Urfa Karacadağ Türkmenleri

105

Uzun zamandan beri temasta olduğum Urfa Karacadağ Türkmenleri’ni köylerinde ziyareti geçtiğimiz Pazar günü (19 Mayıs 2013) gerçekleştirdik.

58’i tamamen Karacadağ Türkmenleri olmak üzere 2 de akraba olan, toplam 60 köylük, böylesine büyük bir coğrafyayı gezmek, görmek ve burada yaşayan insanlarla beraber olmak her Türk çocuğunun yaşaması gereken bir duygudur diye düşünüyorum.

Urfa’nın merkezine Karacadağ Türkmenleri Derneği tabelasını asan Başkan Nusret KAYA, Başkan Yardımcısı Sedat Bey ve diğer tüm yönetim Kurulu ve dernek temsilcileri, adeta bir Karacadağ Türkmenleri Kalesi oluşturmuşlar.

Bu kale öyle bir kale ki, zapt edilemez, fethedilemez, içeriye yabancı ve zararlı unsurlar giremez.   

Türkçelerini maalesef anadil olarak kullanamayan bu kardeşlerimiz, elbette Türkmenliklerinin farkındalar ve gittiğimiz bütün köylerde, rahatça ben Türkmenem ifadesini duyabilirsiniz. Türkmen olmak konusunda hiçbir tereddüt, hiçbir şüphe duymayan bu kardeşlerimizin mutlaka sık sık ziyaret edilmesi ve onların büyük bir Türk Dünyasının parçası oldukları hatırlatılması gerekmektedir.

Köylerin çoğu oldukça büyük köyler. Bizim bölgemizde artık çok az kalmış olan köy hayatı tam anlamıyla bir çok köyde yaşanmaktadır. Karacadağ Bölgesinin biraz dağlık olması ve Göçerlik kültürünün hâlâ ağırlığını hissettirmesi nedeniyle hayvancılık ağırlıklı bir geçim düzeni ile yaşamaktadırlar. Toprak ziraatı elbette var, ama, hayvancılık daha ağırlıklıdır.

Dünyada Türk Milleti’nin en çok bilinen özelliklerinden biri olan Misafirperverlik, Karacadağ Türkmenleri kardeşlerimizde hiç değişmeden yaşamaktadır. Gittiğimiz her evde, bizi ağırlamak için olağanüstü gayretleri görmek ve mutlaka yedirme, içirme ve beraber olma için samimi ve ısrarlı teklifleri duymak Türk Milletine, Türkmenlere olan saygımızı bir kat daha artırdı.

Gittiğimiz son evden ayrılma isteğimizi belirtirken, saatin akşama yaklaşması nedeni ile ev sahibi Hacı Emmi’nin şimdi sizin buradan yemek yemeden kalkmanız bize hakaret anlamına gelir demesi çok duygulandırıcı idi. Kıramadık ve kesilen koyun ile 25-30 kişi muhteşem bir sofra ile ağırlandı.

Ben daha önce Karakeçili aşiretinde de ağırlandım ve aynı misafirperverliği orada da görmüştüm.

İşte Türkmen geleneği ve işte Türk Milleti dememek mümkün değil.

Urfa Siverek İlçesi Karacadağ Bölgesi Tırkan Türkmen aşiretinin bütün fertlerini, oradaki okullarda çocuklara zor şartlar altında eğitim vermeye çalışan öğretmenleri ve Başta Nusret KAYA olmak üzere Dernek yöneticilerini sevgi ve saygı ile bağrıma basıyorum.

Bu ziyaretimizin gerçekleşmesinde emeği geçenleri de anmamak haksızlık olur elbette.

Mehmet AYNA ve İsmail ÜZÜN ile birlikte gittik ve tabii hızlı şoförümüz İsmail DİNÇ de eşlik etti. Çok güzel bir yolculuk ve kusursuz bir birliktelik yaşadığımız bu arkadaşlara teşekkür ederim.

Maddî destek veren Kadir DİNÇ, Abdülkadir ÜÇKARDEŞLER, Kadir Tarım ve Mehmet AYNA’yateşekkür ederim.