Âlemlerin Rabbi olan Allah’a hamdüsenâlar olsun ki, on bir ayın sultanı rahmet ayı Ramazan ayının gölgesi üzerimize düşmüştür. 4 Temmuz 2012 Çarşamba gününü Perşembe’ye bağlayan gece, Şaban ayının on beşinci gecesi, yani bizleri Ramazan-ı şerife hazırlayan mübarek Berat gecesidir.
Mü’minlerin günahlarından kurtulup temize çıkmalarından dolayı bu geceye “Berât(kurtuluş) gecesi” denilmektedir. Bu gece ayrıca, bereketli ve feyizli bir gece olması sebebiyle “Mübarek”; kulların Yüce Allah’ın çeşitli ihsanlarına kavuşmaları nedeniyle “Rahmet” ve bu geceyi en iyi şekilde ihyâ edenlerin seçilerek kendilerine sened (berat) verilmesi sebebiyle “Berae veya Sakk”isimleri ile de anılmaktadır.
Berat Kandilinin dinimizde ayrı bir önemi vardır. Kur’an-ı Kerim’de “Apaçık olan Kitab’a andolsun ki, biz onu mübarek bir gecede indirdik. Şüphesiz biz insanları uyarmaktayız. Katımızdan bir emirle her hikmetli iş o gecede ayırt edilir…”(Duhân, 44/2-4) buyrulmuştur. Bazı İslam âlimleri, Kur’an-ı Kerim’in dünya semasına indirildiği belirtilen mübarek gecenin, Berat gecesi olduğunu söylemişlerdir.
Kur’an’da adıyla geçen mübarek gece Kadir gecesidir. Sıfatları ve özellikleriyle geçen gece ise Berat gecesidir. Kadir gecesi Kur’an’ın Hz. Peygamber’e inmeğe başladığı “bin aydan hayırlı” bir Kur’an gecesidir. Ramazan ayı içinde aranması gereken mübarek bir gecedir. Berat gecesi ise Kur’an-ı Kerim’in yedinci kat semadan bir bütün halinde Beyt-i Mâmur denilen dünya semasına indirildiği gecedir. Bir başka ifadeyle Kur’an icmâli olarak Berat gecesinde inzâle, tafsilî olarak da Kadir gecesinde indirilmeye (tenzil) başlanmıştır. Berat gecesinin adı Kur’an’da geçmese de hadislerde “Şaban ayının yarı gecesi”(Tirmizî, Savm, 39) ifadesiyle anlatılmıştır.(Prof. Dr. H.Kamil Yılmaz, Altınoluk Dergisi, Sayı: 235, Sh.8)
Berat gecesinin değerini artıran beş özelliği vardır. Bunlar;
1. Her hikmetli işin seçimi ve ayırımı bu gecede yapılır. Yani kulların rızık, ecel gibi işleri, zelzele, güneş tutulması gibi tabiî olayların bilgileri, musîbet ve ölümlerle ilgili bilgiler Levh-ı Mahfuzdan alınarak ilgili meleklere tevdî edilir.
2. Berat gecesi mü’minlerin dualarının kabul edildiği, günahlarının af olduğu bağışlanma ve af gecesidir. Hz. Peygamber (s.a.s.) bu konuda şöyle buyurmuştur: “Allah Teâlâ Şaban’ın 15. gecesi dünya semasında tecelli eder ve Kelb kabilesinin koyunlarının kıllarının sayısından daha fazla kişiyi bağışlar.”(İbnMâce, İkame, 191)
3. Bu gece ilâhî rahmet ve mağfiret herkesi kuşatır. Nitekim Allah Resûlü (s.a.s.), “Allah Teâlâ bu gecede kendisine şirk koşmayan bütün Müslümanlara mağfiret eder; ancak kehânet ve büyü işleriyle uğraşanlar, içki ve zinada ısrar edenler ile anne babasını incitenler müstesnadır. Onlar tövbe etmedikçe mağfirete nail olamazlar” (Et-Tergipve’t-Terhib, c.2, s.239) buyurmuştur.
4. Bu gece Peygamberimize şefaat hakkının tamamı verilmiştir. Hz. Peygamber (s.a.s.) Şaban ayının on üçüncü gecesi Allah’tan ümmeti için şefaat izni istedi. O’na şefaat hakkının üçte biri verildi. On dördüncü gecesi tekrar niyaz etti, üçte ikisi verildi. On beşinci gecesi de talepte bulununca son üçte biri verildi. (Hak Dînî Kur’an Dili, İstanbul 1971, VI, 4293-4294)
5. Bu gecede yapılan ibadetlerin fazileti çok büyüktür. Peygamber Efendimiz (s.a.s) bu gecenin feyiz ve bereketini haber vermişlerdir: “Şaban’ın ortasında gece ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah o gece güneş batınca dünya semasına tecellî eder ve fecir doğana kadar, ‘Yok mu Benden af isteyen affedeyim; yok mu Benden rızk isteyen vereyim; yok mu bir musibete uğrayan ona afiyet vereyim, yok mu şöyle, yok mu böyle!’ der” buyurmuştur. (İbn Mâce, İkâme, 191)
Öyleyse;amellerimizin Allah Teâlâ’ya sunulduğu bu mübarek geceyi Kur’an okuyarak, namaz kılarak, günahlarımıza tövbe ederek ve Yüce Allah’a dua ve niyazda bulunarak en güzel şekilde değerlendirmeliyiz.
Bu duygu ve düşüncelerle, tüm okuyucularımızın Berat Kandilini tebrik ediyor, bu mübarek gecenin ilimize, ülkemize, âlem-i İslam’a ve tüm insanlığa huzur, mutluluk ve hayırlar getirmesini Yüce Rabbimizden niyaz ediyorum.