Gıda Terörü ve Sağlığımız

74

Terör ve teröristlerden  söz ederiz.  PKK terörü, trafik terörü ve sağlık terörü deriz.  Gıda terörü hiç bir zaman gündeme girmez. Her gün  sayısız  insanımızı  direkt  ve dolaylı  olarak kurban  verdiğimiz  gıda  terörünü tartışmalıyız ve  gıda teröristleri ile mücadele etmeliyiz.  
Her gün şu soruyu kendimize sorarak  güne  başlamalıyız . Bugün ne yiyip ne  içeceğiz ? Yediğimiz ve içtiğimiz  zehir mi olacak ?  Şifa mı   bulacağız ?  Haram mı, yoksa helal mi yiyip içiyoruz? Yiyip içtiklerimiz nasıl ve nerede hazırlanıyor?  Bu soruları çoğaltmak mümkün. Ancak sağlığımız için  bu  kadar önemli olan bu sorulara cevap aramak şöyle dursun aklımıza bile gelmiyor ?
Dünya’nın 65 den fazla ülkesini gezdim. Gıda konusunda  İsrail kadar titizlik yapan bir ülke yok. İsrail’e  girecek her gıda  sadece sağlık açısından değil dini açıdan da kontrol  edilmekte. Hahamların   onaylamadığı hiç bir gıda ürününün  İsrail’e girmesi yasaktır. Yahudi sermayesi  olan  ünlü gıda ve içeceklerle sigaralar bile  İsrail için özel üretildiğini acaba kaç kişi biliyor.
Yahudi  İsrail ve Hıristiyan  Batı  ülkeleri gıda konusunu çok önem verirken, Türkiye’de  hormonlu ürünler ve sağlığı zararlı içek ve  gıda maddeleri rahatlıkla satılabiliyor. Helal gıda konusu  Türkiye’de yeni gündeme gelmeye başladı. Türk Standartları Enstitüsü TSE yeni  helal gıda sertifikaları vermeye başladı.
Bu hafta  Türkiye’de ikincisi düzenlenen ikinci Uluslarası  Helal Gıda   Fuarına davetli olarak katılıp  belgesel çekme imkanım oldu. Helal  gıda konusu gelecekte  çok daha ilgili  çekecek ve   Türk insanı da  bilinçlenerek  yiyip içtiğinin  sağlığına ve inancına ne kadar  uygun olup olmadığını sorgulayacaktır.
Bugün  hastalıklar  artıyorsa, kanser   insanlarımızı öldürüyorsa. Genç insanlar hayatlarının baharında  sağlıkları kaybedip  ilaca mahkum oluyorlarsa  insanlarımız  her alanda sağlıklarını kaybediyorsa  Öncelikle yiyip içtiklerimiz sorgulamalıyız. Sağlıklı bir toplum  için öncelikle gıda  teröristleri ile mücadele etmeliyiz.
Devlet  anayasaya toplumun sağlını korumak için   madde bile koymuş. Yeni  hazırlanacak Anayasa’da  gıda konusunda çok özel maddeler konmalı. Yiyip içtiklerimiz  her bakımdan çok önemli. Önceki gün Çayırova’da açılan  Arden-Ferpa marketler Zinciri’nin açılışında  sağılıklı ve helal gıda Ürünleri’nin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha   anladım.
  
