Milli İrade Ortaklığı ve İstikrarsızlık

70

 

Esenyurt’ta MHP Seçim İrtibat Bürosu’nun açılışında şehit edilen Cengiz Ayyıldız‘a Allahtan rahmet; yakınlarına ve dava arkadaşlarına başsağlığı diliyorum. Bu haince saldırı, Türk Demokrasisinin, ülkenin milli birlik ve bütünlüğünün altına yerleştirilmiş bir dinamittir.

Bazı gazetelerin ve görüntülü basının saldırıyı eski alışkanlıkla “karşıt guruplar”şeklinde açıklama gayreti, 1970’li yıllardaki yanlış ezberi bize hatırlattı. Olayların incelenmesine ihtiyaç duyulmadan karşıt guruplar deyince ne şiş yanıyordu, ne de kebap…Birileri akılları sıra gerçekleri örtüyor ve birbirlerini idare etmiş oluyorlardı. Bu gerçek dışı ucuz habercilik basın ahlakına dün uymuyordu ki bugün uyabilsin. Bazı sol eğilimli basın da bu önemli olayı veremedi. Nasıl olsa ölen eski alışkanlıkla onlardan değildi. Bazı sağ eğilimli yayın organları da olayı içlerine sindirip gerektiği gibi haber yapamadılar. Çünkü öldürülen o haysiyetli, güler yüzlü ve efendi insan, bir Türk Milliyetçisiydi ve çizgisi de onlardan çok farklıydı.

***

Sayın Başbakan sürekli milli iradeden bahsediyor. Söze onunla başlıyor, noktayı onunla koyuyor. Oysa milli iradeye sahip çıkmak, onu birileriyle paylaşmamak, çaldırmamak ve ortak aramamaktır. Örgüt ve gizli parti olarak isimlendirilen cemaatin her istediğini yaptık şeklinde Sayın Başbakanın beyanatı, milli iradeye sahip çıkmada yeterli sorumluluğun gösterilmediğini ortaya koyuyor. Metropol isimli araştırma şirketince yapılan araştırmada iktidara oynayan cemaat de, mevcut iktidar da %45 oranında haksız bulunmuştur. Bakan ve yakınlarının yolsuzluğa bulaştığına inananlar aynı araştırmaya göre %70‘leri aşıyor. Yolsuzluk dosyalarının rafa kaldırılma eğilimi vardır. Nitekim, dosyalarla ilgili savcılar görevden uzaklaştırılmış ve dosyalar da ellerinden alınmıştır.

Gerek içeriye ve dışarıya tek adam egemenliği görüntüsünün verilmesi, gerek Gezi Olaylarında Başbakanın birçok insanı evinde zorla tutuyorum şeklindeki talihsiz beyanları, Türkiye’nin dış itibarını zedeleyici örneklerden sadece birkaçıdır. Buna son günlerde Merkez Bankasının faizleri artırmasıyla ilgili Sayın Başbakanın “ben faiz artırımına karşıyım. Sorumluluk onlara aittir hesabını onlar vereceklerdir” şeklinde Bankanın bağımsızlığına karşı hoş olmayan müdahalesi uygun düşmemiştir.

Dışarıya sınırlı bir demokrasi görüntüsü verilmesi, hukuk devletinden sapmalar, diğer erklerin yürütmenin emrine girmesi, doğrudan yabancı sermaye girişlerini ve hatta sıcak parayı (spekülatif sermayeyi) olumsuz etkiler ve itibar kaybına sebep olabilir. Toplam tirajı bir türlü arttıramayan yazılı basının ve hatta görüntülü basına rağmen sosyal paylaşım sitelerinin ön plana çıkması, ülkemizde fikir ve düşünce hürriyeti ve bunu ifadede önemli sorunlar olduğunu ortaya koyar. Sosyal medyanın takibindeki artışın yanı sıra antidepresanilaçlarda da %50 artış görülmüştür. Bunlar herhalde ülkemizdeki huzur, siyasi istikrar, bütün kurumlarıyla işleyen bir demokrasi ve barış ortamının sonuçları değildir. Milli devlet ve üniter yapının tehlikelerle karşı karşıya bırakılması, Cumhuriyet ve milli kimlikle kavgalı bir anlayışın ve üslubun sürdürülmesi yaşadığımız siyasi ve iktisadi istikrarsızlıkların ve belirsizliklerin asıl sebebidir.

