Siyasette Vefa

76

İnsan için organları ne ise, siyasi partiler için de teşkilatı odur. Siyasi partiler, seçmen-parti ve taban-tavan arasındaki ilişkiyi teşkilatlar vasıtasıyla yürütürler. Teşkilatları vasıtasıyla sahada varlık gösterirler. O nedenle teşkilatı ne kadar organize ve ne kadar dinamikse siyasi parti de başarıya o kadar yakın olur.

Teşkilatın önemi özellikle de seçim dönemlerinde kendini gösterir. Teşkilat faaliyetlerinde kendini gösteren, tanınırlık sağlayarak öne çıkan isimler, seçimlerde partileri tarafından sahneye sürülme ihtimali en yüksek olan adaylar olarak karşımıza çıkarlar. Siyasi partiler zaman zaman konjonktürel sebeplerle teşkilat dışından isimleri aday olarak düşünebilirler. Ama bu teşkilat dışından aday gösterme durumunun istisna olması ve aday gösterilecek ismin son derece iyi belirlenmesi gerekir. Zira teşkilat dışından aday göstermek, o seçimde sahada çalışacak olan teşkilatın motivasyonunu olumsuz etkileyebilir. Çünkü insanlar doğaları gereği, parti hiyerarşisi içerisinde sarf ettikleri emeklerinin karşılığını seçimde aday gösterilerek görmek isterler.

Teşkilat dışından aday gösterme meselesi siyasi partiler açısından çok sancılı bir durumdur. Zira bir yanda seçmende bir karşılıklarının olduğu dolayısıyla da kendilerine seçim kazandırma ihtimalinin daha yüksek olduğunu düşündükleri teşkilat dışından isimler, diğer yanda da partilerinden vefa bekleyen kendi evlatları vardır.

Siyasette vefa olur mu? Olmalıdır. Siyasi vakıaları, ekonomik vakıalarda olduğu gibi tamamen kapitalist ve tamamen matematiksel kâr/zarar hesabına göre değerlendiremezsiniz. Siyasi partiler bugün kendilerinden vefa bekleyen evlatlarına vefa göstermezlerse, hem o vefa bekleyen isimlerin hem de teşkilatın diğer üyelerinin partilerine duydukları aidiyet hislerinin zedelenmesine sebep olurlar. Çünkü partinin bütün fertleri bilir ki, bugün o kişi ve/veya kişilere gösterilmeyen vefa yarın kendilerine de gösterilmeyecektir.

Vefa bekleyen bu isim hiç kimsenin olmadığı bir zamanda öne çıkmış, partisinin kuruluşunda fedak’arlık göstermiş, emek sarf etmiş, sıfırdan ortaya bir şeyler koymuş, partisini temsil etmiş bir isimse şayet, böyle bir ismin partisinden vefa görmemesinin meydana getireceği hayal kırıklığı ve motivasyon kaybı şüphesiz ki daha fazla olacaktır. Bu ismin eksikleri ve hatta büyük hataları olsa bile, kimsenin ortalıklarda olmadığı bir zamanda ortaya çıkıp partisi adına bir şeylerin temellerini atması, bu kişiye vefa gösterilmesi için tek başına yeterli bir sebeptir.

Siyasette isimler önemlidir evet. Ama siyasi partilere oy kazandıran asıl faktör o partinin kurumsal kimliğidir. 2009 yerel seçimlerinde Şanlıurfa’da Eşref Fakıbaba’nın Ak Parti tarafından aday gösterilmediği için bağımsız aday olarak seçimlere girmesi ve açık ara seçimi kazanması örneğinde olduğu gibi, kişinin isminin partinin isminin önüne geçtiği istinai durumları saymazsak seçmenin büyük bir kısmı genel / yerel seçim ayrımı yapmaksızın isme değil siyasi partinin kurumsal kimliğine oy verir. Bu durum özellikle de büyükşehirler için böyledir.

