Ramazanda Devam Eden Yanlışlar

82

 

Mübarek Ramazan ayında ibadet ve yapılan hayırların dışında iyi bir durum muhakemesinin de yapılmasına ihtiyaç vardır. Doğrularımızı ve yanlışlarımızı dıştan gözlemleyerek hatadan dönmenin fazilet olduğu anlaşılmalıdır. Bu Ramazan’da da ülkemizin ufkunda beliren kara bulutlar dağılmış değildir. Her geçen gün ülkemiz birşeyler kaybediyor. 2002’den bugüne Türkiye nereden nereye getirildi sorusunun cevabı aranmalıdır. Ramazan birlik ve beraberlikleri güçlendiren, dayanışmayı arttıran, manevi gücün tazelendiği, sorunlarla boğuşabilecek moral ve enerjinin adeta depolandığı bir ay olmalıdır.

Maalesef ülkemizde uygulanan etnikçi politikaların ve parçacı bakış tarzının birlik ve beraberliğimizi yıpratmadığı söylenemez. Milli kimlik düşmanlığı yapanlar, insanlarımızı birbirine ötekileştirici ve soğutucu politikalar uygulayanlar, etnik taassuba teslim olanlar, yanlışlarını görmezden gelerek Ramazan ve Bayramlarda birden kardeşlikten, birlik ve bütünlükten bahsetmektedirler. Bu Ramazanda bazı siyasilerin siyasi terbiye noksanlığı verdikleri beyanatlarda ve yaptıkları suçlamalarda ortaya çıkıyor. Hakarete varan kamplaştırıcı tavırlar Ramazan’a rağmen devam ediyor. Bunun en çirkin örneğini iktidar partisinin sözcüsü H.Çelik vermiştir.

Türkiye gerçekten çelişkiler ülkesidir. Bir taraftan PKK ile pazarlıklar yapacak, terörle mücadele yerine müzakereyi tercih edecek, Devletin varlığını ve egemenliğini zayıflatacak, askeri kışlasına hapsedecek ve operasyon izni vermeyeceksiniz, devletten yana olanların ve korucuların saldırıya uğramasına sebep olacaksınız; diğer taraftan şehit ailelerine iftarlar verip bayrak, vatan ve terörle mücadeleden bahsedeceksiniz. Bu yanlışlarla şehitlerin ruhunun rencide edilmediği söz konusu olabilir mi? Askeri darbelere karşı olacaksınız, ancak dıştan kumandalı reform adı altındaki sivil darbelere, yasa değişikliklerine ve uygulamalara yeşil ışık yakacaksınız. Terörle mücadeledeki yanlışlar ve örgüte anlaşılmaz şekilde verilen tavizler, şehit analarını asıl ağlatan hususlar olmuştur.

** *

İslamın en iyi uygulandığı ülke gerçekten Türkiye’dir. Rahmetli Ayhan Songar Hoca, Kahire’ye yaptığı bir gezideki hatırasını anlatmıştı. Rahmetli Hoca ve eşleri Kahire’de bir camide vakit namazlarını kılarlar. Dışarıda bekleyen turistler müezzine para vererek ikinci defa ezan okuttururlar. Bu durum Hoca’yı şaşırtır ve Türkiye’de böyle bir şeyin olamayacağını düşündürür.

Yemen’de bir Türk köyü olan “Beyt-el Türki”üzerine bir araştırma yapan, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nden Yrd.Doç. Mehmet Karataş ilginç durumlarla karşılaşmıştır. Köy 400 yıl önce Osmanlı’nın bölgeye gitmesi ile kurulmuştur. Köy odasına benzeyen Divan adlı mekânı meslektaşımız ziyaret eder. Duvarlarda Osmanlı Padişahlarının resimlerini ve Atatürk’ün üniformalı resmi yer almaktadır. Başbakan ve Cumhurbaşkanlarımızın resimleri de duvarda asılıdır. Köyde yaşayanlar Türkçe bilmeseler de Türk olduklarının farkındadırlar. Başkaları da kendilerini Türk olarak isimlendirmektedir.

