Sıcak Ramazan Aylarındaki Soğuk Tehlike

131

Ramazan ayının yazın en sıcak ve  uzun günlerine rastlaması sonucu doğal olarak insanlarda açlık, daha şiddetli de susuzluk ve hararet oluşuyor. Bu duygu ile bilhassa iftarda yemeklerin yanında soğuk içecekler çok tüketiliyor. Tıp asitli içeceklerin kullanılmamasını, su dahil hiç bir içeceğin soğuk içilmemesini tavsiye etse de; insanlarımız sıcağın verdiği hararetle bu tavsiyelere aldırmadan yemek arası ve sonrası soğuk içecekleri çok fazla tüketiyor.

Sıcak yiyeceklerle soğuk içeceği  karıştırmanın diş sağlığı açısından da çok büyük mahzuru var. Nasıl ki bir cam parçasını ateş üstünde ısıtıp sıcak olarak soğuk su altına tuttuğunuzda cam çatlıyorsa; aynı şekilde diş minelerimizde sıcak yiyecekleri çiğnerken ısınıyor, hemen soğuk içecek alınırsa ani temasla mine çatlıyor ve oradan da çürümeye başlıyor. Porselen diş kaplamaları da böyle durumlardan aynı şekilde etkilenip, çatlayıp yerinden atıyor.

Yiyecek ve içecek olarak sıcak ile soğuk olanı hemen arka arkaya almamalıyız. Sağlığımız için en uygunu içecekleri ılık tüketmek, hiç olmazsa normal  ortamda bekletilmiş içecekleri tüketmek. Eğer sıcak yiyeceğin yanında soğutulmuş içecek veya yiyecek de alınıyorsa, arada biraz beklenmeli ki ağız içimiz normal ısısına yaklaşsın. Ramazanla birlikte ön dişlerde mine çatlaması veya diş kaplama şeklindeki protezlerin kırılma vakaları artınca bu açıklama zaruri oldu.