Türkiye’de Türk Milleti dışında milletler arayışına çıkılarak, Türk’ü etnik bir gurup olarak görerek,”Yeni Türkiye” adı altında Cumhuriyet ve milli devlet düşmanlığı yapılarak, terör örgütü ile muhabbeti arttırarak, tavizlerle dolu açılım paketleriyle, korucuları yalnız bırakıp teröristlere yem yaparak, andımızı yasaklayarak, egemenliği paylaştırıcı garip anayasa değişiklikleriyle, TSK’ya kumpaslar kurarak, Orta Doğu’da herkesle kavgalı olarak, demokrasi ile çelişen baskı ve korku ortamı yaratarak istikrarın sağlanacağı mı bekleniyordu?

 

 

 

Önceki İçerikTürk Siyasetinde İstanbul’un Rolü!
Sonraki İçerik‘Kuraklığın Sebebi; Tabiatın, İnsan Eliyle Tahrip Edilmesidir.’
Avatar photo
1944 İstanbul doğumludur. Orta Öğrenimini Maarif Kolejinde, yüksek öğrenimini İktisadî ve İdari Bilimler Yüksek Okul'unda tamamlamıştır. 1967'de İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne asistan olarak girmiştir. Ord. Prof. Dr. Z.F. Fındıkoğlu'na asistanlık yapmıştır. 1972'de "Bölgelerarası Dengesizlik" teziyle doktor, 1977'de "Orta Teknik Eğitim-Sanayi İlişkileri" teziyle doçent, 1988'de de profesör olmuştur. 1976 Haziranında yurt dışına araştırma ve inceleme için giden Erkal 6 ay Londra ve Oxford'ta inceleme ve araştırmalar yapmış, Doçentlik hazırlıklarını ikmal etmiştir. 1977 yılında hazırladığı "Orta Teknik Eğitim-Sanayi İlişkileri" isimli Eğitim Sosyolojisi ve Eğitim Ekonomisi ağırlıklı tezle Doçent olmuştur. 1988'de Paris'de, 1989'da Yugoslavya Bled'de yapılan milletlerarası UNESCO toplantılarında ülkemizi birer tebliğle temsil etmiştir. 1992 Yılında Hollanda'da yapılan Avrupa Konseyi'nin "Avrupa'da Etnik ve Cemaat İlişkileri" konulu toplantısına tebliğle katılmıştır. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi dışında dönem dönem Harp Akademilerinde, Gazi Üniversitesi'nde, Karadeniz Teknik (İktisadi ve İdari Bilimler Yüksek Okulu) ve Marmara Üniversitelerinde de derslere girmiştir ve konferansçı olarak bulunmuştur. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İktisat Bölümü ve İktisat Sosyolojisi Anabilim Dalı Başkanı, Metodoloji ve Sosyoloji Araştırmaları Merkezi Müdürü, İstanbul Üniversitesi Senato Üyesi, Aydınlar Ocağı Genel Başkanı ve İstanbul Türk Ocağı üyesi olan Prof. Dr. Erkal'ın yayımlanmış ve bir çok baskı yapmış 15 kitabı ve 700 civarında makalesi vardır. Halen Yeniçağ Gazetesi'nde Pazar günleri makaleleri yayımlanmaktadır. Prof. Dr. Erkal evli ve üç çocukludur. Dikkat Çeken Bazı Kitapları : Sosyoloji (Toplumbilimi) (İlaveli 14. Baskı), İst. 2009 Orta Teknik Eğitim-Sanayi İlişkileri, İst. 1978 Bölgelerarası Dengesizlik ve Doğu Kalkınması,(2. Baskı), İst. 1978 Sosyal Meselelerimiz ve Sosyal Değişme, Ankara 1984 Bölge Açısından Az Gelişmişlik, İst. 1990 Etnik Tuzak, (5. Baskı), İst. 1997 Sosyolojik Açıdan Spor, (3. Baskı), İst. 1998 İktisadi Kalkınmanın Kültür Temelleri, (5. Baskı), İst. 2000 Türk Kültüründe Hoşgörü, İst. 2000 Merkez Binanın Penceresinden, İst. 2003 Küreselleşme, Etniklik, Çokkültürlülük, İst. 2005 Türkiye'de Yolsuzluğun Sosyo-Ekonomik Nedenleri, Etkileri ve Çözüm Önerileri (Ortak Eser), İst. 2001 Ansiklopedik Sosyoloji Sözlüğü (Ortak Eser), İst. 1997 Economy and Society, An Introduction, İst. 1997 Yol Ayrımındaki Ülke, İst. 2007 Yükseköğretim Kurumlarının Bölgelerarası Gelişme Farklılıkları Açısından Önemi ve İşlevleri, İTO, İst. 1998 (Ortak Araştırma)