Peygamberler Şehri Kudüs (5)

124

Yolumuz üzerinde Hz. Musa’nın mezarının olduğu yere uğruyoruz. Anayola 3-5 km mesafede yamaçta bir yer. Bitişiğinde eski bir mezarlık var. Bir vakıf tarafından görevlendirilmiş insanlar buranın bakım ve hizmetini yapmaktadırlar. Camisi ve  müştemilatı ile bir peygamber kabrini barındıran bu yer daha çok bakım ve ilgiye muhtaç. Burasının ilk olarak Selahattin Eyyübi zamanında tespit edildiğini ve ilk yapıların o zaman yapıldığını öğreniyoruz. Yahudilerce bu bilgiye inanılmıyor.  Kudüs’e akşam namazına Mescidi Aksaya yetişmek üzere yeniden otobüsümüzdeyiz.

23.06.2019 ve buradaki son günümüz: Sabah namazı için 03.00’de kalkıp Mescidi Aksaya gidiyoruz. Çıkış kontrol noktasında yoğun bir insan gurubu ve servis araçlarını görüyoruz. Bunların Kudüs ve çevresinde muhtelif işlerde çalışmaya giden Beytullahim’de yaşayan Filistinliler olduğu bilgisini alıyoruz. Cuma müslümanların ve cumartesi yahudilerin tatili olduğu böyle bir kalabalık yok iken Pazar işbaşı olduğu için böyle olurmuş . Bizim otobüsümüz tur otobüsü olduğudan kontrol noktasından rahatça geçiyoruz. Dışarıda da onlarca servis aracı ve yüzlerce insanı görüyoruz. 
Namaz sonrası otele dönüş: İsteyen arkadaşlar otelimize yakın bir mesafedeki yeniden doğuş kilisesine gittiler. Bu kilise Hz. Meryem’in Hz. İsa’yı doğurduğu yere M.S. 370 de İmparator Konstantin’in annesi Helena tarafından yaptırılmıştır. Hıristiyan aleminden yoğun bir ziyaretçisi mevcuttur.

Sabah kahvaltısını müteakiben 08.00 de bu sefer bavullarımızı da alarak otelden ayrılıyoruz. Hz. Davut’un mezarının olduğu Siyon dağına gidiyoruz. Burası Kudüs şehri içindeki din ve tarih kokan diğer bir adres. Kilise, Havra ve camii iç içe bulunuyor. Ayrıca Hz. Davud’un mezarının olduğu bölüm var. Hz. Meryem’in vefat ettiği yer de burasıdır ve bir kilisesi vardır. Camii maalesef kapalı ve müzeye çevrilmiştir. Hz. Davud’un mezarının olduğu yerde küçük bir kütüphane ve gelen ziyaretçilerin oturacağı sıralar vardır. Buradan yürüyerek Mescidi Aksa alanına gidiyoruz. Yolumuz üzerindeki Ermeni mahallesi, Yahudi mahallesi ve Müslüman mahallelerinden geçiyoruz. Mukaddes tepeye giden bu yol üzerinde tarihi bir çarşının izlerini görüyoruz. O dönemi tasvir eden resimler insanı hayrete düşürüyor.

Mescidi Aksa’yı son defa ziyaret edip Burak mescidini göreceğiz. Burak mescidi Peygamberimizin miraç hadisesinde binitini bağlayıp mukaddes kayaya gittiği yer. Alanın en güneybatısında olup dışarısı ağlama duvardır. Yapıda kullanılan taşlar, merdivenler, tavan yapısındaki taş unsurları ile özellikler taşıyan bir yapıdır. Burak mescidinde bir şükür namazı kılıp yapılan duadan sonra ayrılıyoruz.

Dinlerin, peygamberlerin ve tarihin iç içe olduğu bir şehir olan Kudüs turumuzun sonuna geldik. Otobüsümüze gelip yine mukaddes tepenin güneyindeki surların dibinden, tarihi Davud şehrinin kalıntılarını görerek ve tepedeki kutsalları son olarak seyrederek şehirden ayrılıyoruz. Tel Aviv havaalanına rahat bir yolculukla geliyoruz. Yapılan kontrollerden sorunsuz geçerek uçağa geçiş ve planlanan bir şekilde ülkemize, Sabiha Gökçen havaalanına geliyoruz.

Ercan Turun İzmitliler için güzel bir hizmeti de gurubunu yeniden İzmit’e getirmesidir. Dopdolu, güzel bir seyahat, kültür ve tarihe meraklı olanlar için doyurucu, ibadet maksatlı gidenler için peygamberimizin bir hadisini yerine getirmiş olarak Kudüs gezimizi tamamlayıp İzmit Perşembe pazarı alanına (Milli İrade Meydanı) geliyoruz.

Yeni yerler, yeni tatlar ve yeni insanları görmek tanımak ve bilmek amaçlı  nice geziler yapmak dileğiyle… Emeği geçen, uyum içindeki  bir gurupla bu güzel seyahate katkı sunan ve katılan herkese selam ve dualar… SON