Arı Ürünlerinden Şifa Kaynağı Bal

73

Bal, insan bünyesi için en mükemmel bir kuvvet ve kudret kaynağıdır. Bu sebeple gelişme çağındaki çocukların, zayıf kimselerin, zafiyet geçirenlerin beslenmesinde ve her türlü sportif yarışa çıkanların enerji ve başarı kazanmasında önemli yer tutar.

Bal, kansızlık, barsak iltihabi, iskorbüt gibi hastalıklara uğrayan ve vaktinden önce doğduğu için gelişmesi geri olan çocuklara verilir. Bağırsak yumuşatıcı özelliğinden başka on iki parmak bağırsağındaki ülserler’ede iyi gelmektedir.

Ameliyatlardan sonra kalbin zayıflaması, tansiyonun düşmesi ve hastanın birdenbire fenalaşması gibi hallerde tehlikeyi Fransızlar damardan bal enjekte suretiyle, diğer tedavilerden çok daha iyi sonuç aldıklarını müşahede etmişlerdir.

Difteri, boğmaca, kızıl, kızamık; balın içindeki sıcaklık verici maddeler ve mikroplar öldürücü özellik sebebiyle süratle önlenmektedir. Boğaz iltihaplarına nezle, grip, damar sertliği ve romatizmaya karşı koruyucu iyi edici özellikleri tıpça kabul edilmektedir. Balın sarhoşları kısa zamanda ayıltarak rahata kavuşturması bileşiminde mevcut B6 vitamini ile ilgilidir.

Yapılan Laboratuar çalışmalarından edinilen bilgilere göre bal aynı zamanda antibiyotik özelliğine sahiptir. En ağır yanıklarda bile krem yerine kullanılan bal yaranın iz bırakmadan iyileşmesini sağlar. Kansızlığın ve solunum yolları hastalıklarının da en iyi ilacı bal zature ve tifo gibi hastalıklarında mikroplarını diğer antibiyotiklerinden daha çabuk yok etmektedir.

Hazreti Peygamber efendimiz(SAV) dünyada en yararlı üç şey varsa bunun biri baldır, demiştir. Çünkü besin maddeleri arasında arı balının büyük önemi vardır. Hiç bir şeyle kıyaslanmayacak tadım ve besleyici özellikleri olan bal tedaviyi ve organizmayı zinde tutma yönünden çok önemlidir.

Eski devirlerden beri bilinen balın bu özellikleri, içindeki terkibinde bulunan glikoz, früktoz, sakaroz, dekstrin, albümin ve azotlu mineral ile diğer maddelerin fermentlerin,12 ayrı vitamin mikro elementlerin, fosfor, demir, magnezyum, kalsiyum, bakır, kurşun, makro-mikro elementleriyle çeşitli hormonların bileşik karışımından meydana gelir.

Ne kadar yenmelidir; sorusuna gelince günde 60-100 gram arasında olmak üzere yemeklerden iki saat önce ya da yemekten 3 saat sonra yenilebildiği gibi kahvaltıda ihmal edilmemelidir. Uzmanların belirttiklerine göre bal ılık süt, çay veya ıhlamurla birlikte alınmalıdır. Şeker hastaları içindeki glikoz miktarını düşünerek ölçüyü kaçırmamalı veya yememelidirler.