Aydınlar Ocağı’ndan Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş’a Vefa

62

Kocaeli Aydınlar Ocağı 03 Nisan Cumartesi akşamı çok önemli bir toplantıyı gerçekleştirdi. “Ülkemizin güzide İlim, Fikir ve Hizmet Adamı” Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş için bir “vefa toplantısı” tertip edildi. İştirak eden seçkin misafir ve katılımcılarla zenginleşen toplantıda, bu müstesna şahsiyeti anmak ve bir kere daha dinlemek için gelen yüksek seviyeli dinleyiciler hoş bir gece yaşadılar.

Katılanların hepsi -protokoldekiler de dâhil- Hoca’nın ilminden, fikirlerinden veya hizmetlerinden bir şekilde istifade etmiş ve/veya Türkiye’ye, Türk ve İslam Dünyasına hizmetlerinden dolayı şükran duyguları içinde olan kimselerdi.

Bu kadar seçkin zevatı bir araya toplayan ve Hoca’ya sevgi ve saygılarını sunma heyecanı içine iten ne idi? Kalıcı izler bırakan bütün önemli şahsiyetlerin ortak vasfıadanmışlıktır.” Bir dava veya yüksek ülküler için kendini adayanlar bütün maddi makam, mevki, şöhret ve servet sahiplerinden daha kalıcı olmuşlardır.

Nevzat Hoca da daha sağlığında bu itibara sahip olmuşsa öncelikle bu vasfından dolayıdır. Türkiye’de milli ve manevi değerlerine bağlı bir nesil yetiştirmek, nerede bir Türk varsa oraya yetişmek, ortak manevi bağlarımız olan İslam Devletleri ile iyi münasebetler kurmak konularına adanmış bir ömür. 77 yaşında bir genç adam. Hala enerjisi ile gençlere taş çıkaran Hoca önemli gördüğü milli meselelerin çözümü içim sadece İstanbul- Ankara arası mekik dokumakla kalmıyor. Türk ve İslam Dünyasında uzun yıllar içinde edindiği dostları ile devam eden münasebetlerini kesmeden, Onlara rehberlik ediyor ve Onlar aracılığıyla milletimize, soydaş ve dindaşlarımıza hizmete devam ediyor.

Yurtdışındaki soydaş ve dindaşlarımızın her önemli meselede akil adam/ aksakallı/ bilge kişi olarak akıllarına gelen ilk isimlerden biri Nevzat Yalçıntaş olmaktadır.

Nitekim Rusya Parlamentosu Duma’da Danışman olan Malik Kerimov kendisini Rusya’da siyasete teşvik eden ve her kademede destekleyerek milletvekili seçilmesine rehberlik eden Nevzat Hoca’ya saygılarını sunmak için gelmişti. Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Kocaeli Şubesi heyeti de, Başkan İbrahim Aracı öncülüğünde Kırım Türklerine yaptıkları hizmetlerden, Kırım’da, komünizm döneminde 70 yıl namaz kılınamayan camide ilk defa ezan okutup, imam olarak namaz kıldırması olayını da hatırlatarak şükranlarını sundular.

Milletvekilliği döneminde Türkiye- Rusya Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanı olan Nevzat Hoca ile aynı grupta çalışan ve halen Başbakan Yardımcısı olan Cemil Çiçek ile Demokratik Sol gelenekten gelen (halen Bağımsız) İstanbul Milletvekili Ahmet Tan bu çalışmalar esnasında Hoca’dan öğrendiklerinin bazılarını anlattılar.

Cemil Çiçek, Hoca’yı İlim ve irfan’ı bir arada bulunduran nadir şahsiyetlerden biri olarak tanımladı. Ahmet Tan’a göre ise, Hoca tam bir sentez adamıdır. Doğu ile Batı’yı, geçmiş ile geleceği, gelenekle modernliği, nezaket ve zarafetle dirayet ve cesareti sentezlemiş bir adamdır.

Bu iki siyasetçiye ilaveten Hoca’nın en eski dostlarından Sanayi eski Bakanı Ali Coşkun ve Elazığ Milletvekili Necati Çetinkaya Hoca’nın vasıflarını anlatırken O’nun karakterini yansıtan ve dostlarınca çok iyi bilinen 3T (Temkin – Tedbir – Teenni) ilkesinin çeşitli örneklerini anlattılar.

Bu dava adamının beşer olarak günlük hayatından ve önemli devlet görevleri yapılırken arka planda yaşanan özel olaylara dair aktarılan nükteli hatıralar salonda hoş bir hava estirdi. (Görevli olarak gidilen bir Irak seyahatinde Ali Coşkun’un cami çıkışında Nevzat Hoca’nın ayakkabısının birini saklaması. Bu olaydan iki sene sonra da Bakan Ali Coşkun’un Suudi Arabistan’da otelde ayakkabısı çalındığı için, yapılan bir anlaşmanın imza törenine terlikle çıkmak zorunda kalması, imza töreni boyunca bu ülkenin Maliye Bakanı ve heyetine terlikleri göstermeme çabaları gibi.)

Kocaeli Valisi Gökhan Sözer yaptığı kısa ve fakat veciz konuşmasında ilim ile irfan arasındaki farkları anlatarak Nevzat Hoca’nın sadece ilmiyle, yetiştirdiği talebeleri, kitapları ve konferansları ile yaptığı öğreticiliği ile değil, irfan kavramının kültür, inanç, ideal ve diğer boyutlarıyla da rehber olduğunu vurguladı.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ise öğrenciliği yıllarında Hoca’nın Milli Türk Talebe Birliği (MTTB)nde konferanslarından ve daha sonra da kitapları ve sohbetlerinden yaralandığını anlatarak, kendisini Hoca’nın öğrencisi saydığını söyledi.

