Karikatür Ciddi Bir İştir

234

Benim gibi sıradan insanların karikatür takipçisi haline gelmesinin hikâyesi hemen hemen aynıdır. Bizden önceki jenerasyonun karikatür vizyonu Gırgır’la bizim jenerasyonun da Leman’la gelişmiştir. 2000’li yıllarda Uykusuz bu bayrağı devraldı. Son dönemde ise Umut Sarıkaya tek başına ve binbir zahmetle Naber Dergisi’ni çıkartıyor. Helal olsun.

Mizah son derece ciddi bir iştir. O kadar ciddi bir iştir ki yanlış veya beceriksiz bir kişinin eline geçtiği zaman o kişiyi soytarıya çevirir. Mizahın şakaya gelecek bir yanı yoktur sizin anlayacağınız.

Karikatür de son derece ciddi bir iştir.

Karikatür sadece mizah için yapılmaz. Öyle karikatürler vardır ki yüzlerce sayfa kitabın veya saatlerce süren bir sinema filminin veya video kaydının anlatamadıklarını sadece bir sayfalık çizimde anlatır. En iyi hatiplerin bile saatlerce konuşarak anlatamadıklarını birkaç basit (!)çizgiyle beyinlere nakşeder.

Karikatürün ne kadar ciddi bir iş olduğunu en iyi bilenler, bir karikatür nedeniyle yargılanan ve önümüzdeki Cumartesi günü (23 Aralık) konuk edeceğimiz Murat Yılmaz ile o dönemki Kocaeli Aydınlar Ocağı Başkanımız Sayın Av. Ruhittin Sönmez’dir.

Şehrimizin ve hatta ülkemizin bu iki değerinin yargılanmasının sebebi herhalde mizahi anlayışlarının birilerince beğenilmemesi değildi.

Murat Yılmaz bir karikatür çizmişti, çizdiği karikatür Kocaeli Aydınlar Ocağı sitesinde yayınlanmıştı ve bu karikatürde anlatılan o vurucu gerçek birilerinin midesine fena oturmuş, hazımsızlık, gastrit ve kabızlığa sebep olmuştu.

Görüldüğü üzere karikatür o kadar ciddi bir şey ki aynı karikatür kimi insanın vücudunda endorfin salgılanmasına, beynindeki fosfor oranının artmasına, kan dolaşımını ve şeker dengesini bir düzene girmesine neden olurken kimilerinin de tahlil sonuçlarındaki tıbbı verilerinin olumsuz görünmesine neden olmaktadır.

Esasında karikatür öyle ciddi bir iştir ki, tıpkı turnusol kağıdı gibi bir insanın iyi mi yoksa kötü mü olduğunu mu tahlil edip ortaya çıkarmaktadır.

İşte bu nedenlerden dolayı, biz de Kocaeli Aydınlar Ocağı olarak önümüzdeki Cumartesi (23 Aralık) günü dünyaca ünlü karikatüristimiz Murat Yılmaz’ı ağırlayacağız. Murat Yılmaz hem konuşmasıyla hem de sergilenecek olan karikatürleriyle etkinliğe damgasını vuracak.

Neden Karikatür?

Ülkenin ve dünyanın pek çok problemi varken bizim karikatür ve mizah konulu bir etkinlik düzenlememizi eleştiren dostlarımız var. Canları sağ olsun. Ancak haksızlar. Biz karikatür konusunu ve konuğumuzu özellikle tercih ettik. Şöyle ki;

Öncelikle önümüz yılbaşı ve insanımızın bu yılbaşı döneminde ülkemizi ve dünyayı saran problemler deryasında boğulurken farklı bir konu konuşarak bir anlık teneffüs etmelerini istedik.

İkincisi yukarıda da ifade ettiğimiz üzere karikatür sadece mizah için yapılan bir sanat değildir ve dünyadaki pek çok ciddi problemi tek sayfalık bir karikatürle son derece vurucu bir şekilde beyinlere işleyebilirsiniz.

Üçüncüsü Türkiye’de refahın artması, kamu hizmetlerinin kalitesinin yükselmesi, ülkenin uluslararası dengede dengeyi belirleyen bir süper güç haline gelebilmesi için bizim bir Türk Rönesansı’na ihtiyacımız var. Takdir edersiniz ki Rönesans dediğiniz şey sanatçılarla ve gerçekten yetenekli sanatçılarla gerçekleşebilir. Bu hususa dikkat çekmek istedik.

Neden Murat Yılmaz?

Bize en çok sorulan sorulardan biri de neden başka bir karikatürist mesela Selçuk Erdem, mesela Umut Sarıkaya vb.değil de Murat Yılmaz’ı davet ettiğimiz.

Bir kere Murat Yılmaz da en az diğer isimler kadar tanınan ve karikatürleri sosyal medya başta olmak üzere pek çok platformda yayınlanan, paylaşılan bir karikatürist. Ve en önemlisi çizgilerine bakıldığı zaman bu çizginin Murat Yılmaz’a ait olduğunu sıradan insanı bile anlayabileceği özgün bir karikatürist.

İkincisi, iftiharla belirtiyorum ki Murat Yılmaz Kocaeli Aydınlar Ocağı’mızın bir üyesi. Böyle değerli bir üyemiz varken başkasını davet etmeye ihtiyacımız yok. Zaten böyle bir isim varken başkasını davet etmemiz çok ayıp olur.

