Hayat aslında bir eşikler manzumesidir. Eskiden eşikler sadece evlerin giriş kapısında değil her odanın kapısının altında bulunurdu. Çocuk doğup emeklemeğe başladığında bu eşikleri geçmekte zorlanır. Emekleme aşamasında eşikten geçerken takılır. Biraz maharetli ise eşiği biraz yuvarlanarak da olsa geçer. Hele yürümeğe başladığında eşikten geçmek isterken yuvarlanır bir yerini acıtır. Eşiğe geldiğinde eşikten geçme denemesi yapmadan geçmek istiyorsa ağlayarak yardım ister. Veya geçmekten vazgeçer. Hem bıkmak usanmak bilmeden yaptığı denemelerle veya ebeveynlerin yardımı ile ilk eşiği atladığında memnun olur. Odaya geri dönmek istediğinde yine aynı eşik veya başka odaya gitmek istediğinde benzer eşiklerle karşılaşır.
İnsan kişiliğinin oluşmasında en önemli süreçler aslında bu eşikleridir. Buna yaşam geçitleri de derler. Bulunduğu odadan çıkan bebek ilk eşiği aşmıştır. Ve farklı bir bölüme odaya geçmiştir. Oradan da başka bir odaya geçtiğinde o odanın özelliklerini keşfeder. Sonra orada sıkılıp başka bir odaya geçmek istediğinde bulunur. Yine bir eşikle karşılaşır. İlk eşiği nasıl geçtiyse aynı şekilde geçmek ister. Onun için eşik geçişlerinde mümkün olduğu kadar bebeğin aşma arzusuna ket vurulmamalı ve eşikten kendisinin geçmesi sağlanmalı olmuyorsa da küçük bir müdahale ile eşikten atlaması sağlanmalıdır.
Burada en önemli müdahalede aslında eşikte takılıp kalıyorsa muhakkak o eşikten geçmesine yardımcı olmaktır. Başarılı insanlara baktığınızda karşılaştıkları eşikleri atlatan muhakkak birileri vardır.
Sadece o odadan eşiği atlayamadığı için çıkmayan milyonlarca insan vardır. Hem odadan çıkmamıştır. Hem evden çıkamamıştır. Doğanın ona bahşettiği birçok olaydan kısıtlı haberli (medyadan takip) bizzat yaşamamışlıkları ve bilemedikleri çok hadise vardır.
Her insanın eşik değerleri farklıdır.. Buna yaşamdaki eşikler diyebiliriz. Bazen bunlara “Yaşam geçitleri” diye ifade edenlerde var.
Her eşik yeni bir yaşamın başlangıcı ve önüne gelebilecek farklı bir eşiğin başlangıcıdır. Aslına bakıldığında eşik atlamak zordur. Bu eşik atlamayı kendisi becerebilirse büyük başarı, başkasının yardımı ile aşarsa da büyük bir başarıdır.
Burada önemli olan aslında eşik ötesi şartlara hazırlanmadan aşılan eşikler bazen hüsranla sonuçlanabilir. Onun için eşik atlatan kişi onu eşik sonrası şartlara da hazırlaması gerekmektedir. Bu aslında farklı bir uyum değişim yaklaşımıdır..
İnsan haksızlık karşısında haklılığını savunma eyleminde tereddüt etmesi o savunmayı yapmaktan imtina etmesi büyük bir eşiktir. Yaşamı boyunca düşüncelerini açıklama güdüsü veya eylemi örselendiyse bunu gerçekleştirmesi zordur. En sevdiği kişilere sevdiğini söyleyememesi yine büyük bir eşiktir. Toplumun önünde bir şeyler ifade edememesi yine bir eşiktir. Düşüncelerini farklı insanlar rahatsız olur diye ifade edememesi de farklı bir eşiktir. Bu örnekleri artırabiliriz.. Herkesin farklı farklı eşikleri olmuştur. Sizin eşikleriniz neler? Ve bu eşiklerden nasıl geçtiniz? Geçemedikleriniz var mı?
Bir de Türk kültüründe eşik çok önemlidir. Genç Kız evlenip evden ayrılırken Evin eşiğinde konuşmalar ve çeşitli ritüeller uygulanır.. Evlendiği kişinin evine girerken de farklı ritüeller uygulanır. Bu eşiklerde genellikle çok duygusal hayata dair önemli tecrübelerin aktarıldığı eşik ötesi hayatı anlatan anlar yaşanır.
Günümüzün eşikleri de farklılaştı.. Artık odalar arası eşikler yok. Sadece dış kapıda var bazılarında o da yok..
Toplumların da eşik değerleri vardır. Zamanla onlarda değişti, eşik değerleri azaldı, ye eşik değerleri yok oldu yerine başka eşik değerler yer aldı.
Artık bütün dünyada eşikler farklılaştı değişti yok oldu. Hayatımızda önemli rol oynayan bu eşiklerin bir kısmını kendi gayretlerimizle bir kısmını da başkalarının güzel katkıları ile aştık.
Paylaşmayı, empati yapabilmeyi , sevmeyi, eşikleri sağlıklı aşabilmeyi, eşikleri aşarken yaşanan tecrübelerin aktarılmasını önemseyebilirsek önümüzdeki süreçlere daha umutla bakabiliriz.