Dünyanın oluşumundan bu yana turizm hep vardı…
Nasıl mı?
Ticaretle başlayan seyahat etme zorunluluğu tüccarların ve kervanların konaklayabileceği “Güvenli han – hamam” yapımını geliştirmiştir. Bu gelişme daha sonraları, zengin ve gösterişli “Kervansarayları” insanlığın hizmetine sunmuştur.
Kervansaraylarda sadece konaklamayla yetinilmemiş “Eğlence ve yemek” sektörünün gelişmesi sağlanmıştır. Seyahat eden insanların özgürce ve güvenle konaklamaları sağlanınca, ticaretle birlikte kültür turizmi gelişmeye başlamıştır.
Tarihte karşılaştığımız yüzlerce ünlü filozof ve kâşiflerin bu tür seyahatleri mevcuttur. Yazdıkları kitaplardan binlerce yıldır yararlanmaktayız.
Kocaeli’mizin şirin ilçesi olan Gölcük’te Gölcük Belediyesi özverili çalışmasıyla tarihin toprakaltından kurtarılıp, başarılı bir restorasyonla gün yüzüne çıkartılarak turizme kazandırılmıştır. Gölcük Kervansaray’ı şuan kültür merkezi olarak kullanımda…
Görmediyseniz ilk fırsatta ziyaret etmenizi önemle tavsiye ederim.
Kocaeli’miz, asırlardır jeolojik konumundan dolayı birçok devlete ev sahipliği yapmıştır. Bu yüzden toprak altında kalmış çok değerli tarihi kanıtlar müze Müdürlüğü, İl Kültür-Turizm Müdürlüğü ve belediyelerimizin sonsuz gayretleriyle tekrar turizme kazandırılmaya çalışılmaktadır. Bu konuda sivil toplum kuruluşlarının desteği ve gayretleri yadsınamaz.
Meydana çıkacak bu tarihi eserler kültür turizmiyle birlikte iç ve dış turizmini de harekete geçirecektir. Böylelikle ilimizdeki ticari potansiyel ve otellerimizin doluluk oranları sürekli yükselecektir.
Böylece iş istihdamı sorunu ortaya çıkacağından şimdiden Kocaeli Üniversite’mize bu konuda da büyük görev düşmektedir.
İlimizdeki mevcut turizm yatırımlarının eğitimli personel sıkıntısı gerçekten had safhadadır.
Gelecek yazımda ilimize yapılacak turizm yatırımları ve bunların getireceği sıkıntıları sizlerle paylaşacağım.