Üçüncüsü ve belki de bu sebep aslında birinci olmalıydı, Murat Yılmaz doğma büyüme İzmitli. Tüpraş’tan emekli bir işçi. Hala İzmit’te yaşamaya devam ediyor. Şehrimizin böyle bir değeri varken dışarıdan bir isim davet etmek bu şehre karşı yapılmış çok büyük bir ayıp olurdu.

Murat Yılmaz’ı yıllar önce anlattığımız başka bir köşe yazısı var. O yazının linkini şuraya derc ediyorum, merak edenler bir zahmet okusunlar. (*)

Hülasa, 23 Aralık 2023 Cumartesi günü saat 15:00’de Fuar İçi Sivil Toplum Merkezi’nde harika bir organizasyona ev sahipliği yapacağız. Bu organizasyonun katılan herkesin ufkunu açacağı, hayata bakış açısını değiştireceği ve bundan sonra daha üretken bir insan olmak için çaba gösterme motivasyonu kazandıracağı konusunda kendimize güveniyoruz.

Hangi yaş grubundan olursa olsun sıradanlıktan ve problemlerin getirdiği baskı içinde yaşamaktan sıkılan tüm bireyleri bu programa davet ediyoruz.

Gelen herkes, hiçbir kazanım elde etmese bile hiç olmazsa bu şehrin ve bu ülkenin bir değeriyle aynı şehirde yaşıyor olmanın mutluluğunu yaşayacaktır.

Vesselam…

(*)https://kocaeliaydinlarocagi.org.tr/karikaturist-murat-yilmaz/

Önceki İçerikÜç Dergi
Sonraki İçerikİnsanlar para kazanmak için önce sağlıklarını, sonra sağlıklarını kazanmak için de paralarını harcarlar./Goethe
Avatar photo
1983 yılında Tokat Erbaa’da dünyaya geldi. İlk okulu Ankara’da, ortaokulu Bitlis Tatvan’da, Lise’yi Bursa’da okudu. 2001 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümünü kazandı. 2003 yılında bu okulu terk edip Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne girdi. 2008 yılında bu okuldan mezun oldu. Yüksek lisansını 2019 yılında Gaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde tamamladı. Halen Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde doktora eğitimini devam ettirmektedir. 2018 yılında siyasetle de ilgilenen yazar, 2019 yılında Kocaeli Aydınlar Ocağı’nın üyesi olmuş ve 2023 yılında Kocaeli Aydınlar Ocağı’nın başkanlığı görevine seçilmiştir. 2018 yılında bu yana Kocaeli’de köşe yazıları yazmakta ve yazıları Kocaeli’nin muhtelif yerel basın kuruluşlarının yanı sıra Kocaeli Aydınlar Ocağı web sitesinde yayınlanmaktadır. Yine 2018 yılından bu yana ülke genelinde barolarda eğitimler ve Kocaeli’de yerel STK’larda konferanslar vermektedir. Evli ve iki çocuk babasıdır. ESERLERİ : A. YAYINLANMIŞ KİTAPLARI 1) Katılım Bankacılığı, Yetkin Yayınları, Ankara, 2020. 2) Tayyip Erdoğan Sonrası Türkiye, Melekler Yayıncılık, Kocaeli, 2020. 3) Türk’ün Ustalarla İmtihanı, Kitap Yurdu Doğrudan Yayıncılık, 2023. B. YAYINLANMIŞ AKADEMİK MAKALELERİ 1) Tahkim Sözleşmesinin Unsurları – Leges Hukuk Dergisi, Prof. Dr. Saim Üstündağ’a Vefa Andacı, Ekim 2020, Y:11, S: 130, s. 112-133. 2) Milletlerarası Mal Satımına İlişkin Birleşmiş Milletler Antlaşması’na (Viyana Sözleşmesi / CISG) Göre Taşıma Halindeyken Satılan Mallara İlişkin Hasarın İntikali – Prof. Dr. Saim Üstündağ’a İthafen İlmi Makaleler, Aristo Yayınevi, İstanbul 2021, s. 335-360. 3) Nama Yazılı Pay Senetleri Üzerinde Önalım, Alım, Geri Alım ve Öncelik Hakları - Prof. Dr. Saim Üstündağ’a İthafen İlmi Makaleler II, Aristo Yayınevi, İstanbul 2021, s. 1-59. 4) Faiz ve Vade Farkı Kavramlarının Hukuki Niteliklerinin Karşılaştırılması – Sosyal Bilimlerde Güncel Gelişmeler, Dora Basım, Bursa, 2021, s. 19-41. 5) Anonim Şirketlerde Payın ve Pay Senetlerinin Devri - Sosyal Bilimlerde Güncel Gelişmeler II, Dora Basım, Bursa, 2022, s. 313-336. 6) Limited Şirketlerde Pay Devri – Bilimsel Araştırmalar, Yetkin Yayınları, Ankara, 2023, s. 113-130. 7) Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmelerinde Yüklenicinin Temerrüdü Nedeniyle Sözleşmeden Dönme, Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, Aralık 2023, S:28, s. 133-161.