Önümüzde yerel seçimler var ve siyasi partiler büyük bir titizlikle aday belirleme çalışmalarını yürütüyorlar. Şüphesiz ki her siyasi parti en doğru adayı belirlemek ister. Ama bazen öyle durumlar vardır ki, en doğru isim göz önünde durmasına rağmen görmezden gelinmeye çalışılır. O siyasi partinin yöneticilerine yakışan, görmezden gelmeye çalıştıkları kişiye vefa göstermek ve aday olarak o ismi ilan etmektir. Dosta vefa göstermek bugün seçim kazandırmasa bile, uzun vadede başarı kapılarının ardına kadar açılmasını sağlayacaktır.

 

 

Önceki İçerikKimlik İnşasında Yalan ve Doğruluk
Sonraki İçerikBaşka Açıdan İstiklâl Harbi
Avatar photo
1983 yılında Tokat Erbaa’da dünyaya geldi. İlk okulu Ankara’da, ortaokulu Bitlis Tatvan’da, Lise’yi Bursa’da okudu. 2001 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümünü kazandı. 2003 yılında bu okulu terk edip Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne girdi. 2008 yılında bu okuldan mezun oldu. Yüksek lisansını 2019 yılında Gaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde tamamladı. Halen Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde doktora eğitimini devam ettirmektedir. 2018 yılında siyasetle de ilgilenen yazar, 2019 yılında Kocaeli Aydınlar Ocağı’nın üyesi olmuş ve 2023 yılında Kocaeli Aydınlar Ocağı’nın başkanlığı görevine seçilmiştir. 2018 yılında bu yana Kocaeli’de köşe yazıları yazmakta ve yazıları Kocaeli’nin muhtelif yerel basın kuruluşlarının yanı sıra Kocaeli Aydınlar Ocağı web sitesinde yayınlanmaktadır. Yine 2018 yılından bu yana ülke genelinde barolarda eğitimler ve Kocaeli’de yerel STK’larda konferanslar vermektedir. Evli ve iki çocuk babasıdır. ESERLERİ : A. YAYINLANMIŞ KİTAPLARI 1) Katılım Bankacılığı, Yetkin Yayınları, Ankara, 2020. 2) Tayyip Erdoğan Sonrası Türkiye, Melekler Yayıncılık, Kocaeli, 2020. 3) Türk’ün Ustalarla İmtihanı, Kitap Yurdu Doğrudan Yayıncılık, 2023. B. YAYINLANMIŞ AKADEMİK MAKALELERİ 1) Tahkim Sözleşmesinin Unsurları – Leges Hukuk Dergisi, Prof. Dr. Saim Üstündağ’a Vefa Andacı, Ekim 2020, Y:11, S: 130, s. 112-133. 2) Milletlerarası Mal Satımına İlişkin Birleşmiş Milletler Antlaşması’na (Viyana Sözleşmesi / CISG) Göre Taşıma Halindeyken Satılan Mallara İlişkin Hasarın İntikali – Prof. Dr. Saim Üstündağ’a İthafen İlmi Makaleler, Aristo Yayınevi, İstanbul 2021, s. 335-360. 3) Nama Yazılı Pay Senetleri Üzerinde Önalım, Alım, Geri Alım ve Öncelik Hakları - Prof. Dr. Saim Üstündağ’a İthafen İlmi Makaleler II, Aristo Yayınevi, İstanbul 2021, s. 1-59. 4) Faiz ve Vade Farkı Kavramlarının Hukuki Niteliklerinin Karşılaştırılması – Sosyal Bilimlerde Güncel Gelişmeler, Dora Basım, Bursa, 2021, s. 19-41. 5) Anonim Şirketlerde Payın ve Pay Senetlerinin Devri - Sosyal Bilimlerde Güncel Gelişmeler II, Dora Basım, Bursa, 2022, s. 313-336. 6) Limited Şirketlerde Pay Devri – Bilimsel Araştırmalar, Yetkin Yayınları, Ankara, 2023, s. 113-130. 7) Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmelerinde Yüklenicinin Temerrüdü Nedeniyle Sözleşmeden Dönme, Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, Aralık 2023, S:28, s. 133-161.