Türk Eğitim-Sen’in Haklı Tepkisi

96

24 Eylül Çarşamba Günü Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen’in Milli Eğitimde yapılan haksızlıklara, adaletsizliklere, hukuk dışılığa ve sürgünlere tepki yürüyüşü vardı. Bu anlamlı yürüyüşler birçok şehrimizde düzenlenmişti.  Birçok kuruluş bu haklı ve şahsiyetli duruşa ve yürüyüşe destek verdi. Keyfi davranışlar, manevi işkenceler hiç kimseye özellikle öğretmen ve okul yöneticilerine yapılmamalı ve kimsenin ekmeği ile oynanmamalı idi. Ama maalesef Milli Eğitimdeki kıyım ayyuka çıktı. Bizim geçmişte sarı sendika dediğimizin yerini bugün yalaka ve yandaş sendika aldı.

Eğitim camiasına baskı ile bu kuruluşa üye kazandırılması çok çirkindir. Şahsiyetli, meslek onurunu koruyan, idealist ve milliyetçi öğretmenler dün kızıl komünistlerden az çekmediler. Bugün ise; vatansız, bayraksız, devletsiz, milli kimliksiz Türk düşmanı yeşil komünistler kızılların yerini aldı. Artık milliyetsiz sağın borusu ötüyor.

Aslında bu yapılan kıyım ve haksızlıklara karşı İstanbul’da on binler yürümeliydi. Demokratik haklarını kullanmayanların, rahatını bozmayanların ve tepkisiz kalanların şikâyet hakları da olmamalıdır. Korkmak ve sinmek hiçbir şeyi çözmüyor. Yürüyüşte Türk Eğitim-Sen üyesi bazı ünvanlı meslektaşlarımızı doğrusu gözüm aradı.

Vatan Caddesinden geçerken İstanbul Emniyet Müdürlüğü binasının üstünde yer alan bir yazı gözüme takıldı; “İstanbul Police Department”. Bir ara burada “Ne mutlu Türküm diyene” ifadesi yer alırdı. Daha sonra bu yazı belki de demokratikleşme, barış ve çözüm sürecini zedeliyor diye yerinden indirildi. En sonunda İngilizce bir yazı tepeye kondu. Türkiye yol geçen hanına döndüğü için binlerce yabancı birer mayın gibi aramızda dolaşıyor. Pasaport sorulan Türkmenler ise içeri alınmıyor. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün belki İngilizcesinin de yazılmasına ihtiyaç olabilir. Ancak bütün ciddi ülkelerde olduğu gibi, önce devletin dili ile yazılır ve daha sonra da İngilizcesi yazılabilir. Yeni ve eski veya yarı sömürgeler hariç ciddi ülkeler böyle yapıyor. Gözlemlediğimiz bu sorun yabancılaşma örneklerinden sadece birisidir. Bu konuda en az bizim kadar hassas olan emniyet mensuplarının bulunduğuna da inanıyoruz.

***

Ortadoğu yine kaynıyor ve kaynatılıyor. Süper güç tarafından İslami görüntülü terör örgütleri kullanılıyor. Görevlerinin bittiğine inanıldığında uçaklarla bombalanıyor. El Kaide, El Nusra kaynaklı İŞİD terör örgütü ile sınırların değiştirilmesi sağlanıyor. Türkmenler gibi etnik guruplar evsiz ve vatansızlaştırılıyor. İŞİD vasıtasıyla zaten zayıflatılan Suriye ve Irak merkezi yönetimleri sıkıştırılıyor. İslam’ın kötü propagandası yapılarak, İslami teröre gerekçe bulunuyor. İŞİD kullanılarak peşmerge ve PKK’ya Batı ülkelerince silah ve techizat yardımı yapılıyor. Kürdistan’ın Suriye ve Irak ayağı tamamlanıyor. Sırada İran ve Türkiye var. Bizim durumumuz maalesef içler acısı. Çelişki üzerine çelişki sürüyor. Milliyetçiliği reddedenler, ayaklarının altına alabileceklerini zannedenler Milli menfaatleri de gerektiği gibi koruyamazlar. 49 tutuklu vatandaşını koz olarak kullanan Türkiye’ye takas yapılarak bu koz kaybettirildi. Şimdi Türkiye askeri seçenekte öne sürülüyor. Bunu yapan sözde dostlar, ileride Ankara’yı Bağdatlaştırmaya çalışacaklardır.  Tampon bölgede inisiyatif ne ölçüde bizde olacaktır? Silah yardımıyla dolaylı da olsa PKK’yı destekleyen Batı koalisyonunun yanında olamayız. Yüz karası bir terör örgütü olan İŞİD de bize çok uzaktır. Evlerini terk edip göç eden Türkmenler evlerine dönemediği sürece İncirlik de kullandırılmamalıdır. PKK’yı terör örgütü olmaktan çıkaracak olanlar dost ve müttefik olamaz. Türkiye, Malatya’daki füze üssünü ve diğer kozlarını kullanabilmelidir. Yeni Türkiye gibi hayali projelerle uğraşmak yerine; hayati sorunları birlikte göğüsleyelim.

