Türkosfer / Türkofon Milletler Topluluğu –XXI

119

İlginç yerleşim yerlerimizin ikinci kısmıyla Türk atmosferinde gezintiye devam ediyoruz..

 

108 – İlginç Türkik Yerleşim Yerleri (Devamen ikinci kısım) :

 

  • MOENA LA TURCHİA – İtalya’nın kuzeyinde, Avusturya sınırında bir kasaba. II.Viyana

Kuşatması’nda esir düşen bir Osmanlı yeniçerisi bu köyde tedavi edilmiş, sonra köy halkını Dükalığın adaletsiz vergilerine karşı ayaklandırmış ve köy halkının sevgilisi olmuş. Kasaba halkı da onun geleneklerini 331 senedir yaşatır olmuş.

Başlık parası dâhil Türk örf ve adetlerini benimsemişler. Türkçe bilmiyorlar ama Küçük Türkiye’de doğduk diyorlar. Ve her yıl Türk kıyafetlerini giyip, kasabanın simgesi olan ay yıldızlı bayraklarını alıp festival düzenliyorlar. Bir de bizi bekliyorlar.

Son zamanlarda ORSAM’ın yaptığı “İtalya’da Unutulmuş Bir Köy: Moena Türkleri” başlıklı çalışma ve Moena kasabası haricinde yeni tespit edilen Rione Turchia (Türk Bölgesi) güzel hizmetlerden

  • FAYMONVİLLE – Belçika’nın Arden bölgesinde yaşayan, ay yıldızı sembol olarak

tanıyan ve Haçlı Seferlerinde Türklere karşı savaşmayı reddettikleri için bu ismi aldıkları kabul edilen bir köy dolusu insan. Futbol kulüplerinin ismi Turkania.

Her yıl yaptıkları ay yıldızlı festivale Avrupa Türkleri de ilgi gösteriyor. Türkiye Cumhuriyetiyle de temas kurmak istediler ama ilgi görmediler. Fehriye Erdal’a karşı Faymonville.

  • TURKEİJEWEG / TURKEYE – 16.yy’da 1.500 Osmanlı forsası İspanya’ya karşı

Hollanda’ya destek vermek için bu köye yerleşiyor. Bir asra yakın bu görevi bihakkın ifa ediyorlar ve Kral adlarını o köye hatıra olarak veriyor.

Köy, ülkenin Zeeland bölgesindeki Sluis kasabasına bağlı. Hane sayısı ise 50. Köyde en çok tanınan kişi merhum Barış Manço. Köyü ilk keşfeden de o.

  • SİNT ANNA TER MUİDEN – Türkiye Köyü’ne 15 dakika uzaklıkta, Sluis’in 1 km.

batısında bir kasaba. Muiden’liler zor durumdaki bir Osmanlı gemisine yardım edince padişah da onları ödüllendirmek için İstanbul’a davet etmiş. Sultanın hediyesi olan gümüş hilâl kasabanın armasında. Kasaba meydanında da hilâlli – tulumbalı bir çeşme mevcut.

O gün bu gündür kasaba halkına ‘Türkler’ deniliyor. Ve Türkiye’den daha çok  ilgi bekliyorlar.

  • DROGHEDA – İrlanda’nın doğu sahilinde, Başkent Dublin’e 70 km. uzaklıkta bir şehir.

İrlanda açlık ve kıtlıktan kırılırken 1847’de tahıl yüklü 5 Osmanlı gemisi İngilizlerin karşı koymasına rağmen Drogheda Limanı’na yardımı boşaltır. İrlanda soyluları bununla ilgili Sultan Abdülmecid’e teşekkür mektubu, Drogheda Belediyesi de şükran plaketi ve anıtı hazırlamışlardır. Şehir armasında da ay yıldız vardır.

1919 yılında kurulan ve Trabzonspor’la da kardeş kulüp olan Drogheda United takımın amblemi bordo – mavi ay yıldız. Ve İrlanda Liginde şampiyonluğa oynuyorlar. Aynısından bir de İngiltere Liginde var; Porsmouth.

