Tanıdığım Altan Deliorman

106

 

Ülkemizin çok değerli fikir ve düşünce adamlarından birini daha kaybettik. Vefatından bir hafta önce kendisiyle telefon görüşmesi yaparak, Aydınlar Ocağı tarafından yapılacak Bayramlaşmaya davet ettim. Ancak, çok rahatsız olduğunu belirterek bütün arkadaşlara selamlarını söylememi  istemişti. Üzüntümüz çok büyüktür. Fakat, üzüntümüz ne kadar büyük olursa olsun kaybımız ondan daha büyüktür. Türk Milliyetçiliğinin temel direklerinden biri yıkılmıştır.

Fikir ve düşünce adamlarının kaybı, arkada yeri doldurulamayacak büyük boşluklar bırakır. İşte Altan Deliorman, yeri doldurulamayacak fikir ve düşünce adamlarından biridir. Çalışkanlığı, dürüstlüğü, fedakarlığı hafızalarımızdan hiçbir zaman silinmeyecektir.

Altan Deliorman,  gençlik yıllarından beri, kendisini Türklük meselelerine adamış bir fikir ve düşünce adamıydı. Durmadan, dinlenmeden, zor şartlar altında çalışarak, Türklüğe ve Türk Kültürüne hizmet etmiş ve o heyecan kendisinde hiç bitmemişti. Çok sakin bir tabiatı vardı. Fakat kültür sahasında Türklüğe karşı yapılmış bir yanlış, bir karalama, bir haksızlık ve bir saldırı karşısında şaşılacak derecede tepki gösterir ve bu konularda makaleler yazardı. Büyük bir vatanseverdi. Türklüğe, kimsenin kolay kolay yapamayacağı şekilde sessiz ve derinden hizmet ederdi.  Prensiplerine bağlı ve gösterişi hiç sevmezdi. Kimseyi incitmez ve kırmazdı.

Ben, kendisini 1974 Yılında Aydınlar Ocağı’nda tanıdım ve uzun yıllar birlikte görev yaptık. O tarihten itibaren görüşmelerimiz vefatına kadar devam etti. Ramazan Ayı’ndan önce kendisini Aydınlar Ocağı heyeti olarak bürosunda ziyaret edip ülke meseleleri hakkında hasbihalde bulunduk.

Altan Deliorman, 1935 tarihinde İstanbul da dünyaya geldi. Babası Gazeteci-Yazar Necmettin Deliorman’dır. Haydarpaşa Lisesinden mezun olmuş ve bir müddet İ.Ü. Hukuk Fakültesinde öğrenimini sürdürmüştür. Daha sonra İ.Ü. Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümüne girerek buradan mezun oldu.

Aydınlar Ocağı Genel Merkezi’nin kurucuları arasında yer aldı. Aydınlar Ocağı’nda müdürlük, muhasip üyelik, veznedarlık, genel sekreterlik ve yönetim kurulu üyeliği görevlerinde bulundu. Uzun yıllar Boğaziçi Yayınları’nın müdürlüğünü yaptı. Daha sonra Bayrak Basın Yayın Şirketi’ni kurarak bir takım kültür ağırlıklı kitaplar neşretti. Orkun Vakfı’nı bazı arkadaşlarıyla birlikte kurarak başkanlığını yaptı. 2008 Yılında, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından basın mesleğinde 50. yılını doldurması dolayısıyla ‘Basın Şeref Ödülü’ verildi. Büyük Türkçü, tarihçi Nihal Atsız’ın talebeleri arasında yerini aldı.

Tercüman Gazetesi’nin Avrupa baskılarında köşe yazarlığı, Tan, Akşam, Ekonomi, Son Havadis, Ortadoğu Gazetelerinde muhabirlik, yazı işleri müdürlüğü gibi görevlerde bulundu. Ayrıca Kopuz, Ocak, Toprak, Milli Yol, Boğaziçi, Türk Edebiyatı, Bayrak, Orkun Dergilerinde yazıları yayınlandı. Çok çeşitli sahalarda kitapları, araştırmaları, hatıraları neşredildi. Rahmetli Prof. Dr. İbrahim Kafesoğlu ile birlikte tarih kitapları(lise 1,2,3) hazırlayarak, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından liselerde ders kitabı olarak okutuldu. Daha akla gelmeyen pek çok çalışmanın ve hizmetin altına imzasını atmıştır.

Altan Deliorman, her zaman dostları, arkadaşları ve sevenleri tarafından aranacaktır. Kendisine Allah’tan rahmet diliyorum. Mezarında Nur içinde yat Altan Ağabey.