 

Önceki İçerikGüneş Macaristan’dan Doğuyor
Sonraki İçerikKurban Bayramı Mesajı
Avatar photo
1944 İstanbul doğumludur. Orta Öğrenimini Maarif Kolejinde, yüksek öğrenimini İktisadî ve İdari Bilimler Yüksek Okul'unda tamamlamıştır. 1967'de İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne asistan olarak girmiştir. Ord. Prof. Dr. Z.F. Fındıkoğlu'na asistanlık yapmıştır. 1972'de "Bölgelerarası Dengesizlik" teziyle doktor, 1977'de "Orta Teknik Eğitim-Sanayi İlişkileri" teziyle doçent, 1988'de de profesör olmuştur. 1976 Haziranında yurt dışına araştırma ve inceleme için giden Erkal 6 ay Londra ve Oxford'ta inceleme ve araştırmalar yapmış, Doçentlik hazırlıklarını ikmal etmiştir. 1977 yılında hazırladığı "Orta Teknik Eğitim-Sanayi İlişkileri" isimli Eğitim Sosyolojisi ve Eğitim Ekonomisi ağırlıklı tezle Doçent olmuştur. 1988'de Paris'de, 1989'da Yugoslavya Bled'de yapılan milletlerarası UNESCO toplantılarında ülkemizi birer tebliğle temsil etmiştir. 1992 Yılında Hollanda'da yapılan Avrupa Konseyi'nin "Avrupa'da Etnik ve Cemaat İlişkileri" konulu toplantısına tebliğle katılmıştır. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi dışında dönem dönem Harp Akademilerinde, Gazi Üniversitesi'nde, Karadeniz Teknik (İktisadi ve İdari Bilimler Yüksek Okulu) ve Marmara Üniversitelerinde de derslere girmiştir ve konferansçı olarak bulunmuştur. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İktisat Bölümü ve İktisat Sosyolojisi Anabilim Dalı Başkanı, Metodoloji ve Sosyoloji Araştırmaları Merkezi Müdürü, İstanbul Üniversitesi Senato Üyesi, Aydınlar Ocağı Genel Başkanı ve İstanbul Türk Ocağı üyesi olan Prof. Dr. Erkal'ın yayımlanmış ve bir çok baskı yapmış 15 kitabı ve 700 civarında makalesi vardır. Halen Yeniçağ Gazetesi'nde Pazar günleri makaleleri yayımlanmaktadır. Prof. Dr. Erkal evli ve üç çocukludur. Dikkat Çeken Bazı Kitapları : Sosyoloji (Toplumbilimi) (İlaveli 14. Baskı), İst. 2009 Orta Teknik Eğitim-Sanayi İlişkileri, İst. 1978 Bölgelerarası Dengesizlik ve Doğu Kalkınması,(2. Baskı), İst. 1978 Sosyal Meselelerimiz ve Sosyal Değişme, Ankara 1984 Bölge Açısından Az Gelişmişlik, İst. 1990 Etnik Tuzak, (5. Baskı), İst. 1997 Sosyolojik Açıdan Spor, (3. Baskı), İst. 1998 İktisadi Kalkınmanın Kültür Temelleri, (5. Baskı), İst. 2000 Türk Kültüründe Hoşgörü, İst. 2000 Merkez Binanın Penceresinden, İst. 2003 Küreselleşme, Etniklik, Çokkültürlülük, İst. 2005 Türkiye'de Yolsuzluğun Sosyo-Ekonomik Nedenleri, Etkileri ve Çözüm Önerileri (Ortak Eser), İst. 2001 Ansiklopedik Sosyoloji Sözlüğü (Ortak Eser), İst. 1997 Economy and Society, An Introduction, İst. 1997 Yol Ayrımındaki Ülke, İst. 2007 Yükseköğretim Kurumlarının Bölgelerarası Gelişme Farklılıkları Açısından Önemi ve İşlevleri, İTO, İst. 1998 (Ortak Araştırma)