  • VARNSDORF – 14.yy’dan kalma bir köy. Çek Cumhuriyeti’nin Almanya sınırındaki

Bohemya bölgesinde. Martin Luther’in aforoz korkusuyla Saksonya’ya sığınıp yeni mezhebini ilan etmesiyle kasabanın kaderi değişmiş (1535).

1555 Ougsburg Antlaşması’na kadar çekmediği sıkıntı kalmamış. O sıralar sadece Osmanlı’nın desteğini almış. Ki Protestanlığın bir mezhep olarak tanınması Osmanlılar ve daha çok Kanunî sayesinde olmuştur.

Osmanlı yalnızca dinî anlamda değil aynı zamanda ticarî anlamda da kurtarıcı

olmuştur. 1700’lü yıllarda Şam dokumaları kente getirilmiştir. Zamanla Avusturya İmparatorluğu’nun mühim şehirlerinden biri olmuştur. Günümüzde de 30 bine yakın nüfusuyla önemli bir tekstil şehridir. Tarihi kilisesi ve Beethoven’e 1830’da ilham kaynağı olması da turist çeker.

Bayrağındaki ve şehir armasındaki ay yıldızdan başka bizle irtibatları yok ama neden bizim turistik gezi alanımızda olmasın ki?

  • SAKHALİN ADASI – Mançurya ile Japonya arasına sıkışmış olan büyük Sakhalin Adası

(72.500 km2) adını hemen batısındaki dev Sakha-Yakut coğrafyasından almış. 600 bin nüfusu barındırıyor ve bunun % 80’i de Rus. Kalan kısım Koryak (Koreli), Yakut, Tatar, Ukrain, Japon, Evenk, Orok, Aynu ve Nivik (Gilyak).

Türk tarihinin gizemli topluluğu Sakalar ve/veya İskitlerin kıtalarda ve okyanuslarda izini sürmek keyifli olsa gerek..

  • ANTİL ADALARI (ANTİLYA) – Pirî Reis’in Kitab-ı Bahriyesi’nde 1465 yılında (H. 870)

bulunduğunu beyan ettiği ve Kavad, Varak, Vasıt, Gadanda, Samokoslo gibi isimli adalardan oluşan topluluk. Adı bizim Antalya gibi..

Türkler ve Kayıklar (Turks  and Caicos) ülkesi de hemen yanı başında. Fatih Devrinde Türk denizcilerinin buralara ulaşması muhtemel. Pirî Reis, Amerika Kıtası’nın adının Antilya Kıtası olduğu fikrinde. TİKA için tatilde de çalışma imkânı..

  • HUME CİTY – Avustralya’nın Melbourne Şehrine bağlı beldelerden biri ve bolca Türk

yaşıyor. O kadar ki diğer ismi Anadoluspor olan Hume City FC’nin başkanlığını Steve Kaya adlı bir Türk yapıyor ve takım 5 bin kişilik John İlhan Stadyumu’nda maçlara çıkıyor.

  • AUBURN – Avustralya Sidney’de 35 nüfuslu kasaba ve bu nüfusun % 15’i Arapça, %

12’si de Türkçe konuşuyor. Auburn Gelibolu Camii’leri (Gallipoli Mosque) meşhur.

  • SCHAERBEEK – Belçika’nın Brüksel Şehrine bağlı 130 bin nüfuslu belediye. Türk

göçmenlerden ötürü adı Küçük Anadolu’ya (Petite Anatolie) çıkmış durumda. Afyon Emirdağlı’lar çok miktarda; sonra Faslılar ve diğer Asyalılar ile İspanyollar geliyor.

  • SAİNT JOSSE TEN NOODE – Yine Belçika Brüksel’deki belediyelerden; nüfusu 30 bin ve

Belediye Başkanı Emir Kır adlı bir Türk. Kasabanın nüfusunun yarıya yakını Türk ve Faslı göçmenler.

 


1850’de eğitim amacıyla İngiltere’ye giden Mirat-ı Zafer ile Serağ-ı Bahri adlı Osmanlı gemilerinin kaza ve salgınlarla ölen mürettebat için 1902’de Porsmouth’a anıt ve şehitlik yapılmıştır. Kentin futbol takımı da ay yıldızını buradan almıştır.

İngilizcesi; Sachalin

www.barbaros.biz