*Vali’nin  gıda uyarısı

Çayırova’da Arden Ferpa Hipermarketler zincirinin beşinci mağazasının açılışına katıldım. Sağanak yağmura rağmen Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği açılışa Vali Ercan Topaca, belediye başkanlarımız, kaymakamlarımız, Emniyet müdürlerimiz ve protokol mensuplarımız yoğun ilgi gösterdi. Çayırova’da ticaret hayatına yeni bir renk getirecek Arden Ferpa hipermarkete başarılar dinlerken, açılışta konuşma yapan Vali Ercan Topaca’nın konuşmasına dikkat çekmek istiyorum.
Vali bey açılışta gıda konusunda vatandaşlara önemli mesajlar verdi. Vatandaşların sağlığa dikkat etmelerini isteyen Vali Topaca bunun için yenilen ve içilen gıdalara önem verilmesini istedi. vatandaşların güvenilir olmayan yerlerden alışveriş yapmalarını istemeyen Topaca, herkesin güvenilir olduğunu bildiği yerlerden alışveriş yapmalarını istedi. halkımızın her ürünü yiyip içmemelerini, sağlıklı ürünleri tercih etmelerini isteyen Vali bey, Gıda konusunda yaptıkları çalışmalara da değindi. Valilik olarak gıda ve besin konusuna önem verip, kimseye müsamaha göstermediklerini dile getiren Vali bey, bu konuda titiz çalışmalar yaptıklarını ve halkın sağlığıyla oynayanlara müsaade etmeyeceklerini kaydetti.
Evet Vali beyin bu açıklamaları büyük önem taşıyor. Sağlık her şeyin başıdır. Sağlığın iyi olması da yediğimiz, içtiğimiz besinlerden geçiyor.  İyi olmamız da, hasta olmamamız da yediğimiz ürünlere bağlı. Aldığımız ürünleri de temin ettiğimiz yerler en az yediklerimiz kadar büyük önem taşıyor. Ben elimden geldiğince bilmediğim yerlerden alışveriş yapmamaya, sağlıksız besinleri tüketmemeye çalışıyorum. Ne olduğu belli olmayan yerlerden ve ne olduğu belli olmayan ürünlerden kaçınmaya çalışıyorum. Vali beyin bu açıklamalarını da bu yüzden önemsiyorum.

*Cihan’da Bir Nefes Sıhhat

Sağlık bizim toplumumuzda o kadar önemli bir yer tutuyor ki, Halkın ekmeği ile  oynayanların  çok ağır  cezalara çaptırıldığı  ve  idam   edildiğini tarih kitapları yazmakta.  Şairlerimiz bunu mısralarına bile taşımışlar. Hatta büyük cihan padişahı, Osmanlı’ya altın devrini yaşatan, Avrupalıların Muhteşem dedikleri Kanuni Sultan Süleyman o meşhur menkıbesinde şöyle demiştir:

“Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi
Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi.”

Kanuni’nin bu veciz sözlerinden anlaşılacağı gibi biz bir ferdin sağlığını devlete bile tercih eden bir toplumuz. Böyle bir anlayışın nesilleri olarak bize düşen yediğimiz ve içtiklerimize azami önem göstermektir. Zira giden gençlik ve kaybedilen sağlık geri gelmez. Bu yüzden sağlımızın kıymetini bilmeliyiz. Özellikle bizim gibi dört mevsim, sabah akşam her koşul altında koşturan insanlar sağlıklarına daha da dikkat etmeliler. 30 yıllık gazetecilik hayatımda mevsim yaz olsun, kış olsun, kar altında da sağanak yağmurda da görevimi ifa etmeye çalıştım. Sağlığıma azami derece de önem gösterdiğim için bu koşuşturmalarda rahatlıkla işimi yaptım. Kış mevsimlerinde bol bol C vitamini alarak, ıhlamur çayı tüketerek ve ne olduğu belirsiz ürünlerden uzak durarak bir çok hastalıktan korundum. Sizlerin de bu noktalarda önem göstermesini istiyorum.
Evet Kanuni’nin dediği gibi “Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi…” sağlığımıza önem gösterelim, yürüyüşler yapalım, sağlıklı gıdalar tüketelim, halkın sağlığıyla oynayanları ihbar edelim ve geçmişte olduğu gibi yine sağlıklı bir toplum halini alalım. 16 Ekim Dünya günü ve Gıda haftasını kutladığımız şu günlerde bu konuya biraz daha önem verelim ve gerekli önlemleri alalım. Gıda denetimlerini de ara vermeden sürdüren Zabıta ve tarım müdürlüğü ekiplerini de kutluyor ve kimseye müsamaha göstermemelerini diliyorum. Her gün kendi kendimize   şu soruyu  sorarak güne başlayalım ” Bugün  sağlığımız için ne yiyip içeceğiz ?