plaketini ise Av. Raif Kandemir takdim etti.

Plaket töreninin ardından hatıra fotoğrafı çeken katılımcılar, bir müddet daha ayaküstü sohbet ettikten sonra paneli sona erdirdiler.

Doç.Dr. Sonay Ayyıldız ve Tarihçi Onur Şahna konuşmalarını yaparlarken.

Dr. İsmail Talih Güven ve Doç.Dr. Serkan Irmak

Kocaeli Aydınlar Ocağı Başkanı Av. Gürkan Uysal açılış konuşmasını yaparken

Av. Gürkan Uysal, Doç.Dr. Sonay Ayyıldız’a Plaketini takdim ederken.

Oğuz Boyları Konfederasyon Başkanı Sayın Mehmet Özer Dr. İbrahim Talih Güven’e Plaket takdiminde

Tarihçi Öğretim Üyesi Sayın Onur Şahna’nın Plaketini Kocaeli’nin tanınmış simalarından Av. Raif Kandemir takdim etti.

Panel sonrasında günün anısına toplu resim çekildi.

Detaylar

Tarih:
Mart 9
Saat:
14:00 - 16:30