Belediye başkanlarının görev tanımında “belde halkının huzur, esenlik, sağlık ve mutluluğu için gerekli önlemleri almak” olduğunu yazmıştım. Buradan halkın yaşadığı ortamdaki her şeyin; yol-sudan soluduğu havaya kadar günlük hayatımızda ki her unsurun daha iyi olması ve zarar verici olmamasına yönelik çalışmalar anlaşılır. Bir önceki yazımda önemli hizmetler veren ve sonra kapanan Yüzüncü Yıl Belediye Doğum Evi’ni tanıtmıştım. Bu yazımda da yerel yönetimlerimizin halen verdiği sağlığa dönük bazı hizmetlerinden bahsedeceğim.
Ambulans hizmetleri: Belediyelerimiz kuruluşlarından beri imkânları ölçüsünde 1-2 ambulansla da olsa bu alanda hizmet vermişlerdir. Kocaeli Büyükşehir Belediyemizin bu alandaki çalışmaları ise son 20 yılda giderek artan yeterliliği ile tanımaya, tanıtmaya değer özelliktedir.
Ambulans hizmetleri Sağlık Bakanlığı’nın düzenlemeleriyle yapılır ve takip edilir. Burada iki tür ambulans hizmeti tarifi vardır. Birincisi acil tıbbi müdahale imkânlı ve kırmızı şeritle işaretli, alo
112 ile alınan ambulans hizmetidir. Diğeri ise mavi şerit işaretli taşıma ambulans hizmetidir.
Birincisi bizzat Sağlık Bakanlığına bağlı kamu ve özel sağlık kuruluşlarının bünyesinde çalışırlar.
Diğeri ise yerel yönetimler dâhil muhtelif kurum ve kuruluşların idaresinde hizmet verirler. Kocaeli Büyükşehir Belediyemizin bu alandaki hizmetleri 2004 yılında yeniden yapılandırılmıştır. 2004’te ilçe belediyelerinden gelen 7 ambulans bir merkezde toplanıp tek merkezden yönetim şekliyle müracaat eden vatandaşlara hizmet başlamıştır. Sonra bu konuda hizmet veren Med-Line firmasından hizmet satın alma şekliyle çalışmaya devam edilmiştir. 2019’dan itibaren ise Belde A.Ş. üzerinden bu hizmet yürütülmektedir.
Taşıma ambulans hizmetlerinden yararlanabilmek için belirli ölçüler vardır. Bunlardan biri kişinin yatalak ama acil tıbbi ihtiyacı olmamasıdır. Tıbbi ihtiyacı olan durumlarda 112 ambulans sistemine müracaat edilmelidir. Tedavisi bitmiş fakat özel arabayla evine gitmesi zor olaninsanlar, diyaliz hastaları, tedavi için hastanelerde uygulama ihtiyacı olan kronik ve yatalak hastalar bu hizmetten yararlanmaktadırlar. Bu ve benzeri durumda olan insanlarımız 444 11 41 veya 153 nolu telefon aracılığıyla hizmet ihtiyaçlarını bildirerek bu hizmetten yararlanmaktadırlar.
Tabii ki vatandaşlarımızın bundan istifade edebilmeleri için sağlık kurumundaki randevu ve işlemlerini tamamlamış olmaları ve bir gün önceden ilgili birimden teyit almaları gerekmektedir.
Taşıma ambulans hizmetiyle ortalama ayda 3200 vatandaşımızın işi görülmektedir. 2022 yılında toplam 45 bin insanımız bu hizmetten yararlanmıştır. Taşıma ambulans hizmeti Kocaeli ili içinde bir ücret alınmadan yapılmaktadır. İl dışına gidişlerde ise belediye meclisinin belirlediği bir ücret alınmaktadır. Bu ambulans hizmeti Gölcük, Karamürsel, Başiskele, Gebze ve İzmit’te ki istasyonlarda konuşlanan ve tek merkezden yönetilerek sürdürülmektedir. Bu ambulanslarımız ayrıca yazın sahil bölgelerinde çalışan cankurtaranlar ile irtibatlıdırlar. Ayrıca şehrimizdeki muhtelif toplantı ve etkinliklerde yardımcı sağlık hizmeti vermek üzere sorumluluk almakta ve insanımıza güven vermektedirler.
Engelsiz taksi hizmeti: Şehrimizde yaşayan engelli insanlarımızın öncelikle sağlık sorunlarında ayrıca bir yerden bir yere gitme ihtiyacı durumunda yine alo 153 ila ulaşabildikleri bir hizmet imkânıdır. Engelli insanlarımızın tekerlekli araçları ile indirilip bindirilebildiği mekanizmaları da olan 15 adet özel araç ile bu hizmet yürütülmektedir. Bu çalışma ile 2022 yılında 15.499 hizmet yerine getirilerek vatandaşlarımızın ihtiyaçları giderilmiştir. Benzeri bir hizmet ayrıca İzmit Belediyemizce de verilmeye başlamıştır. İlçe belediyelerimiz büyükşehir belediyesinin yapmakta olduğu hizmetler yerine farklı alanlarda ve uyumlu şekilde eksik kalan veya yapılamayan alanlarda çalışmalar yapmasının daha uygun olacağını yazmadan geçemeyeceğim. Örneğin İzmit Belediyemizin okul öncesi eğitimine daha çok destek, mahalle kütüphanelerinin artırılması gibi…
Evde bakım hizmeti:
Sağlıkta kalın. (devam edecek)