Demek ki, kimlik kültüreldir sadece dile dayanmaz, yaşama tarzı ile ilgilidir. Köydekiler 30-40 yıl öncesine kadar dışardan evlenme yapmamışlar. Toplu düğünler ve Anadolu’daki geleneklerin çoğu burada uygulanıyor. Temizliğe riayette aynı şekilde sürdürülüyor. Sana şehrinin en önemli camiinde tuvalete çıplak ayakları ile girip çıkanların daha sonra abdest alıp camiye girmeleri Sayın Karataş’ı hayli düşündürmüştür.

 

 

Önceki İçerikEkonomiden Anlamayanların Hikayesi!
Sonraki İçerikTürk Aydınlar Ocakları Kosova’da (2)
Avatar photo
1944 İstanbul doğumludur. Orta Öğrenimini Maarif Kolejinde, yüksek öğrenimini İktisadî ve İdari Bilimler Yüksek Okul'unda tamamlamıştır. 1967'de İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne asistan olarak girmiştir. Ord. Prof. Dr. Z.F. Fındıkoğlu'na asistanlık yapmıştır. 1972'de "Bölgelerarası Dengesizlik" teziyle doktor, 1977'de "Orta Teknik Eğitim-Sanayi İlişkileri" teziyle doçent, 1988'de de profesör olmuştur. 1976 Haziranında yurt dışına araştırma ve inceleme için giden Erkal 6 ay Londra ve Oxford'ta inceleme ve araştırmalar yapmış, Doçentlik hazırlıklarını ikmal etmiştir. 1977 yılında hazırladığı "Orta Teknik Eğitim-Sanayi İlişkileri" isimli Eğitim Sosyolojisi ve Eğitim Ekonomisi ağırlıklı tezle Doçent olmuştur. 1988'de Paris'de, 1989'da Yugoslavya Bled'de yapılan milletlerarası UNESCO toplantılarında ülkemizi birer tebliğle temsil etmiştir. 1992 Yılında Hollanda'da yapılan Avrupa Konseyi'nin "Avrupa'da Etnik ve Cemaat İlişkileri" konulu toplantısına tebliğle katılmıştır. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi dışında dönem dönem Harp Akademilerinde, Gazi Üniversitesi'nde, Karadeniz Teknik (İktisadi ve İdari Bilimler Yüksek Okulu) ve Marmara Üniversitelerinde de derslere girmiştir ve konferansçı olarak bulunmuştur. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İktisat Bölümü ve İktisat Sosyolojisi Anabilim Dalı Başkanı, Metodoloji ve Sosyoloji Araştırmaları Merkezi Müdürü, İstanbul Üniversitesi Senato Üyesi, Aydınlar Ocağı Genel Başkanı ve İstanbul Türk Ocağı üyesi olan Prof. Dr. Erkal'ın yayımlanmış ve bir çok baskı yapmış 15 kitabı ve 700 civarında makalesi vardır. Halen Yeniçağ Gazetesi'nde Pazar günleri makaleleri yayımlanmaktadır. Prof. Dr. Erkal evli ve üç çocukludur. Dikkat Çeken Bazı Kitapları : Sosyoloji (Toplumbilimi) (İlaveli 14. Baskı), İst. 2009 Orta Teknik Eğitim-Sanayi İlişkileri, İst. 1978 Bölgelerarası Dengesizlik ve Doğu Kalkınması,(2. Baskı), İst. 1978 Sosyal Meselelerimiz ve Sosyal Değişme, Ankara 1984 Bölge Açısından Az Gelişmişlik, İst. 1990 Etnik Tuzak, (5. Baskı), İst. 1997 Sosyolojik Açıdan Spor, (3. Baskı), İst. 1998 İktisadi Kalkınmanın Kültür Temelleri, (5. Baskı), İst. 2000 Türk Kültüründe Hoşgörü, İst. 2000 Merkez Binanın Penceresinden, İst. 2003 Küreselleşme, Etniklik, Çokkültürlülük, İst. 2005 Türkiye'de Yolsuzluğun Sosyo-Ekonomik Nedenleri, Etkileri ve Çözüm Önerileri (Ortak Eser), İst. 2001 Ansiklopedik Sosyoloji Sözlüğü (Ortak Eser), İst. 1997 Economy and Society, An Introduction, İst. 1997 Yol Ayrımındaki Ülke, İst. 2007 Yükseköğretim Kurumlarının Bölgelerarası Gelişme Farklılıkları Açısından Önemi ve İşlevleri, İTO, İst. 1998 (Ortak Araştırma)