Nevzat Hoca’nın en eski dostlarından Saadet Partisi eski Genel Başkanı Recai Kutan‘ın, kendisinin ve Nevzat Yalçıntaş’ın da bulunduğu 50’li yılların kuşağı olan çok küçük bir aydınlar grubunun, bugünün milli ve manevi değerlere bağlı neslin yetişmesindeki rolü ve çekilen sıkıntılara dair anlattıkları ilgi ile takip edildi.

İ.Ü.İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Murat, Gazeteci-Yazar Mustafa Yazgan, Prof. Dr. Recep Tarı, Kocaeli Büyükşehir Genel Sekreteri Ersin Yazıcı ile Kocaeli Aydınlar Ocağı’nın iki eski Başkanı Nihat Gürer ve Dr. İbrahim Kahraman özlü ve özenli seçilmiş cümlelerle Nevzat Hoca’nın kişilik ve hizmetlerine dair bilgi ve duygularını paylaştılar.

Benim için en hoş sürprizi de Kocaeli Aydınlar Ocağı Başkanı Ahsen Okyar‘ın açılış konuşmasında, geçen sene yazdığım  Hocaların Hocası Nevzat Yalçıntaş başlıklı yazımdan alıntılar yapmasıydı. Ahsen Okyar ve Yönetim Kurulu üyeleri birlikte, gerçekten çok zor bir organizasyonu büyük bir başarı ile gerçekleştirdiler. Bu kadar seçkin katılımcıların olduğu bir toplantı, çevre vilayetlerden (İstanbul, Bursa, Tekirdağ, İnegöl, M.Kemalpaşa, Bandırma) gelen Aydınlar Ocakları heyetleri ve Kocaeli’den gelen dinleyiciler aksaksız, düzenli bir organizasyona şahit oldular. Tek sıkıntı salonun dar gelmesi ve bir kısım izleyicinin koltuklarda yer bulamaması oldu.

Ancak gelenler hem bir vazifeyi yapmanın huzuru ve hem de içimizden Nevzat Yalçıntaş gibi bir değerin yetişmiş olmasının gururunu yaşayarak ayrıldılar. Kocaeli Aydınlar Ocağı Yönetim Kurulu, hem artık çok aranan bir haslet olan bir vefa örneği programa imza attıkları için ve hem de programın yürütülüşündeki başarıları için teşekkürü fazlasıyla hak ettiler.

Nevzat Hoca’ya uzun, sağlıklı ve verimli bir ömür, Kocaeli Aydınlar Ocağı’na başarılı hizmetlerinin devamını diliyorum.

Önceki İçerikSelam, Barıştır; Selamlaşınız
Sonraki İçerikİmanifesto
Avatar photo
Doğum 20.07.1956 BUCAK-BURDUR Eğitim Cumhuriyet İlk Okulu, Bucak Lisesi (Mezuniyet 1973) İstanbul Üniversitesi Kimya Fakültesi - Kimya Yüksek Mühendisliği (Mezuniyet 1978) İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi (Mezuniyet 1995) Çok sayıda şirket içi ve şirket dışı eğitim programlarına iştirak. (ISO 9000, Toplam Kalite Yönetimi, Verimlilik, İş İdaresi, Pazarlama, İstatistiksel Proses Kontrol, Kişisel Gelişim, Kişisel İmaj ve diğer konularda onlarca eğitim programı) 1978-1980 Akyazı/Sakarya Yonca Süt Fabrikası İşletme ve Laboratuar Şefi 1980-1995 Petkim A.Ş. Yarımca Kompleksi (İşletme Mühendisi, İşletme Şefi, Başmühendis.) 1995-2001 Satış Müdür Muavini 2001-2004 Tüpraş Körfez Petrokimya ve Rafinerisi Ticaret Müdür Yrd. 2004 - 01.02.2007 Tüpraş Körfez Petrokimya ve Rafinerisi Ticaret Müdürü. 01.02.2007 - 30.09.2007 Tüpraş Körfez Petrokimya ve Rafinerisi İnsan Kaynakları Müdürü. 01.01.2008 - 30.10.2008 Yantaş Yavuzlar Plastik A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı. 8. Beş Yıllık Kalkınma Planı Kauçuk Ürünleri Sanayii Özel İhtisas Komisyonu Başkanlığı yaptı. (2001) 03.03.2010- Serbest Avukat Medeni Hal :Evli ve İki Çocuklu Lisan : İngilizce (İntermedite level) Sosyal Faaliyetler :İstanbul Üniversitesi Korosu, Kubbealtı Musiki Cemiyeti ve halen Tüpraş Türk Sanat Müziği Grubunda korist. 250 mühendis üyesi bulunan Petkim Mühendisler Derneği'nde 4 yıl başkanlık yaptı. Kocaeli Aydınlar Ocağı'nda Başkan Yardımcısı, Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı. Halen Yönetim Kurulu Başkanı. 2001-2002 yıllarında Kocaeli TV' de, "Geniş Açı" adlı siyasi, sosyal, kültürel tartışmaların yapıldığı programın yapımcılığı ve sunuculuğunu yaptı. Halen Kocaeli Gazetesinde haftada bir köşe yazısı yayınlanmaktadır. Bu yazıların tamamı kocaeliaydinlarocagi.org.tr sitesinde yer almaktadır.