Ramazan’da İslam Coğrafyası

106

 

Şefkat ve merhamet duygularının en yoğun yaşanması gereken Ramazan Ayı’ndayız.

Ramazan Ayı’nın 9. günü; Muş’un Bulanık ilçesinde ot yüzünden çıkan çatışmada 7 kişi öldü, 9 kişi yaralandı.

Ramazan Ayı’nın 13. günü; Irak’ın başkenti Bağdat’ta Şii esnafın çoğunlukta bulunduğu değişik mekânlara yapılan bombalı saldırılarda 60 kişi öldü, 190 kişi yaralandı.

Ramazan Ayı’nın 16. günü; Erzurum’un Tekman ilçesinde köpek meselesinden çıkan kavgada 12 kişi yaralandı.

Ramazan Ayı’nın 16. günü; Pakistan’ın Sukkar kentinde bulunan Ordu İstihbarat Servis Binası’na düzenlenen intihar saldırısında 8 kişi öldü, 38 kişi yaralandı.

Ramazan Ayı’nın 16. gününe kadar Suriye’de rejim güçleri ile muhalifler arasında çıkan çatışmalarda 1262 kişi hayatını kaybetti.

Ramazan Ayı’nın 17. günü; Tunus’ta insan hakları savunucusu Brahmi 14 kurşunla öldürüldü, Tunus karıştı.

Ramazan Ayı’nın 18. günü; Pakistan’ın kuzeyindeki Paraçinar’da pazar yerine yapılan saldırıda 39 kişi öldü, 70 kişi yaralandı.

Ramazan Ayı’nın 19. günü; Diyarbakır’ın Bismil kazasında arazi anlaşmazlığı yüzünden iki aile arasında çıkan silahlı çatışmada 8 kişi öldü, 4 kişi yaralandı.

Ramazan Ayı’nın 19. günü; Libya’da Cuma günü muhalif lider Abdulsalem El Mismari suikaste kurban gitti, halk Müslüman kardeşleri protesto için sokaklara döküldü.

Ramazan Ayı’nın 20. günü; Somali’de Türk Büyükelçiliği’ne saldıran El Kaide bağlantılı militanlar bir polisimizi şehit edip, üç polisimizi yaraladılar.

Ramazan Ayı’nın 20. günü; Mısır’da, Sisi ve Mursi taraftarlarının çatışmasında ilk belirlemelere göre 200 kişi öldü, 4500 kişi yaralandı. Mursi taraftarları gıyabi cenaze namazı kılarlarken, Sisi taraftarları Tahrim Meydanı’nda sevinç gösterileri yaptılar.

İftar sofrasında ellerini açan Müslüman taraftarlar Allah’tan zafer istiyorlar, tekbirler eşliğinde birbirlerini boğazlıyorlar.

İnternet dünyası, testere ve bıçakla tekbir eşliğinde bir birlerinin boğazını kesen Müslüman müsveddelerinin vahşet görüntüleriyle dolu.

Bir buçuk milyar nüfusa sahip İslam coğrafyasında Ramazan Ayı olmasına rağmen, kan ve gözyaşı eksik değil.

Ramazandaki bu acı tablo, müminleri kötülüklerden ve nefsin azgın isteklerinden koruyan oruç ibadetinin de nasıl algılandığını yansıtmaktadır.

İslam coğrafyasında barış ve sevgi dininin sunduğu huzur ikliminden eser yok.

“Müminler kardeştir” ilkesi sanki hiç duyulmamış.

“Bir insanı öldüren, bir âlemi öldürmüş gibidir” diyen İlâhi mesaj, sanırsınız ki daha inmemiş.

Dini şekilde arayan ve İlâhi mesajın içeriğinden haberi olmayan cahil softaların dünyaya sunduğu görüntüler, gerçekten Sevgi Peygamberi’nin ruhunu incitir nitelikte.

Kan ve gözyaşının eksik olmadığı, fakirliğin ve geri kalmışlığın hâkim olduğu İslam dünyasında; “Aklını işletmeyen kavimlerin üzerine pislik yağdırırız” mesajı her haliyle tecelli etmiş.

Türbelerde hikmet bulan, hurafeleri ve masalları din sanan, din üzerinden siyaset ve ticaret devşiren, Allah’ı bırakıp küçük tanrılar peşinde koşan, ibadeti sarık ve sakalda gören, temiz bir vicdan oluşturamayan toplulukların üzerine rahmet ve hidayetin inmesi söz konusu olabilir mi?

Ve aşksız yobaz, işi gücü,

Namazla cennet takasında.

 

Tam dört asırdır Müslümanlık,

Cansız etiket markasında.

 

Kuran kalbi kör ezbercide,

Din, üfürükçü muskasında.