Su Medeniyetinden Damlalar ve Yaşadığımız Şehir Kocaeli (Makale 2)

82

Kocaeli’nin nüfusu hızla artmakta ve sanayi kuruluşları her geçen gün çoğalmaktadır. Günümüzde yılda 25 bin civarında doğum ve 20 bine yakın göç sebebiyle Kocaeli’nin nüfusu artmakta ve 40 bine yakın yeni su abonesi yapılmaktadır.1980 li yıllarda, bu kadar olmasa da, bölgemizde hızlı bir nüfus artışı mevcut olup yeni ve daha güçlü bir su kaynağı olarak Yuvacık Kiraz Deresi üzerinde yapılması düşünülen Yuvacık Barajı çalışmaları hızlandırılmıştır. Bu baraj, DSİ tarafından 1982-1983 de planlanmış ve 1986 da İzmit Su Temin Projesi adı altında,  o gün ki İzmit Belediye Başkanı Sn Necati GENÇOĞLU zamanında şekillendirilmiştir. Yuvacık Barajı adı altında 1987 de Gama inşaat firması tarafından inşaatı başlamıştır. Yapımı çok uzadığı ve şehrin su sıkıntılarının artması sebebiyle, Sn Sefa  SİRMEN’in Belediye Başkanlığı  döneminde, 1996 yılında yap işlet devret modeli  ile bir  İngiliz firmasına yeniden ihale edilerek  yapımı  hızlandırılmıştır. Bu firma,  1999 yılında temiz su arıtma tesisi ve isale hatları dâhil işi bitirmiş,  18.01.1999 tarihinden itibaren ise şehre buradan su verilmeye başlanmıştır. Yuvacık barajı maliyeti ve işletiş şekli sebebi ile önemli siyasi tartışma konusu olmakla beraber halen Kocaeli’nin birinci su kaynağıdır. 2014 yılından itibaren işletme hakkı tamamen Kocaeli Büyük Şehir Belediye Başkanlığı’na geçmiştir.

2006 yılındaki kuraklık sebebi ile yapılan alternatif su kaynaklarını hizmete alma çalışmaları çerçevesinde önce Sapanca gölü-Yuvacık barajı temiz su arıtma tesisi arasında bağlantı hattı yapılıp hizmete alınmıştır. Bu hat ihtiyaç durumunda Kocaeli halkının sapanca gölü suyundan istifadesi imkânını sağlamaktadır.2013 yazındaki kuraklıkta şehrimizin su ihtiyacının karşılanmasında önemli oranda istifade edilmiştir. Ayrıca 2013-2014 kuraklığı yeni alternatiflere ihtiyaç olduğunu göstermiştir. Bunun için  Kandıra Namazgah Barajı hızla tamamlanıp devreye alınarak  Kandıra bölgesinin ihtiyacı  buradan temin edilmektedir. Namazgah Barajı suyu, yazın önemli bir nüfus artışı yaşayan Kerpe-Kefken-Cebeci hattının temiz su ihtiyacını karşılamaktadır. Ayrıca ihtiyaç durumunda Derince-Körfez ilçelerinin kuzeyindeki yerleşim birimlerinin ihtiyacına cevap verecek bir alt yapı da bölgeye getirilmiştir.   (0)Sıfır su kesintisi hedefi ile bu çalışmalara, bölgemizde 80 derin kuyu açılarak, yeraltı sularımız, temiz su arıtma tesislerine bağlanmış ve bu sulardan da istifade imkânına kavuşulmuştur. Ayrıca ‘gri su’(geri kazanım suyu)ların sanayi ve çevre sulama ihtiyacında kullanılması gibi çok önemli çalışmaların yapıldığını öğreniyorsunuz.

Kitap, 2000’li yılların başında, şehrimiz için çok önemli bir sorun olan İzmit Körfez kirliliğini ortadan kaldıran evsel atık suların arıtılmasına yönelik de önemli bilgileri veriyor. Tarafımca 26.12.2012 tarihinde Kocaeli Aydınlar Ocağı internet sayfasındaki makalemi de kaynak gösteren bu konuda, çalışan 17 adet atık su arıtma tesisinin günde 200 tona yakın atık çamuru çıkardığı bilgisi ve yapımı devam eden 3 adet ve projelendirilmesi tamamlanmış 4adet atık su arıtma tesisi ile evsel atıkların %99 arıtmalardan geçirilmesi hedefiyle,  birçok Avrupa şehrinden daha ileri bir hizmet in verildiği bilgisini öğreniyoruz. Bu sayede İzmit körfezi önemli oranda temizlenmiş Karamürsel plajlarında mavi bayrak alınarak denize güvenle girilebilir olmuştur. Şehrimizde ayrıca tifo, para tifo, hepatit-A gibi kirli sularla bulaşan hastalıklarında artık yok denecek kadar az olması bu alt yapı hizmetlerimizin yeterli olduğunun diğer bir göstergesidir.

Son sayfalarda ise çeşme restorasyonları, Pakistan ‘da, Karadağ’da temiz su arıtma tesisleri yapılması, Van ‘da deprem sonrası su hizmetlerine katkı verilmesi gibi diğer çalışmalar anlatılıyor. Son sayfalarda ise yeni gölet, baraj ve İSU kurumunun su ve güneşten enerji üretimine yönelik projeleri hakkında bilgilerin olduğunu görüyorsunuz.

Son 10 yılda yapılan bütün bu çalışmalarla şehrimizdeki su hizmetleri çok ileri seviyeye getirilmiştir.  Böylece musluklarından sıfır kesintili içilebilir suyu akan bir şehirde yaşamaktayız. Bu dönemin Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Sn İbrahim Karaosmanoğlu, İSU kurumu Genel Müdürü Sn İlhan Bayram ve çalışma ekibi ile ne kadar gururlansa yeridir. Böyle bir kurumda 2 dönem yönetim kurulu üyeliği yapmış olmak da şahsım için ayrıca bir övünç kaynağıdır.

Kocaeli’mizin su hizmetlerini, bu konuda emeği olan herkesi bilmeğe ve öğrenmeğe vesile olan böyle bir eser içinde ilgilileri tebrik ve takdir ederken bu hizmetleri yapanlardan ölenlere rahmet, sağ olanlara da sıhhat ve afiyet dileklerimle saygılarımı sunarım.