Tipo Basım’dan Sosyal Medyaya

59

 

Zaman hızla geçiyor. Yaşadığımız her gün gelecekte tarih olacak olaylara şahitlik yapıyoruz. En hızlı gelişme ve değişme ise bilişim ve medya alanında yaşanıyor. 30 yıllık gazeteci ve TV programcısı olarak medya, bilişim ve iletişim alanında ki gelişmeleri ve değişimin canlı tanığıyım.

Çayırova Belediyesi’nin sosyal medya konulu paneli gerçekten önemli. Belediye Başkanı Sayın Ziyaettin Akbaş’ı candan kutlamak istiyorum. Daha önce de özellikle engellilere yönelik ve diğer alanlarda da paneller ve sempozyumlar düzenlemişti. Uluslararası Çayırova yarı maratonu sadece Türkiye değil dünyada maraton tarihi bakımından önemli ses getirmişti. 26 Şubat 2013 tarihinde düzenlenecek Sosyal Medya sempozyumu ise yerel veya Genel Medya’nın geleceği açısından da önemli. Bütün medya mensupları bu sempozyumu yatkından takip etmelidir.

Bir zamanlar basın sektörümüz dünyanın çok gerisindeydi. Son 30 yılda ki gelişmenin canlı tanığıyım. Gazeteler huruharf denen kurşun harflerle elde edilip sallama usulüyle elde basılıyordu. Sonra Tipo baskı sistemi devreye girdi, entertip denen dizgi makinalarında pota da ki sıcak kurşunla satır satır dizilip fotoğraflarda klişe yoluyla gazeteye basılıyordu. Daha dün diyeceğimiz yakın bir geçmişte bir çok medyamız tipo sistemle okur karşısına çıkıyordu. Bu baskı sistemi ile basılan gazetemiz halen araştırmacıların arşivinde yer almaktadır.

Gebze’ye ilk entertip dizgi ve otomatik baskı makinesini getiren bir gazete yöneticisi olarak basın ve medya sektörümüzün nereden nereye geldiğini yakından takip ediyorum. Ofset teknoloji artık çok gerilerde kaldı. Canlı yayınlanan haberlerin yerini artık cep telefonlarımızdan saniye saniye takip ettiğimiz internet medyası ve e-medya denen bilişim ve iletişim teknolojileri aldı.

Sanal medya veya sosyal medya da ki gelişme baş döndürücü hızı ile değişim ve dönüşümüne devam ediyor. Nerede duracağı da belli değil. Medya ne kadar çok gelişirse gelişsin sanal ve sosyal medyayı yönetecek bilgili ve bilinçli kendini her alanda yetiştirmiş insan faktörüne ihtiyaç var. Bugün yerel ve genel medyamıza baktığımzda en büyük eksikliğin yetişmiş insan faktörünün olmamasında görüyoruz.

Üniversitelerimizde iletişim fakülteleri çoğaldı. Medya’nın her alanı için bölümler açıldı. Ancak İletişim Fakültelerinden mezun olan genç arkadaşlarımıza baktığımızda Türk medyasının geçmişinde ve nereden geldiğinden hangi evreleri ve aşamaları geçirerek bugünlere geldiğinden habersizler. Dünü iyi bilmeden bugünü anlamak ve geleceği yönlendirmek mümkün değildir. İletişim fakültelerinde geleceğin genç medya mensuplarına medyanın hangi aşamalardan geçerek bugünkü sosyal medya’ya geldiği ders olarak okutulmalıdır.

Çayırova Belediyesi’nin organize ettiği Sosyal medya sempozyumu her bakımdan çok önemli. Ancak geçmişle ilgili detaylı medyanın nasıl soyla medya alanına geldiği bir raporla kamuoyuna açıklanabilseydi. Geçmişi bilmeden bugünkü sosyal medyayı gerçek anlamda anlamak mümkün değildir.

Yaşadığımız çağ bilgi ve bilişim çağını da geçerek uzay çağı oldu. Türkiye’nin Göktürk 2 uydusunun uzaya gönderilmesiyle ilgili daha önce bu köşede yazdığımız yazılar on binlerce kişi tarafından okunup belgesellerimizin izlenmesi insanlarımızın uzaya ilgisini ve geleceğin uzay çağı olduğunu gösteren en önemli göstergedir. Sosyal Medya’nın yerini yakın b.ir gelecekte uzay çağı alacak sadece dünyadan değil uzaydan haberlerle dünya medyası insanları bilgilendirme yolunda hızla ilerliyor.

ÇAYIROVA BELEDİYESİ’NİN SOSYAL MEDYA SEMPOZYUMU

Sosyal Medya’nın öneminin farkına varan Çayırova belediyesi, 26 Şubat Salı günü Türkiye’de ilk kez sosyal medya Sempozyumu düzenleyecek. Konuyla ilgili belediye Başkanı Ziyaettin Akbaş dün sabah basın toplantısı düzenleyerek bilgi verdi. Sosyal Medyayı takip etmenin gerekliliğinin altını çizen Başkan Akbaş, bu amaçla 4 kişilik bir sosyal Medya birimi kurduklarını belirterek belediye hizmetlerinde sosyal medyanın iyi yönde nasıl kullanılacağına dair sempozyum düzenleme kararı aldıklarını söyledi. Amaçlarının yeril yönetimlerde sosyal medya kullanımını artırmak ve çalışmaların halka yayılmasını sağlamak olduğunu dile getiren Akbaş, “Sosyal medya halkın medyası. Herkes kendi düşüncesini bu yolla aktarabiliyor. Sorun ve şikayetleri öğrenebiliyoruz.” Dedi.

SEMPOZYUMA KATILACAK İSİMLER

Çayırova belediyesi tarafından organize edilen sosyal Medya sempozyumuna başkan Akbaş’ın yanı sıra Büyükşehir Belediye başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve Marmara Belediyeler birliği başkanı recep Altepe açılış konuşmalarını gerçekleştirecek. Paneli Prof.Dr. Osman Özsoy yönetirken, konuşmacılar ise Bahçeşehir Üniversitesi Reklamcılık Bölüm başkanı Ali Atıf Bir, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Şule Er Çetin, AK Parti MKYK üyesi Edibe Sözen, BİMER Halkla ilişkiler uzmanları Nurhal İyidoğan ve Pınar Ergüney Otar, Marmara Üniversitesi siyasal bilgiler Fakültesi Dekanı Recep Bozlağan, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı, Zeytinburnu Belediye başkanı Murat Aydın.

Sonuç olarak Çayırova Belediyesi’nin sosyal medya sempozyumu geleceğin medyası açısından da ö8nemli. Bu sempozyumu yakından takip etmek, bilgilenmek ve geleceğin sanal medya dünyasında yer almak gerekiyor. Sayın başkan ve çalışma arkadaşlarını bir kez daha kutluyor başarılar diliyorum.