“Kitaplarda dostlar gibi az fakat iyi seçilmiş olmalıdır”
Aralık ayının ilk haftasında tanıtım panolarımızda Mevlana’nın 750. ölüm yıl dönümü vesilesiyle
Şeb-i Arûs anma törenleri bilgilendirmesi, beni geçmişe 1985 yılında götürdü. Kocaeli Aydınlar
Ocağımız 1985 Aralık ayında böyle bir etkinliği yapmıştı. Yazdığı mesnevi ve diğer eserleriyle bugün bile insanlara ışık tutan Mevlana’nın bilinmesi önemlidir. Bu sebeple Kocaeli Aydınlar Ocağı yönetimi böyle bir kültürel etkinlik yapılmasının faydalı olacağını düşünmüştü. Seka’daki kapalı spor salonunda gerçekleştirilen bu etkinlik İzmit halkının ilgisini çekmiş ve dopdolu bir salonda icra edilmişti. O gün o salonu dolduran insanlarımız etkinliği sunan Dr. Şefik Postalcıoğlu’nun tanıtımı ve takdimi ve de gelen semazen ekibinin göz ve gönül doyuran sema ayini ile unutulmaz bir gün yaşamışlardı.
Şehrimizin STK’larından biri olan Kocaeli Aydınlar Ocağı kurulduğu günden beri Mehmet Akif gibi tarihi şahsiyetlerimizin anılması, Türk müziğinin günümüzdeki zirve isimlerinden Ahmet Özhan, Yıldırım Gürses gibi sanatçılarımızın şehrimize getirilmesi, hat ve ebru gibi klasik Türk sanatlarının tanıtılmasına yönelik sergilerin açılması gibi birçok etkinlikler yapmıştır. Halk eğitim salonu, Sabancı Kültür Merkezi veya kendi toplantı salonlarında muhtelif konularda bilgilendirmeye yönelik toplantılar yaparak şehir insanının kültür hayatına katkı veren etkinlikler yapmış ve yapmaya devam etmektedir.
Bu tür etkinlikler 2000’li yıllara kadar yerel yönetimlerimizin öncelik vermediği ve imkân ayıramadığı alanlar olduğu için derneklerin fedakâr çalışmalarıyla yapılmaktaydı. Şimdi ise özellikle yerel yönetimimizin Kocaeli Büyükşehir statüsü olmasından sonra kültür ve eğitim etkinliklerine çok daha fazla imkân verilmektedir. Bu faaliyetler hala yoğun göç alan şehrimizin şehirleşme sürecine katkı veren güzel ve önemli etkinliklerdir. İzmit merkezde ve Gebze’deki sivil toplum merkezleri bu alanda çalışan kuruluşlar için büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Yine belediyelerimizin her ilçede gençlerimiz için açtığı bilgi evleri, akademik lise, gençlik merkezi gibi yerler insanımızın zamanlarını daha verimli ve güzel geçirmesine fırsat veren mekânlardır. İzmit Belsa’da ki Leyla Atakan Kütüphanesi, Başiskele’de Kitaphane bol kitapları ile ve sağladığı çalışma ortamı ve zaman zaman salonlarında yapılan söyleşileriyle şehir insanına faydalı hizmetler vermektedir. Geleneksel değerlerimizden olan hat, ebru ve süsleme sanatlarının bilinip tanınmasına yönelik çalışmaların da olduğu KO-MEK ve İZ-MEK gibi yerel yönetimlerimizin çalışmaları da ayrı bir zenginliğimizdir. KO-MEK çatısında 44 kurs merkezinde 378 branşta eğitim verildiği bilgisi anlamlıdır. Açıldığı yıl olan 2005’te 4000 kişiye, 2022’de 100 bine yakın ve bugüne kadar ise 600 bine yakın insanımıza çeşitli alanlarda eğitim, bilgi ve beceri kazandırıp sertifika verildiği bilgisi bu alanda büyük işler yapıldığının göstergesidir.
Yerel yönetimlerimizin bizzat veya kent konseyleri aracılığı ve STK’larla birlikte kültürel ve eğitim faaliyetlerine imkân ve destek vermesi önemlidir. Tüm bunlar şehrimiz insanının doğru, güzel ve faydalı zaman geçirmesine fırsat bulabilmesine imkân vermektedir. Bunlar insanımızın ruh ve beden sağlığına destek olmaktadır. Şehrimizin sağlıklı şehir standardını yükselten çalışmalardır.
Bizlere düşen sorumluluk, araştırıp sevebileceğimiz konularda zaman ayırıp bunlardan faydalanmaktır. Bu hizmetlerde emeği olanlara şükran duyarken, kitaplara ve kültürel etkinliklere önem veren, sağlık ve esenlik içinde yaşayanlardan olmak dileklerimle.